Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

lezingenreeks

In dit Jaar van Verzet zijn er diverse lezingen en boeklanceringen in het museum. Lezingen waarin heel persoonlijke, aangrijpende verhalen worden verteld.  Ad van Liempt en Laurens van Aggelen vertelden onlangs hun verhaal. Antony Beevor, Kees Tukker en Toon Blokland volgen in september en oktober. Deze lezingen zijn met entreeticket gratis bij te wonen, aanmelden wordt sterk aanbevolen in verband met het beperkte aantal plaatsen.

 

 

 

 

 

2 september 2018
spreker: Bas kromhout

Bas Kromhout is historicus, Historisch Nieuwsblad-redacteur en journalist. Hij schreef verschillende boeken waaronder ‘De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS’ (2012).  In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef hij voor dit nationaal Jaar van Verzet het essay Beelden van verzet. Hierin beschrijft hij hoe de beeldvorming van het verzet zich in Nederland en andere Europese landen heeft ontwikkeld sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Op 2 september laat Kromhout zien hoe politici, activisten, historici en voormalig verzetsmensen in de afgelopen 73 jaar telkens opnieuw hebben nagedacht over de betekenis van verzet. 

14:00 – 14:30 uur ontvangst met koffie of thee en iets lekkers
14:30 – 15:30 uur lezing of workshop
15:30 – 16:30 uur napraten met hapje en drankje

De kosten zijn € 6,50 voor de lezing, inclusief entree, hapje en drankje. Tickets zijn beschikbaar op de pagina Nieuwe Zondagen. Iedereen is van harte welkom!

Koop tickets

14 september 2018
Spreker: Antony beevor

Over de verloren strijd in september 1944
Op vrijdag 14 september is historicus en meesterverteller Antony Beevor in het Airborne Museum om te vertellen over zijn boek De Slag om Arnhem. In dit nieuwste boek geeft Beevor een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Een van de grootste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. Tijdens de lezing gaat Beevor uitgebreid in op de vraag waarom de Slag om Arnhem een verloren strijd werd en beantwoord hij graag vragen van het publiek.  

Koop tickets

 

 

 

 

 

 

 

 

20 september 2018
SPREKER: kees tukker

Boeklancering De voedselcommissaris
Het gevaarlijke dubbelspel tijdens de oorlog van topambtenaar Jan Groen Tukker
Op 20 september wordt het boek De voedselcommissaris van Kees Tukker gelanceerd in het Airborne Museum. De voedselcommissaris is een indringende reconstructie van de dilemma’s in het leven en werk van een topambtenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voorwoord is geschreven door Ad van Liempt. Jan Groen Tukker hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden onderduikers aan eten, maar had tegelijkertijd de nazi’s nodig om zijn provinciale organisatie van voedselopslag en -distributie vrij te houden van Duitse inmenging en NSB-invloeden. In de ogen van sommigen was hij een held, anderen gaven hem na de oorlog aan als collaborateur. De voedselcommissaris van Kees Tukker is een reconstructie van het vergeten leven van zijn oudoom Jan Groen Tukker, die als voedselcommissaris op het brandpunt van de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijk dubbelspel speelde.

Koop tickets

14 oktober 2018 
SPREKER: toon blokland

Lezing My darling wife, de brief die nooit aankwam
Een pistool en een liefdesbrief, verstopt onder de rieten kap van landhuis Remmerstein in Rhenen. Die vondst zette Toon Blokland uit Elst op het spoor van de man die de brief in 1944 daar op de vlucht verstopte: de Britse parachutist Frank McNaught. Op 14 oktober vertelt Blokland het aangrijpende en spannende verhaal van McNaught onder de titel ‘My darling wife, de brief die nooit aankwam’. Frank McNaught was parachutist tijdens de luchtlandingen rond de Slag om Arnhem. Zijn Dakota werd neergeschoten en stortte brandend neer in de Achterbergse Hooilanden. McNaught was gewond maar wist samen met de twee piloten te ontkomen. Ze werden opgevangen door het verzet. 

Koop tickets

 

 

 

eerdere lezingen

 

 

 

 

 

6 MEI 2018 
SPREKER: ad van liempt

Lezing over boek Verzetshelden en moffenvrienden
Op zondag 6 mei vertelde Van Liempt over zijn in 2011 verschenen boek Verzetshelden en moffenvrienden. Hij maakte voor deze speciale uitgave zes bijzondere portretten van mensen die zich in de oorlog hebben onderscheiden. Ten goede, omdat ze tot het uiterste gingen om anderen te helpen, of ten kwade, omdat ze bijvoorbeeld onvermoeibaar waren in het opsporen van ondergedoken Joden. Mensenredder Joop Hollebrands uit Sliedrecht, NSB-koorleider Walter Janssens, verzetsleidster Heleen Kuipers-Rietberg, Jodenjager Jan Smorenburg, NSB-coryfee Julia op ten Noort; Rode Kruis-helpster Loes van Overeem. Zes buitengewone mensen uit de oorlog, in glasheldere taal geportretteerd. Van Liempt (1949) is een Nederlands journalistauteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker

Lees hier het verslag van lezing Ad van Liempt

 

25 maart 
SPREKER: Laurens van aggelen

Boeklancering twee Ridders der Militaire Willems-Orde
Op 25 maart presenteerde Laurens van Aggelen zijn twee nieuwste boeken over de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde: de 101-jarige majoor b.d. Kenneth (Ken) George Mayhew en de helaas op 31 december j.l. overleden Ridder en tweede luitenant b.d. Edward Simons Fulmer. Fulmer nam deel aan ‘Operatie Market Garden’ en dropte op 17 september 1944 een aantal para’s boven Nederland. Daarbij werd zijn toestel op de terugweg zwaar beschadigd. Een dag later werd zijn vliegtuig opnieuw onder vuur genomen en zag hij onder extreem zware omstandigheden kans om een noodlanding te maken en de para’s tijdig uit het vliegtuig te laten springen. Het voorwoord van beide boeken is geschreven door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Zijne Majesteit brengt daarmee wederom tot uitdrukking zeer veel waardering en respect te hebben voor degenen die tot het uiterste gingen om zich in te zetten voor vrede en veiligheid. Laurens van Aggelen (1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en Market Garden.

 

 

 

Anderen bekeken ook