Airborne Museum Hartenstein Menu
luchtlandingen september 1944

Plan je bezoek

75 jaar slag om arnhem

In 2019 is het 75 jaar geleden dat duizenden geallieerde soldaten rondom Arnhem landden om te vechten voor onze vrijheid. In dit bijzondere herdenkingsjaar organiseert het Airborne Museum speciale activiteiten. Van battlefieldtour per mountainbike tot interactieve workshops voor kinderen en lezingen van Engelse bestseller auteurs over de Slag om Arnhem. Naast deze speciale activiteiten zijn er ook regelmatig ooggetuigenverhalen in het museum bij te wonen en wandelingen met gids te boeken. Lees verder voor meer info!

Buitententoonstelling Arnhem Boys

Fotograaf Richard Jopson heeft de afgelopen jaren de laatste veteranen van de Slag om Arnhem geïnterviewd en vastgelegd op camera. In het kader van 75 jaar Slag om Arnhem worden deze unieke foto’s bij het Airborne museum in park Hartenstein getoond.

Arnhem Boys is een unieke bundeling van getuigenissen van de laatst levende ooggetuigen van de Slag om Arnhem. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en van 30 augustus tot eind september te zien.

Waar: park Hartenstein (park achter het museum)
Datum: 29 augustus tot en met september
Gratis toegankelijk 

 

 

 

 

 

 

 

 

lezing Robert Kershaw

De Britse auteur Robert Kershaw schreef de klassieker It never snows in September waarin Kershaw het Duitse perspectief op Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem uitvoerig beschrijft. Hij interviewde voor zijn boek veel Duitse soldaten die bij de operatie aanwezig waren waaronder Heinz Harmel, SS-Brigadeführer van de 10e SS-Panzer-Division. Op 11 september komt Kershaw in het museum over het Duits perspectief vertellen.

Robert Kershaw, die tot voor kort een hoge positie binnen de NAVO bekleedde, trad in 1973 toe tot het Parachutistenregiment en heeft actief gediend in Noord-Ierland, Bosnië en de eerste Golfoorlog, waarvoor hij de Amerikaanse Bronze Star ontving. Hij heeft twaalf boeken met militaire geschiedenis geschreven en heeft bijgedragen aan The Times, The Sunday Times, the Daily Telegraph en the Sunday Telegraph.

Datum: 11 september
Tijdstip: 19.00 – 19.30 uur inloop, 19.30 – 21.00 uur lezing + vragen uit de zaal, 21.30 uur einde
Kosten: € 12,50 p.p.

Deze lezing vindt plaats in de Concertzaal 
Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek

Koop tickets

Boeklancering & lezing Christer Bergström

Nieuwe feiten en nieuwe perspectieven op operatie Market Garden

Op dinsdag 17 september geeft de Zweede historicus Christer Bergström een lezing over zijn nieuwste boek “Arnhem 1944 – An Epic Battle Revisited” dat in september dit jaar verschijnt. 

Over het boek
Volgens auteur Bergström heeft zijn diepgaande onderzoek naar Market Garden ertoe geleid dat veel mythen en misvattingen zijn weggenomen, ondersteund door gedetailleerde bronnotities. Naar eigen zeggen vormen zijn twee delen van het boek “Arnhem 1944” een volledig nieuw beeld van de strijd in Nederland in het najaar van 1944. 

Bergström is leraar Engelse en Zweedse geschiedenis en is de auteur van verschillende veelgeprezen boeken over de Tweede Wereldoorlog luchtvaart. Hij publiceerde 31 boeken over het onderwerp, de meeste in het Engels. Met zijn diepgaande onderzoekswerk wierp hij nieuw licht op bijvoorbeeld het Ardennenoffensief, de Slag om Groot-Brittannië en het Oostfront. Nu is de beurt gekomen aan Operatie Market Garden. Christer Bergström geniet de reputatie een van ’s werelds belangrijkste experts over de Tweede Wereldoorlog te zijn.

De lezing wordt in het Engels gegeven.

Datum: 17 september
Start lezing: 15.30 – 17.00 uur met aansluitend gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.
Kosten: € 12,50 p.p. (lezing en entree museum)

Het museum is op 17 september tot 21.00 uur geopend.

