Lees hier ons coronaprotocol

Plan je bezoek

Perimeterwandeling inclusief white ribbon mile

Perimeter

Wandel in de voetsporen van de geallieerden. De zuidelijke perimeterroute wordt in de maand september enkele keren uitgebreid met de symbolische wandeling White Ribbon Mile.

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn te forceren. Het lukt echter niet om de laatste brug bij Arnhem te veroveren. Daartoe trokken de restanten van de eerste Airborne Divisie zich op 20 september 1944 terug in Oosterbeek waar de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie werd ingericht. Onze gids neemt je mee terug in de tijd, langs de verdedigingslinie en vertelt je onderweg wat de geallieerden tijdens hun missie ondervonden. De White Ribbon Mile maakt in september ook onderdeel uit van de route.

White Ribbon Mile
De route White Ribbon Mile wordt opengesteld van maandag 7 september tot vrijdag 25 september in het kader van de herdenking van de Slag om Arnhem. Het is een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden van  de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van Engelse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem. Het traject liep van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn en werd gemarkeerd met een wit lint. Een wit lint is nu alleen zichtbaar in de uiterwaarden tijdens de periode van de herdenkingen in september.

In de museumshop is een boekje over de White Ribbon Mile verkrijgbaar (€ 5). In dit boekje doet een aantal militairen van toen verslag van de verschrikkingen die zij moesten doorstaan voordat zij zich konden terugtrekken. Het is geschreven door Jan Vierdag.

Pauze bij de Concertzaal Oosterbeek
Onderweg maakt de gids een stop bij de Concertzaal (tegenover de Oude Kerk in Oosterbeek) voor een hapje en een drankje. Het terras ligt heerlijk op de zon en bij minder goed weer is café De klikspaan een gezellige plek voor een korte pauze.

Voor wie
De perimeterwandeling is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar (die goed ter been zijn). Denk aan stevige wandelschoenen en een flesje water. De wandeling duurt ruim 3 uur.

In verband met de huidige maatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol is vol.

Zaterdag 12 september VOLGEBOEKT
Zondag 13 september VOLGEBOEKT
Zaterdag 19 september VOLGEBOEKT
Zondag 20 september VOLGEBOEKT
Vrijdag 25 september

De wandeling met gids start om 13:00 uur bij het museum. De wandeling duurt ruim 3 uur en eindigt rond 16.00 uur weer bij het museum.

Kosten wandeling
€ 12,50 per persoon (exclusief hapje en drankje)
De betaling vindt vooraf plaats in het museum, u kunt zich melden bij de balie.

Aanmelden
Aanmelden kan via boekingen@airbornemuseum.nl onder vermelding van datum en aantal personen.

Dagelijks geopend. Wij adviseren vooraf tickets te reserveren.

ENTREEPRIJZEN

Volwassenen€ 15