Airborne Museum Hartenstein Menu

Lees hier ons coronaprotocol

Het Airborne Museum heeft een unieke collectie. Op deze pagina vind je een aantal bijzondere stukken om vanuit huis te bezichtigen! 

 

 

 

 

 

De King’s Own Scottish Borderers

De King’s Own Scottish Borderers was een regiment binnen het Britse leger. Tijdens de Slag om Arnhem maakte het 7e bataljon van de KOSB deel uit van de 1st Airborne Division en verdedigden zij de perimeter in Oosterbeek.

Het baretembleem van de King’s Own Scottish Borderers doet eer aan de Schotse herkomst en geschiedenis van het regiment. Het kasteel in het midden is Edinburgh Castle, de hoofdstad van Schotland. Het kruis daarachter is het andreaskruis, van Andreas, de beschermheilige van Schotland. Rondom het kasteel is de naam van het regiment te lezen. Op het embleem zijn twee motto’s te lezen. Het onderste motto, nisi dominus frustra, zonder God is alles tevergeefs, is het motto van de stad Edinburgh. Het bovenste motto, in vertiate religionis confido, ik vertrouw in de waarheid van religie, is het motto van het regiment en werd in 1805 aan het regiment toegekend door koning George III. Hoewel de meeste kenmerken van het embleem Schots zijn, heeft het wel het Engelse koninklijk wapen: een leeuw op de kroon van Sint-Eduard, een van de Engelse kroonjuwelen. Het regiment King’s Own Scottish Borderers werd in 2006 opgeven.

 

 

Container CLE II

De bevoorrading van troepen in vijandig gebied is niet altijd gemakkelijk maar wel noodzakelijk, vooral voor Airborne troepen die maar weinig met zich mee konden nemen.

Met de CLE container konden materialen op locatie gedropt worden door vliegtuigen. Deze containers werden, naast dropmanden, veel ingezet door de Britten tijdens Operatie Market Garden. Verschillende materialen werden gekenmerkt door verschillende kleuren parachutes. Zo was tijdens Operatie Market Garden de parachute van een container met munitie rood, met voedsel groen, met medische spullen wit, met brandstof blauw en met communicatiemiddelen geel.

In Oosterbeek zorgden problemen in de communicatie er helaas voor dat veel bevoorrading alsnog in handen van Duitse troepen viel.

De container is te vinden in zaal ‘Optimisme’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maroon Baret

Generaal-majoor Frederick “Boy” Browning wilde de Britse luchtlandingstroepen een eigen kleur baret geven om hun identiteit te versterken en de herkenbaarheid te vergroten. Er werd gekozen voor maroon (kastanjerood).

De reputatie van de luchtlandingstroepen en hun baret groeide al snel. Duitse troepen die in 1942 in Noord-Afrika tegen de Britse para’s vochtten noemden hen Rote Teufel (Rode Duivels) en de vastberadenheid van de luchtlandingstroepen tijdens de Slag om Arnhem toonden, droeg verder bij aan hun reputatie en die van de maroon baret. Tegenwoordig wordt de maroon baret wereldwijd door luchtlandingstroepen gebruikt. Dit exemplaar (op de foto) is gedragen door Lance Sergeant Robert Lambie, hij was ingedeeld bij het 7th Battalion The King’s Own Scottish Borderers.

De baret is te vinden in zaal ‘Optimisme’.

Bungee Helmet

Britse luchtlandingstroepen gebruikten speciale beschermende hoofddeksels, zowel voor training als tijdens operaties. De standaard trainingshelm voor parachutisten werd vanaf 1940 de zogenaamde bungee helmet.

Deze helm werd gemaakt van een stevige rand van rubber en bedekt met zandkleurig canvas. Met twee lange flappen kon de helm onder de kin worden vastgeknoopt. Op het canvas kon een eenheidsembleem worden vastgemaakt of erop worden geschilderd.