Koop tickets

 

 

 

 

 

 

 

 

signeersessie Robert matzen

Binnenkort verschijnt het boek Dutch Girl, Audrey Hepburn and World War II van Robert Matzen.

Robert Matzen heeft een flinke reputatie opgebouwd als schrijver van biografieën. Voor dit boek is hij Audrey Hepburns gangen nagegaan in Nederland, mensen geïnterviewd die haar gekend hebben en in Nederlandse archieven gedoken om nog onbekende feiten boven water te halen. Dat heeft geresulteerd in een onthullend boek over het icoon dat Audrey Hepburn is. Audrey’s eigen herinneringen, interviews met bekenden, dagboeken en nieuw onderzoek werpen licht op deze onbekende periode uit haar leven.

De signeersessies zijn gratis toegankelijk.
Signeersessie Airborne Museum in Oosterbeek: woensdag 18 september 11.00 – 12.00 uur

Signeersessie Airborne at the Bridge in Arnhem (Rijnkade 150): woensdag 18 september 14.00 – 15.00 uur

Lezing Bas Steman

Met Morgan, een liefde brengt Steman een verrassend en gewaagd thema binnen de literatuur. Deze overdonderende, ontroerende en autobiografische (!) roman gaat over de liefde, de oorlog (Market Garden), het leven en dood, over het mysterie van de ziel en de liefde die dwars door de dood heen een weg zoekt. Een soldaat Morgan in de jaren veertig, een schrijver van ver na de oorlog. Op onverklaarbare wijze blijken hun levens met elkaar verwikkeld. Een zoektocht voert de schrijver naar Wales, naar de geliefde van de op 19 september 1944 gesneuvelde paratrooper Morgan uit het 10e bataljon.

Steman is een geboren verteller. In deze bijzondere lezing gaat hij niet alleen dieper in op de autobiografische achtergronden en de totstandkoming van deze roman, maar bezoekt hij ook de begraafplaats en het graf van Morgan.

Bas Steman (Apeldoorn 1971) schreef eerder belevingsbiografieën over Leontien van Moorsel en Ramses Shaffy. Zijn romandebuut maakte hij met De Aankomst in 2013, die werd uitgeroepen tot beste wielerroman van het jaar. Steman is ook te zien als ‘Ridder van Gelre’ op Omroep Gelderland en in het theater.

Datum: 14 september
Tijdstip: 13.30 – 14.30 uur lezing met aansluitend wandeling naar de Airborne begraafplaats waar paratrooper Morgan begraven is. Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden.
Kosten: € 12,50 p.p.

Koop tickets

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing Antony Beevor

In De Slag om Arnhem geeft de Britse historicus en meesterverteller Antony Beevor met veel oog voor de militaire en politieke beslissingen, een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Gebruikmakend van nieuw archiefmateriaal schetst hij de lotgevallen van soldaten en burgers en ontdoet hij de veldslag van zijn mythen. De Slag om Arnhem verscheen in 2018 en vanwege de overweldigende belangstelling voor zijn lezing in dat jaar komt Beevor wederom vertellen over zijn boek op 15 september.

De Britse militair-historicus Antony Beevor studeerde aan Winchester College en aan de Royal Military Academy Sandhurst, waar hij werd onderwezen door Sir John Keegan. Hij is de auteur van vele boeken, waaronder de internationale bestsellers Stalingrad en Berlijn. De ondergang 1945. Wereldwijd werden van zijn boeken vele miljoenen exemplaren verkocht. Zijn werk werd verschillende malen bekroond, met onder andere de Samuel Johnson Prize en de Wolfson Prize for History.

Datum: 15 september
Tijdstip: 15.30 – 16.00 uur inloop, 16.00 – 17.00 uur lezing + vragen, 17.00 – 18.00 uur gelegenheid voor drankje in het museumcafé 
Kosten: € 12,50 p.p.

Deze lezing vindt plaats in de Concertzaal 
Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek

Koop tickets

 

Lezing Dilip Sarkar 

Op 18 september vertelt Sarkar over zijn nieuwste boek Arnhem 1944, the human tragedy of the Bridge too Far in het Airborne Museum.

