Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

Erop uit in de omgeving

De omgeving van het Airborne Museum kenmerkt zich door ontzettend veel historie, natuurschoon en andere bezienswaardigheden.

Hieronder een aantal tips.

 

 

 

 

 

Wandelen en fietsen

In de prachtige natuur in de omgeving van het museum kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Het museum ligt in park Hartenstein. Dit park heeft een grote rijkdom aan bijzondere inheemse en uitheemse bomen, die in de loop van de tijd zijn aangeplant. Grenzend aan het park liggen de prachtige bosgebieden Pietersberg, Hemelse Berg en Laag Oorsprong. Een bezoek aan het museum is dan ook goed te combineren met een wandeling of fietstocht in de omgeving.

Wandelen

Perimeterwandeling

Wandel in de voetsporen van de geallieerden. De Perimeterwandeling volgt voor een belangrijk deel de frontlijn van het geallieerde bruggenhoofd in september 1944. 

Tijdens deze wandeling loop je langs een aantal plekken die herinneren aan deze zwarte periode uit de geschiedenis. Onze deskundige gids geeft uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en toont de sporen van de gevechten die na 73 jaar nog steeds te zien zijn.

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel Doorwerth

Een stoer, vriendelijk en superromantisch kasteel op de Veluwezoom, prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn.

De rijke geschiedenis van het kasteel omvat meer dan zeven eeuwen. Het kende glorierijke, maar ook minder gelukkige tijden. Nu pronkt het weer in zijn volle 17de-eeuwse glorie, compleet met poortgebouw, koetshuis en stallen. In de wapenkamer kunnen kinderen een maliënkolder passen.
In het kasteel is ook Museum Veluwezoom gevestigd. Dit museum toont in wisselende exposities het werk van twee kunstenaarskolonies die het magische landschap rondom het kasteel in beeld brachten. Breng een bezoek aan de kasteelwinkel en geniet van een kopje koffie, lunch of borrel in Kasteelcafé De Zalmen.

Het kasteel is op eigen gelegenheid te bezoeken en het hele jaar geopend. Geopend: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Gesloten: Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Entreeprijzen :
€ 11,50 volwassenen
€ 5  kinderen 4 t/m 18 jaar
Gratis toegang voor donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaart houders!

Meer informatie

Airborne at the Bridge

Airborne at the Bridge vertelt over de hevige gevechten bij de Rijnbrug in september 1944. 

Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Zo beleef je de strijd vanuit drie perspectieven. Airborne at the Bridge is een dependance van Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.
Adres: Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Airborne Begraafplaats

De Airborne Begraafplaats is een militaire begraafplaats waar meer dan 1750 geallieerde militairen zijn begraven. Alle militairen sneuvelden tijdens of na de Slag om Arnhem. 

Vanuit het Airborne Museum is het mogelijk om de begraafplaats te bezoeken onder leiding van een gids. Tijdens de rondleiding vertelt de gids de persoonlijke, ingrijpende verhalen van de veelal zeer jonge militairen die sneuvelden tijdens de strijd. Wie waren zij? En wat maakten zij mee tijdens de hevige gevechten? Een bezoek aan de Airborne Begraafplaats maakt de impact van de Slag om Arnhem op indrukwekkende wijze voelbaar.

Adres: Van Limburg Stirumweg 28, 6861 WL Oosterbeek

Meer informatie

Elizabeth Gasthuis

Het Elisabeth Gasthuis (ook: Sint Elisabeths Gasthuis) is een voormalig ziekenhuis in de Nederlandse stad Arnhem.

Tijdens de Slag om Arnhem stond het ziekenhuis midden in het strijdgebied, waardoor het een tijd in Britse handen was, maar daaropvolgend op 19 september weer werd heroverd door de Duitsers. Voor de ingang van het ziekenhuis hing de vlag van het Rode Kruis. In het ziekenhuis werd ten tijde van het slag doorgegaan met opereren van zowel Britse als Duitse soldaten.

Adres: Sint Elisabethshof 71, 6812 AV Arnhem

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude Kerk 

Rond de Oosterbeekse kerk heeft zich 8 dagen lang een veldslag afgespeeld.

In september 1944 was de kerk voor de geallieerden een van de laatste steunpunten voordat ze zich terugtrokken over de Rijn. De kerk bleef totaal verwoest achter. Na een restauratie werd hij in 1949 weer in gebruik genomen. Britse en Poolse oorlogsveteranen en hun families zijn sindsdien vaste bezoekers.

Adres: Benedendorpsweg 134, 6862 WP Oosterbeek

Meer informatie

informatiecentrum Stichting Driel – Polen

De Polen van Driel belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel tijdens Operatie Market Garden.

Tevens gaat het in op het ontstaan van de Poolse brigade, de oneervolle behandeling van deze Polen na het mislukken van de operatie en de vriendschappelijke band die is ontstaan uit dankbaarheid tussen de Drielse bevolking en de Poolse parachutisten.

Het informatiecentrum is achterin de R.K. Kerk van Driel gevestigd en dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. 

Adres: Kerkstraat 27, 6665 CE Driel. 

Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuin de lage Oorsprong

Tuinliefhebbers bewonderen de tuinkamers, kunstliefhebbers halen hun hart op bij de wisselende exposities.

Jong en oud kunnen er bessen of bloemen plukken, of in het labyrint het antwoord krijgen op die ene prangende vraag. Kinderen spelen eindeloos met houten bootjes op het water of rijden met blikken autootjes door de tuin. Midden in de tuin is een waterloop met 9 watervallen, een hele uitdaging om je boot daar veilig naar beneden te krijgen.

Geopend van half april tot eind september. Iedereen is dan zonder afspraak van harte welkom op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur.

Adres: Van Borsselenweg 36, 6862 BJ Oosterbeek 

Meer informatie

liberation Route 

Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die steeds verder uitgebreid wordt en die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

Deze herdenkingsroute vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden.

Op de website van Liberation Route vind je per land een overzicht van de monumenten, musea, begraafplaatsen en points of interest die deel uitmaken van de Liberation Route. Er is een groot aantal luisterplekken waar je met de app van Liberation Route naar bijzondere en aangrijpende verhalen kunt luisteren. Ook bij het Airborne Museum vind je een luisterplek. Deze gaat over het verhaal van de vriendschapsarmband.

Herdenkingsroute Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

AIRBORNE STORIES

Airborne Stories bestaat uit een wandelroute en een app die je kan downloaden op je mobiele telefoon. Je zet de app aan, je volgt de route en op 25 plekken in de stad krijg je een verhaal te horen over wat er zich daar in de septemberdagen van 1944 heeft afgespeeld.

De app is ontwikkeld door twee Arnhemmers, Erik Vos en Marko van der Vegt. Ze wonnen er een prijsvraag van de gemeente Arnhem mee. “We wilden iets maken dat het verleden met het heden verbindt…” vertellen de twee makers. “Op een hele rechtstreekse manier. Je staat op een plek, en door het verhaal dat je hoort word je teruggeworpen in de tijd. Het is geen voorgelezen geschiedenislesje, maar een levendig hoorspel. De verteller stelt af en toe een prikkelende vraag. Wat zou jij doen? Hoe zou jij reageren als je huis in brand staat?”

Meer informatie

meer cultuur

Benieuwd naar meer cultuur in de gemeente Renkum?

Op de website www.cultuurinrenkum.nl is nog veel meer cultuuraanbod te vinden. Zoals de films die vertoond worden in het Filmhuis Oosterbeek of de diverse activiteiten die georganiseerd worden bij Kasteel Doorwerth. 

Meer informatie