Airborne Museum Hartenstein Menu
Dagen
0
0
Uren
0
0
Minuten
0
0
Seconden
0
0

Het Airborne Museum en Airborne at the Bridge zijn in lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus tot nader order gesloten.

Plan je bezoek

NIEUWE ZONDAGEN

GEZELLIGE MIDDAG IN VILLA HARTENSTEIN

Voor een gezellige ontmoeting met senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem én een interessante lezing kom je naar de Nieuwe Zondagen.

Herkenbare ontmoetingsplek 
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Deze thema’s verbinden we met Nieuwe Zondagen aan het heden.

Voor wie 
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de Nieuwe Zondagen. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Vervoer
Voor de Nieuwe Zondagen kan een beroep worden gedaan op Hulpdienst Voor Elkaar. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen o.a. vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

 

Gezellige middagen
Nieuwe Zondagen biedt een gezellige ontmoetingsplek voor senioren in de historische zaal van het museum. Van oktober tot en met april is er iedere eerste zondag van de maand een gezellige, inhoudelijke en interactieve middag.

14.00 – 14.30 uur ontvangst met koffie of thee en iets lekkers
14.30 – 15.30 uur lezing of workshop
15.30 – 16.30 uur napraten met hapje en drankje

Programma 2019-2020
In oktober 2019 ging na een succesvol eerste, tweede en derde seizoen alweer het vierde seizoen van start. Hieronder vindt u het programma.

Aanmelden en kosten
Online tickets voor de Nieuwe Zondagen zijn te koop op deze pagina. U vindt het ticketoverzicht helemaal onderaan. Bent u niet in de gelegenheid om een ticket online te kopen, dan kunt u zich aanmelden via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of bel (026) 333 77 10. De prijs bedraagt € 7 voor het hele middagprogramma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).

LET OP: Locatie Nieuwe Zondagen
De Nieuwe Zondagen vinden dit jaar in verband met de vernieuwing van het museum meerdere malen plaats in de Concertzaal Oosterbeek aan de Rozensteeg 3. Onderaan iedere lezing vindt u de locatie waar deze plaatsvindt.

Benieuwd welke lezingen al eerder werden gegeven? Bekijk hier het programma van voorgaande seizoenen.
Seizoen 2018-2019
Seizoen 2017-2018

Met dank aan
De Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door de JUMBO Doorwerth, de Kohlmann Stichting en vele vrijwilligers.

programma 2019-2020

6 oktober
Spreker: Ruud Schaafsma

Geschiedenis van de Oosterbeekse beken

In de 15e eeuw werden de eerste watermolens gebouwd aan de Oorsprongbeek en de natuurlijke beken veranderden in ‘gebruiksbeken’. Vanaf de 19e eeuw werden landhuizen gebouwd op de stuwwal en veranderden de beken geleidelijk in ’parkbeken’. De watermolens werden afgebroken, de molenvijvers werden verfraaid en de beken werden een belangrijk onderdeel van de parkaanleg.

Tijdens de lezing vertelt Ruud Schaafsma u over de geschiedenis van de beken in Oosterbeek en laat u fraaie oude en hedendaagse beelden van het gebied zien. Ruud Schaafsma is kenner van de beken in de gemeente Renkum. Hij is adviseur voor Waterschap Vallei en Veluwe en schreef vier boeken over de Zuid-Veluwse beken.

Locatie: Airborne Museum Hartenstein

3 november 2019
spreker: john jansen van galen

De Nieuw-Guinea-kwestie

Op 3 november vertelt John Jansen van Galen over de Nieuw-Guinea-kwestie, waarbij hij in gaat op verschillende vraagstukken. Heeft Nederland in 1962 de Papoea’s, aan wie het zelfbeschikkingsrecht had beloofd, in de steek gelaten? Of was het een flagrant geval van force majeure? Amerika, Rusland en Indonesië dwongen Nederland immers Nieuw-Guinea aan het laatste land af te staan. Daarmee kwam een dramatisch einde aan een intensief beschavingsoffensief van 13 jaar.

John Jansen van Galen (Velp, 1940) schreef over de Nieuw-Guinea-kwestie het boek Ons laatste oorlogje en maakte in het gebied de televisiefilm Een Hollandse erfenis. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen en is sinds 1965 journalist, onder meer bij Haagse Post (laatstelijk als hoofdredacteur), VPRO (als reporter, presentator en columnist), Het Parool (als commentator) en NOS (als presentator van Met het Oog op Morgen gedurende 25 jaar). Onlangs verscheen zijn boek Fiasco van goede bedoelingen, over de dekolonisatie van Indonesië. Hij woont in Amsterdam-Noord.

Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3

1 december 2019
Muziek: Blaaskwintet Pent’amuse

Concert ‘Een Winters Onderonsje’

Blaaskwintet Pent’amuse wordt gevormd door Annet Kruidhof (fluit), Irene Bos (klarinet), Marleen Abma (hobo), Karin Molenveld (hoorn), en Martien Cohen Stuart (fagot). Het zijn allen amateurmusici, met de ambitie op professioneel niveau te spelen.

Sinds de oprichting in 2005 werden tientallen concerten gegeven, veelal rond een thema (‘Orient Express’, ‘kunststof’, ‘De grote Oversteek’) en met een prominente plaats voor composities uit de 20e en 21e eeuw en uit verre werelddelen. Het klassieke repertoire wordt echter niet geschuwd: in het seizoen 2017-2018 werd opgetreden met een tweetal werken uit het klassieke repertoire, namelijk de beroemde kwintetten voor vier blazers en piano van Mozart (KV 452) en Beethoven (op. 16).

