Airborne Museum Hartenstein Menu
luchtlandingen september 1944

Plan je bezoek

75 jaar slag om arnhem

In 2019 is het 75 jaar geleden dat duizenden geallieerde soldaten rondom Arnhem landden om te vechten voor onze vrijheid. In dit bijzondere herdenkingsjaar organiseert het Airborne Museum speciale activiteiten. Van battlefieldtour per mountainbike tot interactieve workshops voor kinderen en lezingen van Engelse bestseller auteurs over de Slag om Arnhem. Naast deze speciale activiteiten zijn er ook regelmatig ooggetuigenverhalen in het museum bij te wonen en wandelingen met gids te boeken. Lees verder voor meer info!

battlefieldtour per mountainbike

Op 2 en 11 mei neemt onze gids mountainbikers mee op battlefieldtour. 

Datum: 2 & 11 mei
Afstand: ca 35-40 km
Aantal personen: 15
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Kosten: € 15 p.p.
De tocht is exclusief eten en drinken.

De tocht start bij het Airborne Museum en volgt de route: landingsterreinen Wolfheze en Renkum, tunnel Wolfheze, MTB route Papendal met bezoek aan gedenkteken en schuttersputten op Papendal, omgeving Johanne hoeve, Oude Herberg (korte koffiebreak), Westerbouwing, Oude Kerk, Airborne Museum.

Koop tickets

battlefieldtour per toerfiets

Op 4 mei neemt onze gids fietsliefhebbers (met stadsfiets of toerfiets) mee op battlefieldtour. 

Datum: 4 mei
Afstand: ca 20-25 km
Aantal personen: 15
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Kosten: € 10 p.p.
De tocht is exclusief eten en drinken.

De tocht start bij het Airborne Museum en volgt de route: station Oosterbeek, Mill Hill, Elisabeth Gasthuis Arnhem, Airborne at the Bridge, John Frostbrug, Oude Kerk Oosterbeek, Airborne Museum.

Koop tickets

poppentheater baas boven baas

Baas Boven Baas is een spannend poppenspel over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is. Wat gaan de dieren doen tegen de bevers die in het bos de baas willen spelen? In deze voorstelling geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar (tot ongeveer 10 jaar), wordt – met een knipoog naar de Tweede Wereldoorlog – op speelse wijze aandacht besteed aan het thema “Verzet”. Zo doen de bevers alles wat ze wordt opgedragen en vormen de mieren in de voorstelling het verzet. Het konijn staat voor de moeilijke keuze: doe ik niets of waag ik mijn eigen leven? Kom jij kijken hoe het afloopt?

Datum: 3 mei
Tijdstip: 14.00 tot 15.00 uur
Kosten: € 5 p.p.

Koop tickets

kids academy 

Tijdens de Kids Academy leren kinderen tussen de 8 en 12 jaar over diverse thema’s die belangrijk waren voor de soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals de communicatie in 1944. Hoe hielden de troepen elkaar op de hoogte zonder de huidige moderne middelen. Tijdens de workshops gaat het om doen en ontdekken, zowel in als buiten het museum. De Kids Academy is op 16 juni en 6 oktober

Meer info en tickets

Lezing bijzondere buitenplaatsen

Wist je dat het Airborne Museum van origine een buitenplaats was? Op zondag 12 mei (volgeboekt) en zaterdag 25 mei vertelt René Dessing, directeur van Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) er alles over. En over andere bijzondere historische buitenplaatsen in Nederland, hun rol tijdens WO2 en het belang van behoud en beheer van dit erfgoed. Deze lezingen zijn exclusief en gratis voor museumkaarthouders. 

Datum: 25 mei
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Kosten: exclusief en gratis voor museumkaarthouders

Wegens grote belangstelling is de lezing van 12 mei inmiddels volgeboekt. Voor 25 mei zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je aan door een e-mail te sturen naar aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, aantal personen en museumkaartnummer. Je ontvangt per e-mail een bevestiging. 

Buitententoonstelling Arnhem Boys

Fotograaf Richard Jopson heeft de afgelopen jaren de laatste veteranen van de Slag om Arnhem geïnterviewd en vastgelegd op camera. In het kader van 75 jaar Slag om Arnhem worden deze unieke foto’s bij het Airborne museum in park Hartenstein getoond.

