70 jaar bevrijding header

70 jaar bevrijding
Activiteiten in mei 2015

In mei herdenken en vieren we in Nederland 70 jaar bevrijding. In dit kader vinden er in en rondom Airborne Museum ‘Hartenstein’ gedurende de hele maand mei weer volop activiteiten plaats.

Geen echte bevrijding

Tijdens de bevrijding van Midden- en Noord-Nederland, in april en mei 1945, was de Zuid-Veluwse regio verlaten aangezien alle burgers gedwongen waren te evacueren na de Slag om Arnhem in september 1944. Toen de Canadezen in april 1945 de regio Arnhem/Oosterbeek en omgeving op de bezetter veroverden was er dus geen sprake van een echte bevrijding en geen burgers die de troepen konden verwelkomen. Die burgers konden pas in de periode na 5 mei 1945 terugkeren naar hun verwoeste en leeggeplunderde woonplaatsen.

'Sporen van de Slag'

De Slag om Arnhem heeft diepe sporen achtergelaten. Letterlijk en figuurlijk. In mei schenkt het Airborne Museum aandacht aan de ‘Sporen van de Slag’ door middel van vier publieksevenementen. Er is een Meet & Greet met Arnhem-veteranen, een boekpresentatie met muzikale omlijsting en ooggetuigen vertellen live hun verhaal in de vorm van de Verhalenstoel. Tevens krijgen bezoekers de kans een kijkje achter de schermen te nemen bij de ontwikkeling van de Bomenapp met aansluitend een wandeling in park Hartenstein. De evenementen zijn allemaal toegankelijk tegen de reguliere entreeprijs.

Veteraan Ron Jordan (overleden 10 maart 2013) in 2011.

3 mei: Meet & Greet met Arnhem-veteranen (twee rondes: 15:30-16:00 en van 16:15-16:45 uur)

Sinds het einde van de oorlog worden de geallieerde veteranen ieder jaar in september als helden binnen gehaald. De verbazing onder de Airborne-veteranen over de warme ontvangst en hechte vriendschappen die na de oorlog ontstonden worden vaak gememoreerd. Bij die herinneringen komt het gevoel van waardering naar boven, maar ook de onmacht van het terugtrekken of zich overgeven en vervolgens de stad en regio in Duitse handen achterlatend. Wat heeft dit betekend voor de veteranen? Hoe zijn hun ervaringen van invloed geweest op hun verdere leven? Kortom: hoe heeft de Slag om Arnhem sporen achtergelaten in hun leven? Op zondag 3 mei komen er 160 Britse Tweede Wereldoorlog veteranen, waaronder ook Arnhem/Market Garden veteranen, in Londense taxi's naar het Airborne Museum en Park Hartenstein. Buiten zal Airborne Battle Wheels een static show geven en de West Arnhemsche muziekvereeniging verzorgen een optreden. Binnen in het museum krijgen bezoekers de unieke kans om kennis te maken met de veteranen die in september 1944 hier tijdens de Slag om Arnhem voor de vrijheid streden.

Aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl voor 1 mei 2015. Kinderen onder begeleiding van (een Engelssprekende) volwassene.

Thea Bouhuijs op een eerdere Verhalenstoel.

4 en 5 mei: Ooggetuigen vertellen hun verhaal (beide dagen tussen 11:00-12:00 en 14:00-15:00)

Op deze twee bijzondere dagen, waarin Nederland zijn bevrijding herdenkt en viert, vertellen ooggetuigen hun eigen verhaal over de Slag om Arnhem. De Verhalenstoel in het Airborne Museum staat weer voor hen klaar in de Hall of Fame. Bezoekers verwonderen zich over de herinneringen die de ooggetuigen met hen delen.

De Verhalenstoel van 11:00-12:00 is voor iedereen vanaf 10 jaar. Van 14:00-15:00 is de Kinderverhalenstoel voor iedereen vanaf 6 jaar. Aanmelden is niet van toepassing.

6 mei: Boekpresentatie met muzikale omlijsting (14:00-16:00)

“Liefdeslied: levensverhaal van een muzikaal oorlogskind”, vertelt het waargebeurde verhaal over het veelbewogen leven van Leni Immink, de inmiddels 83 jarige, Arnhemse pianiste en ooggetuige van de Slag om Arnhem. Ter ere van het 70e herdenkingsjaar van de bevrijding van Nederland, presenteren Karianne Verdonk (schrijfster van het boek) en Leni Immink hun boek aan de hand van korte, voorgelezen passages, afgewisseld met prachtig pianospel van Leni Immink.

Voor iedereen vanaf 12 jaar. Aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl voor 1 mei 2015.

9 mei: Presentatie ontwikkeling Bomenapp met aansluitende wandeling (14:00-16:00)

Wim van Eck, onderzoeker innovatieve visualisatietechnieken, presenteert op 9 mei de totstandkoming van de Bomenapp in het Airborne Museum. Met het gebruik van de app, die nog in ontwikkeling is, worden verborgen granaatscherven en kogels die bomen rond Villa Hartenstein tijdens de Slag doorboord hebben zichtbaar. Wim van Eck geeft een kijkje achter de schermen van de ontwikkeling van dit project. Aansluitend kunnen bezoekers deelnemen aan een themawandeling door het park waarbij verhalen over het landschap op locatie worden verteld.

Voor iedereen vanaf 10 jaar. Aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl voor 1 mei 2015.