Op deze bungee helmet is een Pools embleem bevestigd, maar dit is mogelijk een latere toevoeging. Op de foto zijn Poolse parachutisten te zien met de bungee helmet tijdens een oefening.

De Bungee Helmet is te vinden in zaal ‘Optimisme’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birmingham Small Arms Airborne-vouwfiets

De nieuwe tentoonstelling van het Airborne Museum zit vol prachtige objecten. Er zijn echter ook stukken met prachtige verhalen die nét niet meer pasten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Birmingham Small Arms (BSA) Airbornevouwfiets? Dit was een fiets die speciaal ontwikkeld werd voor luchtlandingstroepen. Parachutisten konden deze fietsen meenemen tijdens een dropping en dat werd ook gedaan tijdens de Slag om Arnhem. De Birmingham Small Arms Company produceerde 70.000 van deze vouwfietsen.

Dit collectiestuk wordt in ons depot beheerd.

Het speldje van Hackett

Brigade-generaal Hackett was de aanvoerder van de 4th Parachute Brigade.

Tijdens de gevechten bij Oosterbeek werd hij op 24 september getroffen door twee granaatscherven. Eén boorde zich in zijn dij, de ander kwam in zijn buik terecht. Hackett werd afgevoerd naar het St. Elisabeth Gasthuis waar hij geopereerd werd. Nadat hij voldoende hersteld was, werd Hackett door het verzet het ziekenhuis uit gesmokkeld en kwam hij terecht bij de familie de Nooij in Ede.

Hackett kwam nu ook wat vaker buiten. Gekleed als burger viel hij nauwelijks op, maar hij sprak geen woord Nederlands of Duits. Als iemand hem aansprak, zou hij meteen door de mand vallen. Hiervoor bestond een oplossing. Tijdens de bezetting bestonden er speldjes voor doven en slechthorenden. Die speldjes waar ’S. H.’ opstaat, van slechthorend én in het Duits: schlecht hörend, waren een handig hulpmiddel voor het verzet. Hackett droeg het speldje dan ook elke keer als hij buiten was.

Het speldje van Hackett is te vinden in de ruimte ‘Evacuatie’ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gesigneerd 1 Gulden biljet
Soldaat John Hogg

De Nederlandse regering in ballingschap liet vanaf 1943 papiergeld drukken in de Verenigde Staten. Deze biljetten zouden na de bevrijding van Nederland in omloop gebracht worden zodat de geallieerde troepen daarmee konden betalen.

Soldaat John Hogg van de 9th Airborne Field Company, Royal Engineers droeg tijdens de Slag om Arnhem zo’n biljet met zich mee, wellicht in het volste vertrouwen dat het einde van de oorlog in zicht was. Het liep echter anders.
Na het falen van Operatie Market Garden moest Hogg op de Veluwe onderduiken. In de nacht van 22 op 23 oktober 1944 werd Hogg, samen met andere ondergedoken Britse parachutisten, over de Rijn geëvacueerd tijdens Operatie Pegasus. Voordat ze de Rijn overstaken verzamelden de militairen zich in de ‘Lange Hut’van Jeanne Lamberts. Op dit biljet van 1 gulden signeert Hogg met zijn naam en eenheid en schrijft hij aan Jeanne: “Thank you. For my life”.
  
Dit collectiestuk wordt in ons depot beheerd

identificatieplaatje majoor John Waddy

Na de Slag om Arnhem zijn veel militairen krijgsgevangen genomen. Zo ook majoor John Waddy.

Waddy was de commandant van de 156th Battalion’s B Company en bereikte de perimeter in Oosterbeek tijdens de Slag om Arnhem. Hij raakte daar gewond, werd geopereerd op een biljarttafel en werd uiteindelijk krijgsgevangen genomen. Daar kreeg hij een identificatieplaatje voor krijgsgevangenen. Majoor John Waddy bleef gevangen tot hij in april 1945 bevrijd werd.

Dit collectiestuk wordt in ons depot beheerd

Majoor John Waddy