Op 1 december speelt Pent’amuse ‘Een Winters Onderonsje’

  1. Stars and Stripes – John Philip Sousa
  2. Mississippi Five – Jim Parker
  3. Variaties ‘In Holland staat een huis – Hugo de Groot
  4. Quintette en Ut – Claude Arrieux
  5. The Little White Donkey – Jacques Ibert
  6. Selections from Porgy and Bess – George Gershwin

Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3

5 januari 2020 (geannuleerd)
Spreker: Gilles Frenken

Het leven van kunstenaar Jacques Frenken

Een paar keer per week staat de 90-jarige Jacques Frenken in zijn atelier te schilderen. Een paar keer per jaar wordt dit vastgelegd door zijn zoon, filmmaker Gilles Frenken uit Oosterbeek.

In de zestiger jaren was Jacques Frenken in Nederland een bekend kunstenaar. Zijn pop-art-beelden werden in verschillende musea geëxposeerd en de VPRO zond een documentaire film over hem uit. Na die tijd verkoos hij om te leven als een kluizenaar en werkte zo gestaag door aan wat een groot oeuvre werd. Iedere 5 jaar koos hij een ander onderwerp en andere stijl, reagerend op de kunst van die tijd. Zo biedt het overzicht van zijn oeuvre ook een inzicht in de ontwikkeling van de na-oorlogse beeldende kunst in Nederland. 

Gilles Frenken zal in zijn lezing met enkele filmfragmenten de hoogtepunten uit het leven en werk van zijn vader laten zien.

let op: deze lezing is geannuleerd

2 februari 2020
Spreker: Ivo van Nispen tot Pannerden

Geschiedenis van wijnhuis Robbers & van den Hoogen

Ivo van Nispen tot Pannerden is als adviseur / vinoloog werkzaam bij het gerenommeerde wijnhuis Robbers en van den Hoogen. Hij maakt u deelgenoot van meer dan 175 jaar geschiedenis van een van de oudste wijnhuizen van Nederland, dat zich sinds 1992 hofleverancier mag noemen. De rijk gevulde kelders bevinden zich aan de Velperweg 23 in Arnhem en lopen door tot onder de huizen van de Roosendaalseweg. Met een nuchtere blik laat Van Nispen tot Pannerden diverse termen waaronder ‘complex’, ‘terroir’, en ‘tannine’ de revue passeren. Na de lezing is er een kleine wijnproeverij.

Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3

1 maart 2020
Spreker: Roelie van der Weide

Museumwoningen in Arnhem

Op 1 maart vertelt Roelie van der Weide over het project museumwoningen in Arnhem.
Over de woongeschiedenis van de welgestelden is veel bekend. U heeft vast wel eens een bezoek gebracht aan een gerestaureerde villa of een monumentaal kasteel. De woongeschiedenis van de minderbedeelden krijgt ook de nodige aandacht, echter bezoekbare woningen, waar de tijd heeft stil gestaan, zijn er weinig. Het project museumwoningen in Arnhem brengt hier verandering in.
Maar liefst tien woningen, tussen 1866 en 1971, laten het leven van toen zien. Een soort openluchtmuseum buiten de hekken van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Roelie van der Weide is projectleider Sociale Ontwikkeling bij woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem. Een stichting die al meer dan 100 jaar zorgt voor goed wonen in de sociale huursector. Zij is vanaf de start nauw betrokken bij het museumproject.

Fotograaf: Jeroen van Heijningen

Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3

5 april 2020
Spreker: Lisette Pelsers

Geschiedenis en collectie van Kröller-Müller Museum

Lisette Pelsers is kunsthistoricus en sinds ruim zeven jaar directeur van het Kröller-Müller Museum. Sinds haar aantreden heeft zij gezorgd voor groeiende bezoekersaantallen dankzij tentoonstellingen als Seurat, Meester van het Pointillisme, Barbara Hepworth: Sculpture for a Modern World en Arp. The Poetry of Forms. Belangrijke aankopen van haar hand zijn onder andere Paravento con linea di velocità en Forme rumore di motocicletta van Giacomo Balla en Opposites of White van Roni Horn. Ook heeft zij het Helene Kröller-Müller Fonds in het leven geroepen, ter ondersteuning van bijzondere restauraties, grote tentoonstellingen, (kunst)historisch onderzoek, publicaties en educatieve projecten van het museum.

Op 5 april vertelt Lisette Pelsers over de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum, de unieke collectie en de totstandkoming van tentoonstellingen.

Fotograaf: Robin de Puy

Het Airborne Museum is in lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus tot nader order gesloten. De Nieuwe Zondagen van april en mei zijn daarom geannuleerd.

3 mei 2020
Spreker: René Dessing

Bijzondere Nederlandse buitenplaatsen 

Op zondag 3 mei geeft kunsthistoricus René Dessing een lezing over bijzondere buitenplaatsen in Nederland en het belang van behoud en beheer van dit erfgoed. Gefortuneerde stedelingen bouwden hun buitenplaatsen tussen 1600 en 1920 in het omringende, landelijke buitengebied. Dessing vertelt over een groot aantal buitenplaatsen waarbij ook de geschiedenis van Hartenstein uitgebreid aan bod komt.

Als voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) publiceert Dessing regelmatig over dit onderwerp. Van zijn hand verscheen in het Nationale Jaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012 ook de Nationale Gids historische Buitenplaatsen, waarin hij samen met coauteur Jan Holwerda alle 551 historische buitenplaatsen in Nederland beschrijft. Voor meer informatie; zie www.skbl.nl

Fotograaf: Kenneth Stamp

Het Airborne Museum is in lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus tot nader order gesloten. De Nieuwe Zondagen van april en mei zijn daarom geannuleerd.