Airborne Museum Hartenstein Menu
luchtlandingen september 1944

Plan je bezoek

geschiedenis

hoofdkwartier

De villa zoals deze er nu uitziet, is gebouwd omstreeks 1865.

De toenmalige eigenaar liet alle gebouwen afbreken en bouwde de villa, inclusief koetshuis. In 1942 werd Gemeente Renkum eigenaar en kreeg het pand zijn bestemming als hotel. Lees hier meer over de geschiedenis van villa Hartenstein.

Grootste operatie op Nederlands grondgebied
Tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 wilden de geallieerden met operatie Market Garden meerdere bruggenhoofden veroveren, waaronder de Rijnbrug in Arnhem. Het was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Op 17 september 1944 landden duizenden mannen van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie, deels per parachutes, en deels in zweefvliegtuigen op terreinen op flinke afstand van Arnhem bij Wolfheze en ten noorden van Heelsum. In sommige zweefvliegtuigen werden jeeps en antitankgeschut aangevoerd. Op 18 september landden nog eens 1900 parachutisten op de Ginkelse heide bij Ede en zweefvliegtuigen bij Wolfheze. Luitenant-kolonel John Frost bereikte met het tweede bataljon van de 1e Parachutistenbrigade de brug waar gedurende enkele dagen zwaar gevochten werd. Het overgrote deel van de luchtlandingstroepen wist de brug echter niet te bereiken. Generaal Roy Urquhart werd daarom gedwongen zijn hoofdkwartier te vestigen in hotel Hartenstein.

Verloren slag
Na zware gevechten waarbij aan beide kanten veel doden en gewonden vielen moesten de troepen bij de verkeersbrug opgeven. Op 26 september werd Hartenstein verlaten als de overgebleven geallieerde troepen zich terugtrekken over de Nederrijn. De geallieerde troepen hadden de Slag om Arnhem verloren en het gebouw bleef zwaar beschadigd achter. Meer over de Slag om Arnhem.

 

 

oprichting Airborne Museum

Het Airborne Museum is in 1949 opgericht en was destijds gevestigd in een van de bijgebouwen van Kasteel Doorwerth. In 1978 werd het Airborne Museum gevestigd in Villa Hartenstein. Op 11 mei 1978 werd het museum heropend door voormalig bevelhebber generaal-majoor Roy E. Urquhart.

Airborne at the Bridge

Aan de Arnhemse Rijnkade beschikt het museum over de dependance Airborne at the Bridge , tegenover de John Frostbrug. Airborne at the Bridge vertelt over de hevige gevechten bij de Rijnbrug in september 1944 vanuit 3 perspectieven: de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud. Airborne at the Bridge is in maart 2017 geopend. Daarvoor was er het informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ dat gevestigd was in het pand van Volkshuisvesting.