Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

NIEUWE ZONDAGEN

GEZELLIGE MIDDAG IN VILLA HARTENSTEIN

Voor een gezellige ontmoeting met senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem én een interessante lezing kom je naar de Nieuwe Zondagen.

Herkenbare ontmoetingsplek 
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Deze thema’s verbinden we met Nieuwe Zondagen aan het heden.

Voor wie 
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de Nieuwe Zondagen. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en gastheren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Vervoer
Voor de Nieuwe Zondagen kan een beroep worden gedaan op Hulpdienst Voor Elkaar. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen o.a. vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

 

Gezellige middagen 
Nieuwe Zondagen biedt een gezellige ontmoetingsplek voor senioren in de historische zaal van het museum. Van oktober tot en met april is er iedere eerste zondag van de maand een gezellige, inhoudelijke en interactieve middag in het museum.

14.00 – 14.30 uur ontvangst met koffie of thee en iets lekkers
14.30 – 15.30 uur lezing of workshop
15.30 – 16.30 uur napraten met hapje en drankje

Programma nieuwe seizoen
In oktober 2019 gaat na een succesvol eerste, tweede en derde seizoen alweer het vierde seizoen van start. Zodra het programma bekend is, plaatsen we het op deze pagina. Benieuwd welke lezingen al eerder werden gegeven? Bekijk hier de sprekers van seizoen 2017-2018. Hieronder vindt u het programma van vorig seizoen.

Aanmelden en kosten
Zodra het nieuwe seizoen bekend is, kunt u online tickets kopen voor een lezing op deze pagina. U vindt het ticketoverzicht dan helemaal onderaan deze pagina. Bent u niet in de gelegenheid om een ticket online te kopen, dan kunt u zich aanmelden via aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres of bel (026) 333 77 10. De prijs bedraagt € 6,50 voor het hele middagprogramma (inclusief lezing, drankjes en hapjes).
De Nieuwe Zondagen vinden plaats in het Airborne Museum, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.

Met dank aan
De Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door de Kohlmann Stichting, Ieders Museum en vele vrijwilligers.

Vorig Seizoen (2018-2019)

 

 

 

 

 

7 april 2019
SPREKER: Joop Schets

Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach

Op 7 april 2019 kwam Joop Schets, dirigent van het Toonkunst Arnhem, tijdens Nieuwe Zondagen de structuur van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach bespreken. Toonkunst Arnhem (kleinkoor) liet in een aantal fragmenten de bijzondere compositie horen.

Het verhaal van de evangelist Matteüs beschrijft de laatste dagen van Jezus vanuit het joodse perspectief. De componist Bach, met in zijn bibliotheek de exegese van de grote theologen uit die tijd heeft op onnavolgbare wijze de tekst muzikaal voorzien van herkenningspunten volgens de ‘Kaballah’ en de in zijn tijd geldende theologische inzichten.

 

3 maart 2019 
SPREKER: Eugène Terwindt

Relatie tussen kunstwerk en omgeving

Na een aanvankelijke studie architectuur koos Eugène Terwindt voor de monumentale kunsten op de Arnhemse Academie voor beeldende kunsten. Een historisch vakgebied dat echter in de zeventiger jaren zeer vernieuwende impulsen kreeg. Het was vooral de relatie tussen een kunstwerk en de ruimte en functies daaromheen die zijn belangstelling had. Vanaf de 70-er jaren ontwierp Terwindt vele omgevingen en kunstwerken in Nederland en ook daarbuiten (U.S.A en India). Tevens doceerde hij aan meerdere Hogescholen en was actief als adviseur en coördinator van kunstcommissies in het land. Hij coördineerde omvangrijke kunstprojecten voor de academisch ziekenhuizen van Utrecht en Amsterdam en ook voor Rijnstate in Arnhem. Wat meer recent ontwierp hij o.a. het centrumplein van Velp (de Overtuin).

Naast al die externe bezigheden ontstonden er door de tijd heen reeksen van vrije werken. Schilderijen, tekeningen en aquarellen. Daarin zoekt hij geconcentreerd naar nieuwe verhoudingen tussen verbeelding en werkelijkheid – tussen omgeving en object – tussen natuur en cultuur.  Zoals natuurlijk ook in zijn monumentale projecten het geval is; zij het daar meer concreet en op grotere schaal. Hoe ontstaat er samenhang tussen de dingen? Zodat onze omgeving geen willekeurige optelling wordt van losse dingen en gebeurtenissen, maar van scènes die een betekenisvol klimaat in onze leefomgeving tot stand brengen.

