Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

NIEUWE ZONDAGEN

GEZELLIGE MIDDAG IN VILLA HARTENSTEIN

Na de grote belangstelling voor het eerste seizoen Nieuwe Zondagen is op 8 oktober 2017 het tweede seizoen van start gegaan.

Voor een gezellige ontmoeting met senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem met een interessante lezing komt u één keer per maand naar villa Hartenstein.

Herkenbare ontmoetingsplek 
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Deze thema’s verbinden we met Nieuwe Zondagen aan het heden.

Voor wie 
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de Nieuwe Zondagen. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Vervoer
Voor dit project kan een beroep worden gedaan op Hulpdienst Voor Elkaar. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen o.a. vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

 

 

Programma middagen 
Nieuwe Zondagen biedt een fijne ontmoetingsplek voor senioren in de historische zaal van het museum. Bijna iedere eerste zondag van de maand (in april de tweede zondag) kunt u een gezellige en interactieve middag bijwonen.

14:00 – 14:30 uur iedereen neemt gezellig plaats aan een tafeltje met koffie of thee en iets lekkers
14:30 – 15:30 uur lezing of workshop
15:30 – 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Aanmelden 
Aanmelden wordt sterk aanbevolen i.v.m. beperkt aantal plaatsen. Dit kan via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of bel (085) 48 57 814.
De prijs bedraagt € 6,00 voor het hele programma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).
De Nieuwe Zondagen vinden plaats in het Airborne Museum, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.

Met dank aan
De Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door Ieders Museum, Albert Hein Oosterbeek en vele vrijwilligers.

 

Programma 2017-2018

 

 

 

 

 

8 APRIL 
SPREKER: DR.MR. KEES SCHUYT

Lezing over Prof. mr. R. P. Cleveringa 
2018 is het ‘Jaar van het Verzet’. Als jurist, socioloog en filosoof is Schuyt één van de grondleggers van de rechtssociologie in Nederland. Schuyt werkt momenteel aan een biografie over Prof. mr. R. P. Cleveringa, de hoogleraar in Leiden die als eerste op 26 november openlijk protesteerde tegen het ontslag van Joodse ambtenaren. Deze rede die Cleveringa op 26 november 1940 hield als protest tegen de nazi’s, werd in 2015 uitgeroepen tot ‘Beste speech van Nederland’. Hiervoor heeft Cleveringa gevangen gezeten in het Oranje Hotel en aan het einde van de oorlog was hij lid van het College van vertrouwenspersonen van het verzet. Kees Schuyt komt over het boeiende levensverhaal van Cleveringa vertellen waarbij veel ‘filosofische kwesties’ aan bod zullen komen.
>> Lees meer over de spreker

6 MEI 2018 
SPREKER: MIRANDA VAN KRALINGEN

Lezing en masterclass aan een van haar talenten De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen slaagde cum laude voor haar eindexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Nadat zij een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse vlucht. Een succesvolle internationale Opera en Concert carrière volgde. Haar brede concertrepertoire omvat werken van Monteverdi t/m Messiaen. Ook geeft Van Kralingen diverse workshops en masterclasses. Tijdens Nieuwe Zondagen geeft Van Kralingen een kleine masterclass aan een van haar jonge talenten om daarna te vertellen over haar leven als zangeres en docent.
>> Lees meer over de spreker

 

 

 

 

 

 

 

 

eerdere nieuwe zondagen

 

 

 

 

 

8 OKTOBER 2017 
SPREKER: PROF.DR.IR. FLIP WITTE

Lezing over grondwater: onzichtbaar, maar van grote waarde 
Flip Witte vertelde hoe grondwater ontstaat, hoe het stroomt en hoe het wordt benut door mens en natuur. Na een brede introductie spitste de lezing zich toe op het grondwater van de Veluwe en werd antwoord gegeven op vragen als: Waarom stroomt er nog zo weinig water door de beken van de Veluwe? Hoe zag de waterbalans van de Veluwe uit in 1850, toen er nog vele watermolens actief waren en wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering? 
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 8 oktober