Dit unieke boek is gericht op de tragische verhalen van individuele slachtoffers, die op verschillende momenten gedurende de Slag om Arnhem werden gedood. Deze ontroerende verhalen heeft Sarkar hiermee vastgelegd voor het nageslacht. Vanaf 20 september is in aanvulling op het boek in Airborne at the Bridge in Arnhem de tentoonstelling Dilip Sarkar; the human tragedy of the Bridge too Far te zien.

De Britse historicus Dilip Sarkar MBE FRHistS is gedurende zijn hele leven geïntrigeerd geweest door de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege het onvermogen om de omvang van het geleden verlies te begrijpen. Sarkar is sterk gefocust op het menselijke aspect en het effect van het verlies op nabestaanden. Arnhem 1944 is zijn 38e boek. Sarkar presenteerde zijn boeken op prestigieuze locaties als de universiteit van Oxford en het Imperial War Museum en werkte aan verschillende tv-documentaires. Hij is een internationaal erkend expert over de Battle of Britain en Spitfire, waarvoor hij een onderscheiding (MBE) ontving van de Koningin. Dilip werd in 2006 gekozen tot lid van de Fellowship of de Royal Historical Society.

Datum: 18 september
Tijdstip: 19.00 – 19.30 uur inloop, 19.30 – 21.00 uur lezing + vragen uit de zaal, 21.30 uur einde
Kosten: € 12,50 p.p.

Koop tickets

 

 

 

 

 

 

 

 

kids academy 

Tijdens de Kids Academy leren kinderen tussen de 8 en 12 jaar over diverse thema’s die belangrijk waren voor de soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals de communicatie in 1944. Hoe hielden de troepen elkaar op de hoogte zonder de huidige moderne middelen. Tijdens de workshops gaat het om doen en ontdekken, zowel in als buiten het museum. De eerstvolgende Kids Academy is op 6 oktober

Meer informatie

 

 

 

 

 

eerdere ACTIVITEITEN

Lezing bijzondere buitenplaatsen

Wist je dat het Airborne Museum van origine een buitenplaats was? Op zondag 12 mei en zaterdag 25 mei vertelde René Dessing, directeur van Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) er alles over. En over andere bijzondere historische buitenplaatsen in Nederland, hun rol tijdens WO2 en het belang van behoud en beheer van dit erfgoed. Deze lezingen waren exclusief en gratis voor museumkaarthouders. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

battlefieldtour per toerfiets

Op 4 mei nam onze gids fietsliefhebbers (met stadsfiets of toerfiets) mee op battlefieldtour. De route was ongeveer 20 km lang en voor maximaal 15 personen. 

De tocht startte bij het Airborne Museum en volgde de route: station Oosterbeek, Mill Hill, Elisabeth Gasthuis Arnhem, Airborne at the Bridge, John Frostbrug, Oude Kerk Oosterbeek, Airborne Museum.

battlefieldtour per mountainbike

Op 2 en 11 mei en 15 juni nam onze gids mountainbikers mee op battlefieldtour. De tour was ongeveer 30 km lang en maximaal 15 personen konden deelnemen aan de tour. 

De tocht startte bij het Airborne Museum en volgde de route: landingsterreinen Wolfheze en Renkum, tunnel Wolfheze, MTB route Papendal met bezoek aan gedenkteken en schuttersputten op Papendal, omgeving Johanne hoeve, Oude Herberg (korte koffiebreak), Westerbouwing, Oude Kerk, Airborne Museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

poppentheater baas boven baas

Op 3 mei was Baas Boven Baas te zien in het Airborne Museum. Dit spannende poppenspel gaat over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is. Wat gaan de dieren doen tegen de bevers die in het bos de baas willen spelen? In deze voorstelling geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar (tot ongeveer 10 jaar), wordt – met een knipoog naar de Tweede Wereldoorlog – op speelse wijze aandacht besteed aan het thema “Verzet”. Zo doen de bevers alles wat ze wordt opgedragen en vormen de mieren in de voorstelling het verzet. Het konijn staat voor de moeilijke keuze: doe ik niets of waag ik mijn eigen leven?