De lezing op 3 maart zou in eerste instantie gegeven worden door filmmaker en beeldend kunstenaar Gilles Frenken.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 februari 2019 
SPREKER: ad van liempt

Overeenkomsten en verschillen stakingen WOII

In Nederland hebben groepen arbeiders tijdens de Duitse bezetting drie keer naar het stakingswapen gegrepen en daarmee uitzonderlijk grote risico’s genomen. Over de overeenkomsten en verschillen van die drie stakingen hield Ad van Liempt op 3 februari 2019 een lezing in het Airborne Museum. De Februaristaking van eind februari 1941, de april-mei staking van 1943 en de spoorwegstaking in 1944 kwamen uitgebreid aan bod.

Ad van Liempt is een Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij is medeoprichter en ex-hoofdredacteur van NOVA.

6 januari 2019 
SPREKER: jan drentje

Evolutie van de mens en technische innovaties

Kent u de bestsellers van Yuval Noah Harari, Homo Sapiens en Homo Deus? Hierin beschrijft de Israëlische historicus in vogelvlucht de evolutie van de mens in zijn steeds complexer wordende habitat. Technologische innovaties vervangen in toenemende mate de human skills. Jan Drentje maakte tijdens zijn lezing kritische kanttekeningen bij zowel de geschiedkundige als de filosofische veronderstellingen waar het werk van Harari op is gebaseerd.

Dr. Jan Drentje is leraar filosofie en geschiedenis, rector van een school voor volwassenenonderwijs, verbonden aan de RUG als onderzoeker politieke en intellectuele geschiedenis. Hij publiceert regelmatig over politiek, geschiedenis en onderwijs, o.a. in NRC Handelsblad en  woont in Oosterbeek.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 december 2018 
SPREKER: 
Marita Mathijsen

Jacob van Lennep, een bezielde schavuit

Marita Mathijsen schreef met Jacob van Lennep een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, van wie ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen, die in dit rijk geïllustreerde boek zijn opgenomen. Met haar meeslepende stijl, humor, inlevingsvermogen en eruditie weet Mathijsen de complexe negentiende eeuw in dit boek voor iedereen toegankelijk te maken. Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende-eeuwse cultuur. Voor haar werkzaamheden ontving zij de Prins Bernhard Fonds Prijs voor de Geesteswetenschappen. 

4 november 2018
Rebotko Quintet

Van Kuhlau tot Lotichius, muziek in twee eeuwen overbrugd

Op 4 november kwam het Rebotko Quintet werken vertolken van diverse componisten, waaronder Gabriel Fauré (1845 – 1924), Hans Barbé (1932 – 2011) en Jules Massenet (1842 – 1912).

Het Quintet bestaat uit de musici:
Eric Noya studeerde piano aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam
Maaike Twigt-de Vlas is een vergevorderde amateurfluitist
Astrid van Asperen was als kind al veel met muziek en zingen bezig en heeft in verschillende bezettingen podiumervaring opgedaan
Els Peverelli ging al jong bij de kinderoperette en op pianoles en begeleidt graag andere musici en zangers
Annet Kruidhof is een vergevorderde amateurfluitist en heeft veel ervaring in samenspelen in diverse bezettingen

 

 

 

 

 

 

 

 

7 oktober 2018 
SPREKER: Yvo van kuijck

In gesprek met een (straf)rechter

Heeft u nog wel vertrouwen in de rechtspraak, zeker na alle commotie rond de strafzaak tegen Michael P.? Vindt u dat de rechter met beide benen in de samenleving staat? Wat verwacht u eigenlijk van rechters? En zijn die verwachtingen reëel? Hoe kijkt een rechter zelf tegen zijn rechtsprekende taak aan? Mogen emoties in rechterlijke uitspraken een rol spelen? Onder andere over deze onderwerpen sprak mr. Yvo van Kuijck vanuit zijn jarenlange ervaring als strafrechter op 7 oktober 2018.

2 september 2018 
SPREKER: bas kromhout

De betekenis van verzet

Bas Kromhout is historicus, Historisch Nieuwsblad-redacteur en journalist. Hij schreef verschillende boeken waaronder ‘De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS’ (2012).  In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef hij in 2018 voor het nationaal Jaar van Verzet het essay Beelden van verzet. Hierin beschrijft hij hoe de beeldvorming van het verzet zich in Nederland en andere Europese landen heeft ontwikkeld sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Op 2 september liet Kromhout zien hoe politici, activisten, historici en voormalig verzetsmensen in de afgelopen 73 jaar telkens opnieuw hebben nagedacht over de betekenis van verzet. 

Fotograaf Birthe Kulik