Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

lezingenreeks in samenwerking met de vrienden

verdiep je in de slag om arnhem

Kom in het Airborne Museum luistern naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen en kom nóg meer te weten over de wereldberoemde Slag om Arnhem.

Programma

Zondag 20 maart, 15.30. Glider Pilots door Luuk Buist.

Glider piloten vlogen niet alleen de zweefvliegtuigen naar Arnhem, maar waren ook opgeleid om na de landing deel te nemen aan de gevechten. Deze ‘Total Soldiers’ speelden dan ook een belangrijke rol bij de gevechten in Arnhem en Oosterbeek. Luuk is dè expert op dit onderwerp en in 2009 publiceerde hij, samen met Majoor Mike Peters van het Britse Army Air Corps, het boek ‘Glider Pilots at Arnhem’.

Maandag 18 april, 15.30. Luchtoorlog Market Garden door Ivo de Jong en Antoon Meijers.

Deze lezing behandelt de acties van de Amerikaanse luchtmacht tijdens Operatie Market Garden. De Amerikanen voerden tientallen bombardementen en aanvallen met jachtbommenwerpers uit om de Duitse luchtafweer en grondtroepen zoveel mogelijk uit te schakelen voordat de luchtlandingsoperaties begonnen. De sprekers leggen uit hoe de Amerikaanse luchtmacht precies te werk ging en behandelen diverse voorbeelden van deze minder belichte kant van Market Garden.

Ivo de Jong is actief dienend generaal-majoor en tevens Voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Antoon Meijers is voormalig kapitein bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en auteur van het in 2019 verschenen boek “They were all over the sky”, welke de inzet van 8th US Air Force tijdens Market-Garden beschrijft.

Zondag 15 mei, 15.30. Het werk van de gravendienst door Geert Jonker.

Geert Jonker is kapitein bij de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Hij en zijn team verrichten in hun laboratorium op Kamp Soesterberg onderzoek naar ongeïdentificeerde slachtoffers van o.a. de Slag om Arnhem. In het lab en in het veld proberen zij met zekerheid deze slachtoffers hun identiteit terug te geven: een ‘ereplicht’ zoals Jonker dat noemt. In deze lezing neemt kapitein Jonker je mee in het werk van de gravendienst. Van de opgraving en het identificatieonderzoek, tot de herbegrafenis op de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Zondag 19 juni, 15.30. Roy Urquhart en zijn leiderschap door Otto van Wiggen.

TIJD

Iedere lezing start om 15.30 en duurt ongeveer één uur.

Kosten

Een ticket voor een individuele lezing kost € 7,50. Ben je Vriend van het Airborne Museum? Dan kost een ticket € 5,00. Wil je alle vier de lezingen bijwonen? Koop dan een Passe-Partout voor € 20,00. Vrienden van het Airborne Museum betalen € 12,50 voor een Passe-Partout.

Voor het bijwonen van een lezing heb je een geldig toegangsbewijs nodig. Vrienden van het Airborne Museum hebben gratis toegang tot het museum.

Reserveer tickets

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.

ENTREEPRIJZEN

Volwassenen€ 15
CJP (>18), studentenpas€ 10
8 t/m 17 jaar€ 10
4 t/m 7 jaar*€ 8
Museumkaart  Gratis
  

* t/m 12 jaar onder begeleiding volwassene
Bekijk hier de groepsprijzen

adres

Airborne Museum at Hartenstein
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek

Bereikbaarheid

Airborne Museum ‘Hartenstein’
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek

Telefoon: (026) 333 77 10
E-mail: info@airbornemuseum.nl