 

 

5 NOVEMBER 2017 
SPREKER: KUNSTENARES PETRA HARTMAN

Lezing over het veelzijdige en kleurrijke werk van kunstenares Petra Hartman
Petra Hartman vertelde over haar kleurrijke schilderijen, sieraden en objecttassen; ook over de modeshows die zij maakte met de ‘supermodels met beperking’ en haar interieurwerk met ontwerper Ruud-Jan Kokke. Het uitbundige en vrolijke werk van Petra Hartman is op genomen in diverse particuliere en museale collecties waaronder the Helen Drutt Collectie Houston en het Rijks Museum en Stedelijk Museum Amsterdam.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 5 november

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 DECEMBER 2017 
SPREKER: drs. LOUIS EKSTEIN

Lezing over het leven van Gustav Mahler 
In vogelvlucht werd de jeugd van Mahler belicht: zijn afkomst, familie, geboorte in het Boheemse Kalischte, zijn jeugd in het Moravische garnizoensstadje Iglau (nu: Jihlava) en de invloed hiervan op zijn composities. Mahler’s grootste ambitie was dirigent te worden van de K.u.K Hofoper te Wenen. Om deze felbegeerde baan in het katholieke (en antisemitische) Wenen mogelijk te maken laat hij zich dopen tot katholiek. Hij legde  de lat hoog voor zichzelf en voor anderen. Zijn oeuvre is betrekkelijk klein, maar heeft een zeer grote diepgang: De menselijke stem speelt een grote rol in zijn werken.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 3 december

7 JANUARI 2018 
SPREKER: drs. LIESBETH BRANDT CORSTIUS

Lezing over de ontwikkeling – in de vorige eeuw –  van de vrouw en het vrouwbeeld in de kunst Liesbeth Brandt Corstius was tussen 1982 en 2000 directeur van Museum Arnhem, waar zij een voorkeursbeleid voerde t.a.v. kunstenaressen. Van 1995 tot en met 2005 was ze presentator van het programma Kunstblik. Tijdens haar lezing liet ze zien hoe vrouwen op schilderijen werden en worden afgebeeld en wat het onderzoek naar het vrouwbeeld in de schilderkunst sinds de tweede feministische golf van de jaren zeventig heeft opgeleverd.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 7 januari

 

 

 

 

 

 

 

 

4 FEBRUARI 2018 
SPREKER: drs. GODFRIED VAN RUN

Lezing over oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen Van Run is actief als regisseur, samensteller, eindredacteur en interviewer voor diverse televisie- en radioprogramma’s van de VPRO en NTR. Zo werkt hij al vanaf het begin voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden en is hij nu coördinator geschiedenis van VPRO en NTR. Tijdens zijn lezing ging Van Run in op oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen. In combinatie met voorbeelden en fragmenten uit uitzendingen van Andere Tijden en de tv-serie De Oorlog. Ook vertelde hij waarom hij programma’s over de oorlog maakt.
>> Lees meer over de spreker

4 MAART 2018 
SPREKER: HANS HERMANS

Lezing over leiders die vereerd worden door het volk 
De Oosterbeekse documentairemaker Hans Hermans vertelde op 4 maart over de nieuwe documentaireserie die hij maakt voor BNN/VARA met zes boeiende portretten van leiders uit Latijns-Amerika die werden vereerd door het volk en tot op de dag van vandaag veel mensen inspireren of juist grote afschuw oproepen. Presentator Erik Dijkstra reist door de strijdbare geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent en brengt historische figuren als Salvador Allende (Chili) en Evita Perron (Argentinië) tot leven. In de documentaire komen verhalen over het verleden aan bod die ons helpen het heden beter te begrijpen.
>> Lees meer over de spreker 
>> Lees hier het verslag van 4 maart