Airborne Museum Hartenstein Menu
Nieuwe Zondagen met Miranda van Kralingen

Plan je bezoek

nieuwe zondagen seizoen 2017-2018

Lees hier welke lezingen eerder gegeven werden tijdens de Nieuwe Zondagen in het Airborne Museum.

6 MEI 2018 
SPREKER: MIRANDA VAN KRALINGEN

Op 6 mei nam Miranda van Kralingen in een boeiend betoog de bezoekers mee in de wereld van de muziek, haar leven en haar carrière.  De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen slaagde cum laude voor haar eindexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Nadat zij een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse vlucht. Een succesvolle internationale Opera en Concert carrière volgde. Haar brede concertrepertoire omvat werken van Monteverdi t/m Messiaen. Ook geeft Van Kralingen diverse workshops en masterclasses. 
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 6 mei

8 APRIL 2018
SPREKER: DR.MR. KEES SCHUYT

Lezing over Prof. mr. R. P. Cleveringa 
2018 is het ‘Jaar van het Verzet’. Als jurist, socioloog en filosoof is Schuyt één van de grondleggers van de rechtssociologie in Nederland. Schuyt werkt momenteel aan een biografie over Prof. mr. R. P. Cleveringa, de hoogleraar in Leiden die als eerste op 26 november openlijk protesteerde tegen het ontslag van Joodse ambtenaren. Deze rede die Cleveringa op 26 november 1940 hield als protest tegen de nazi’s, werd in 2015 uitgeroepen tot ‘Beste speech van Nederland’. Hiervoor heeft Cleveringa gevangen gezeten in het Oranje Hotel en aan het einde van de oorlog was hij lid van het College van vertrouwenspersonen van het verzet. Kees Schuyt vertelde op 8 april over het boeiende levensverhaal van Cleveringa waarbij veel ‘filosofische kwesties’ aan bod kwamen.
>> Lees meer over de spreker  
>> Lees hier het verslag van 8 april 

4 MAART 2018 
SPREKER: HANS HERMANS

Lezing over leiders die vereerd worden door het volk 
De Oosterbeekse documentairemaker Hans Hermans vertelde op 4 maart over de nieuwe documentaireserie die hij maakt voor BNN/VARA met zes boeiende portretten van leiders uit Latijns-Amerika die werden vereerd door het volk en tot op de dag van vandaag veel mensen inspireren of juist grote afschuw oproepen. Presentator Erik Dijkstra reist door de strijdbare geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent en brengt historische figuren als Salvador Allende (Chili) en Evita Perron (Argentinië) tot leven. In de documentaire komen verhalen over het verleden aan bod die ons helpen het heden beter te begrijpen.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 4 maart

4 FEBRUARI 2018 
SPREKER: DRS. GODFRIED VAN RUN

Lezing over oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen Van Run is actief als regisseur, samensteller, eindredacteur en interviewer voor diverse televisie- en radioprogramma’s van de VPRO en NTR. Zo werkt hij al vanaf het begin voor het geschiedenisprogramma Andere Tijden en is hij nu coördinator geschiedenis van VPRO en NTR. Tijdens zijn lezing ging Van Run in op oorlogsherinneringen en de betrouwbaarheid van het geheugen. In combinatie met voorbeelden en fragmenten uit uitzendingen van Andere Tijden en de tv-serie De Oorlog. Ook vertelde hij waarom hij programma’s over de oorlog maakt.
>> Lees meer over de spreker

7 JANUARI 2018 
SPREKER: DRS. LIESBETH BRANDT CORSTIUS

Lezing over de ontwikkeling – in de vorige eeuw –  van de vrouw en het vrouwbeeld in de kunst Liesbeth Brandt Corstius was tussen 1982 en 2000 directeur van Museum Arnhem, waar zij een voorkeursbeleid voerde t.a.v. kunstenaressen. Van 1995 tot en met 2005 was ze presentator van het programma Kunstblik. Tijdens haar lezing liet ze zien hoe vrouwen op schilderijen werden en worden afgebeeld en wat het onderzoek naar het vrouwbeeld in de schilderkunst sinds de tweede feministische golf van de jaren zeventig heeft opgeleverd.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 7 januari

3 DECEMBER 2017 
SPREKER: DRS. LOUIS EKSTEIN

Lezing over het leven van Gustav Mahler 
In vogelvlucht werd de jeugd van Mahler belicht: zijn afkomst, familie, geboorte in het Boheemse Kalischte, zijn jeugd in het Moravische garnizoensstadje Iglau (nu: Jihlava) en de invloed hiervan op zijn composities. Mahler’s grootste ambitie was dirigent te worden van de K.u.K Hofoper te Wenen. Om deze felbegeerde baan in het katholieke (en antisemitische) Wenen mogelijk te maken laat hij zich dopen tot katholiek. Hij legde  de lat hoog voor zichzelf en voor anderen. Zijn oeuvre is betrekkelijk klein, maar heeft een zeer grote diepgang: De menselijke stem speelt een grote rol in zijn werken.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 3 december

5 NOVEMBER 2017 
SPREKER: KUNSTENARES PETRA HARTMAN

Lezing over het veelzijdige en kleurrijke werk van kunstenares Petra Hartman
Petra Hartman vertelde over haar kleurrijke schilderijen, sieraden en objecttassen; ook over de modeshows die zij maakte met de ‘supermodels met beperking’ en haar interieurwerk met ontwerper Ruud-Jan Kokke. Het uitbundige en vrolijke werk van Petra Hartman is op genomen in diverse particuliere en museale collecties waaronder the Helen Drutt Collectie Houston en het Rijks Museum en Stedelijk Museum Amsterdam.
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 5 november

8 OKTOBER 2017
SPREKER: PROF.DR.IR. FLIP WITTE

Lezing over grondwater: onzichtbaar, maar van grote waarde 
Flip Witte vertelde hoe grondwater ontstaat, hoe het stroomt en hoe het wordt benut door mens en natuur. Na een brede introductie spitste de lezing zich toe op het grondwater van de Veluwe en werd antwoord gegeven op vragen als: Waarom stroomt er nog zo weinig water door de beken van de Veluwe? Hoe zag de waterbalans van de Veluwe uit in 1850, toen er nog vele watermolens actief waren en wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering? 
>> Lees meer over de spreker
>> Lees hier het verslag van 8 oktober