Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 10

Perimeterwandeling
Het slagveld rond Hartenstein

De VVV Oosterbeek heeft een handzame folder met uitleg en wandelkaart uitgegeven die in de Museumshop voor € 1,50 te koop is.

De zuidelijke perimeterwandeling voert u door het Park Hartenstein en een deel van de Hemelse Berg, waar de sporen van de Slag om Arnhem nog steeds te zien zijn. Er wordt verwezen naar de Westerbouwing, een belangrijk punt in de perimeter en u komt langs het huis van de Engel van Oosterbeek (mevrouw Kate ter Horst). Tevens bezoekt u de ruim 1000 jaar Oude Kerk die tijdens de Slag deel van het strijdtoneel werd.

Op 17 september begon Operatie Market Garden. Door de onverwacht snelle tegenaanvallen van de Duitsers werd de aanvoer van versterkingen belet. In hevige straatgevechten werden de Britten steeds verder teruggedreven. Reeds op 19 september was Urquhart gedwongen zijn troepen terug te trekken naar een gebied in Oosterbeek van circa 1 bij 2 km (de "perimeter"). Men was in feite in deze perimeter geïsoleerd. De dropping van voorraden mislukte vrijwel voortdurend: door het gebrekkige radiocontact kon niet worden doorgegeven dat de dropzones in Duitse handen waren, terwijl de piloten de opdracht hadden signalen vanaf de grond te negeren. Later in de slag bleken de nieuwe dropzones te klein om effectief voorraden te kunnen droppen. Bijna alle afgeworpen voorraden kwamen daardoor in Duitse handen terecht.

Nieuwe ZondagenBestel online tickets