Arnhem Boys is een unieke bundeling van getuigenissen van de laatst levende ooggetuigen van de Slag om Arnhem. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en van 30 augustus tot eind september te zien.

Waar: park Hartenstein (park achter het museum)
Datum: 30 augustus tot en met september
Gratis toegankelijk 

lezing Robert Kershaw

De Britse auteur Robert Kershaw schreef de klassieker It never snows in September waarin Kershaw het Duitse perspectief op Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem uitvoerig beschrijft. Hij interviewde voor zijn boek veel Duitse soldaten die bij de operatie aanwezig waren waaronder Heinz Harmel, SS-Brigadeführer van de 10e SS-Panzer-Division. Op 11 september komt Kershaw in het museum over het Duits perspectief vertellen.

Robert Kershaw, die tot voor kort een hoge positie binnen de NAVO bekleedde, trad in 1973 toe tot het Parachutistenregiment en heeft actief gediend in Noord-Ierland, Bosnië en de eerste Golfoorlog, waarvoor hij de Amerikaanse Bronze Star ontving. Hij heeft twaalf boeken met militaire geschiedenis geschreven en heeft bijgedragen aan The Times, The Sunday Times, the Daily Telegraph en the Sunday Telegraph.

Datum: 11 september
Tijdstip: 19.00 – 19.30 uur inloop, 19.30 – 21.00 uur lezing + vragen uit de zaal, 21.30 uur einde
Kosten: € 10 p.p.

Het museumcafé is gedurende de avond geopend voor een drankje. 

BINNENKORT ZIJN TICKETS ONLINE VERKRIJGBAAR

Lezing Antony Beevor

In De Slag om Arnhem geeft de Britse historicus en meesterverteller Antony Beevor met veel oog voor de militaire en politieke beslissingen, een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Gebruikmakend van nieuw archiefmateriaal schetst hij de lotgevallen van soldaten en burgers en ontdoet hij de veldslag van zijn mythen. De Slag om Arnhem verscheen in 2018 en vanwege de overweldigende belangstelling voor zijn lezing in dat jaar komt Beevor wederom vertellen over zijn boek op 15 september.

De Britse militair-historicus Antony Beevor studeerde aan Winchester College en aan de Royal Military Academy Sandhurst, waar hij werd onderwezen door Sir John Keegan. Hij is de auteur van vele boeken, waaronder de internationale bestsellers Stalingrad en Berlijn. De ondergang 1945. Wereldwijd werden van zijn boeken vele miljoenen exemplaren verkocht. Zijn werk werd verschillende malen bekroond, met onder andere de Samuel Johnson Prize en de Wolfson Prize for History.

Datum: 15 september
Tijdstip: 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 10 p.p.

BINNENKORT ZIJN TICKETS ONLINE VERKRIJGBAAR

Lezing Dilip Sarkar

In september verschijnt het nieuwe boek van Dilip Sarkar Arnhem 1944, the human tragedy of the Bridge too Far. Op 18 september vertelt Sarkar over zijn boek in het Airborne Museum.

Dit unieke boek is gericht op de tragische verhalen van individuele slachtoffers. Deze mannen werden gedood op verschillende momenten gedurende de Slag om Arnhem. Deze ontroerende verhalen heeft Sarkar hiermee vastgelegd voor het nageslacht. 

De Britse historicus Dilip Sarkar is gedurende zijn hele leven geïntrigeerd geweest door de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege het onvermogen om de omvang van het geleden verlies te begrijpen. Sarkar is sterk gefocust op het menselijke aspect en het effect van het verlies op nabestaanden. Arnhem 1944 is zijn 35e boek. Sarkar presenteerde zijn boeken op prestigieuze locaties als de universiteit van Oxford en het Imperial War Museum en werkte aan verschillende tv-documentaires. Hij is een internationaal erkend expert over de Battle of Britain en Spitfire. Dilip werd in 2006 gekozen tot lid van de Fellowship of de Royal Historical Society.

Datum: 18 september
Tijdstip: 19.00 – 19.30 uur inloop, 19.30 – 21.00 uur lezing + vragen uit de zaal, 21.30 uur einde
Kosten: € 10 p.p.

Het museumcafé is gedurende de avond geopend voor een drankje. 

BINNENKORT ZIJN TICKETS ONLINE VERKRIJGBAAR