Airborne Museum Hartenstein Menu

Vergeten verhalen: CANLOAN officieren bij de Slag om Arnhem 

Samen met de Radboud University is de afgelopen periode een onderzoeksproject uitgevoerd. Studenten van de master Noord-Amerika Studies hebben zich toegelegd op het onderzoeken van CANLOAN, een samenwerking tussen het Britse en Canadese leger. Onlangs presenteerde zij hun resultaten. Binnen CANLOAN werden Canadese officieren ingezet bij Britse eenheden, zo ook bij de 1st Airborne Division. De studenten hebben naast een historisch overzicht over het ontstaan van CANLOAN ook aandacht besteed aan het opstellen van biografieën van de Canadese officieren die gevochten hebben in de Slag om Arnhem en welke rol de Canadezen spelen in onze herdenkingscultuur. Hier lees  je enkele van deze biografieën.

 

 

 

 

 

Luitenant Albert Kipping

18-6-1923, Toronto, CA – 18-9-1944, Ede, NL

Albert Kipping studeerde tandheelkunde aan de Universiteit van Toronto toen hij zich aanmeldde voor het Koninklijke Canadese Leger. Hij werd in 1944 gepromoveerd tot luitenant en vertrok in april 1944 naar het Verenigd Koninkrijk met het CANLOAN programma. Kipping had gevraagd of hij bij de 7th King’s Own Scottish Borderers geplaatst kon worden en zijn verzoek werd ingewilligd. Op 17 september 1944 landde hij per glider op de Ginkelse Hei waar hij ingezet werd om de landingsvelden te verdedigen. Helaas sneuvelde hij de volgende dag. Hij en andere militairen die die dag sneuvelden bij Ede, werden begraven in een massagraf bij de weg van Utrecht naar Arnhem. Op 4 juni 1946 werd Albert Kipping herbegraven op de Arnhem Oosterbeek War Cemetery.

Kapitein Basil William Hales Hingston

11-4-1915, Montreal, CA – 19-9-1944, Oosterbeek, NL

Kapitein Basil Hingstons vader, luitenant Reginald Hingston, was militair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij stierf in 1918 tijdens gevechten in Amelcave. Kapitein Basil Hingston groeide op zonder vader, maar volgde wel in zijn voetsporen. Hij melde zich aan voor de Canadian Infantry Corps in 1940 en werd ingedeeld bij de Edmonton Fusiliers. Hingston gaf zich op voor het CANLOAN programma en vertrok in mei 1944 naar Europa. Via het programma werd hij de onderbevelhebber van de support company in het 2e Bataljon van het South Staffordshire Regiment. Hingstons compagnie vocht in de Slag om Arnhem. Op 17 september landde de compagnie met gliders in Nederland. Hingston kwam om in de gevechten op 19 september en werd in een veldgraf begraven aan de Acacialaan in Oosterbeek. Na de oorlog werd hij verplaatst naar een graf op de Arnhem Oosterbeek Oorlogsbegraafplaats. Kapitein Hingston liet een vrouw en een één-jaar-oude dochter achter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luitenant Martin L. Kaufmann

07-09-1919, Cavell, CA – 08-09-2008, Lacombe, CA

Martin Kaufmann meldde zich in 1941 aan voor het Canadese leger. Hij werd in het begin van 1944 bevorderd tot luitenant, net voordat hij zich aanmeldde voor het CANLOAN programma. Hij en andere CANLOAN officieren vertrokken in maart naar Engeland voor speciale training. Kaufmann werd geplaatst bij het 7th Battalion King’s Own Scottish Borderers en was de officer commanding van no 11 platoon, C company. Op 20 september leidde Kaufmann een patrouille buiten de perimeter om Duitse soldaten bij het station in Oosterbeek in een hinderlaag te laten lopen. Tijdens de gevechten die volgden raakte hij gewond en werd hij gevangengenomen. Kaufmann werd naar Oflag IX-A/H gebracht, een krijgsgevangenkamp voor officieren, en verbleef daar tot het kamp werd bevrijd door de Amerikanen op 4 april 1945. Kaufmann ging terug naar Canada en kon worden bevorderd tot kapitein. Hij besloot echter het leger te verlaten voor een academische carrière.