Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 01

Samenwerking

Verschillende organisaties zetten zich op diverse manieren in om de herinnering aan de Slag om Arnhem aan nieuwe generaties door te geven. Het Airborne Museum werkt samen met de volgende partners.

Airborne Feelings

De Stichting Airborne Feelings, september 1944 is een netwerkorganisatie voor gemeenten, organisaties, particulieren, bedrijven die met name in de maand september activiteiten (willen) ontplooien in relatie tot de Slag om Arnhem.

Tijdens de 70-jarige herdenking van de Slag om Arnhem in september 2014 presenteert Airborne Feelings twee bijzondere publicaties.

Airborne Special

De ‘Airborne Special’ bevat naast de agenda, informatie over de Slag om Arnhem, interviews, informatie over Airborne evenementen, ooggetuigenverhalen van burgers en Airborne wetenswaardigheden. Een grote opkomst bij de evenementen en herdenkingen zal de veteranen goed doen. De krant heeft als slogan ‘Thank you mr. Veteran’, omdat het nu bijna de laatste keer is om de veteranen van de Slag om Arnhem te bedanken.

De losse nummers (oplage: 16.000) worden vanaf 4 augustus verspreid bij VVV’s, musea, bibliotheken, hotels, restaurants, campings, vakantieparken, etc. Circa 180.000 adressen zullen de special in de wijde regio thuis ontvangen. Het is een bewaarexemplaar voor de maand september = Airborne maand.

Informatiekaart Slag om Arnhem

Airborne Feelings geeft daarnaast een nieuwe Slag om Arnhem (fiets-)kaart uit. Deze kaart verbindt het slagveld van de vier Airborne gemeenten (Ede, Renkum, Arnhem en Overbetuwe) door middel van nieuwe fietsroutes met vermelding van historische informatie. De luisterplekken van de Liberation Route Europe zijn voor de vier Airborne gemeenten aangegeven. Ook de stad van de bevrijding Wageningen en Huissen met de Exodus zijn op de kaart beschreven.

 

Airborne Wandeltocht

De Airborne Wandeltocht is 's-werelds grootste eendaagse wandeltocht. Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek.

Airborne Herdenkingen

Verschillende organisaties die betrokken zijn bij de herdenkingen, de gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum en de provincie Gelderland zijn vertegenwoordigd in de Stichting Airborne Herdenkingen.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe verbindt gebieden waardoor de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog trokken om Europa te bevrijden opnieuw. De route start in Zuid-Engeland en gaat via Normandië naar Parijs en de Belgische Ardennen. Door onder meer Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en het Duitse Hürtgenwald gaat de route verder naar Berlijn.

Overige partners

Het museum heeft tevens een belangrijke samenwerking als inhoudsdeskundige met het Gelders Archief, maakt deel uit van Arnhem Topattracties (met zes andere belangrijke en landelijk bekende culturele instellingen), is één van de tien partijen (en bestuurlijk vertegenwoordigd) in de nieuwe brancheorganisatie Musea en Herinneringscentra 40-45.

Ook werkt het museum nauw samen met de Stichting Driel-PolenHet Informatiecentrum: De Polen van Driel belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel tijdens Operatie Market Garden. Tevens gaat het in op het ontstaan van de Poolse brigade, de oneervolle behandeling van deze Polen na het mislukken van de operatie en de vriendschappelijke band die is ontstaan uit dankbaarheid tussen de Drielse bevolking en de Poolse parachutisten.

Nieuwe ZondagenBestel online tickets