Header 01

tentoonstelling 'Going Home. Jozef and Emilia'
Ooggetuige verhaal van 93-jarige veteraan symbool voor Pools leed WOII

Twee jonge Polen die afzonderlijk van elkaar in 1940 met hun familie naar een interneringskamp worden gedeporteerd, ontmoeten elkaar in Siberi√ę. Hun liefde bloeit daar op tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, maar in deze zware tijden verliezen ze elkaar uit het oog...

De 93-jarige Poolse veteraan van de Slag om Arnhem, Jozef Wojciechowski, vertelt zijn persoonlijke verhaal in de tentoonstelling 'Going Home. Jozef and Emilia'. De heftige Poolse geschiedenis van burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog werd nog niet eerder zo rijkelijk geillustreerd met persoonlijke details als in deze tentoonstelling.

Het verhaal van Jozef en zijn inmiddels overleden vrouw Emilia maakt de abstracte geschiedenis van Polen in de Tweede Wereldoorlog concreet en invoelbaar. In de tentoonstelling zijn unieke objecten en foto's van Jozef te zien en zijn indrukwekkende levensreis, die tekenend is voor vele Poolse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt levensgroot in beeld gebracht.

'Going Home. Jozef and Emilia' is tot en met 31 december 2016 te zien in het Airborne Museum.

Bijzondere samenwerking Airborne Museum en Stichting Driel-Polen
Voor de inhoudelijke ontwikkeling van deze tentoonstelling gaat veel dank uit naar Jozef Wojciechowski, zijn familie, het Generaal Maczek Museum en in het bijzonder naar de Stichting Driel-Polen. Dankzij de goede samenwerking tussen de Stichting Driel-Polen en het museum is het contact met Jozef tot stand gekomen en is onderzoek gedaan. Stichting Driel-Polen heeft als doel het laten voortbestaan van de nagedachtenis aan de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door: