Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 02

Dagboek van een zeventienjarig meisje
Februari 2015

Een bijzonder dagboek met mooie illustraties is het dagboek van Anje van Maanen, bijgehouden van 17 tot 25 september 1944 tijdens de gevechten in Oosterbeek en de evacuatie. Anje helpt haar vader, huisarts Gerrit van Maanen, in het noodhospitaal in De Tafelberg. Het is een geweldig tijdsdocument geworden van bijna vijftig pagina’s. Ze schrijft op donderdag 21 september:

“Ze kunnen ieder ogenblik beginnen te schieten, hoewel ze vandaag laat zijn. Als ik boven op de overloop sta, zie ik dat ze een levenloos mens in het bos tegenover ons huis dragen. Als ik even langer kijk, zie ik dat het een lijk is. Bah, zielig. Ze begraven hem. Dat is nu waar hij voor vocht, om nu onder de grond gestopt te worden… Wie weet worden wij straks ook zo onder de aarde gestopt als bleke dode mensen, door geweld gedood.”

Later schrijft ze:

“Er komt een bericht dat we weg moeten. Grote paniek! Hoe is het in hemelsnaam mogelijk. Waarlangs. Er komen ook allerlei vluchtelingen jammerend hier naartoe, maar ze worden weer terug gestuurd, want hier is het helemaal niet veilig en wij moeten zelf immers ook weg.”

Je kunt haar dagboek nog zien in de tentoonstelling “Van Huis en Haard”.

Objectnummer: 50N00762

Nieuwe ZondagenBestel online tickets