Lees hier ons coronaprotocol

maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties wordt de geschiedenis voor het voetlicht gebracht middels talloze uiteenlopende activiteiten. In oktober maak je in het Airborne Museum iedere dag kans op het indringende boek Gelderland in 50 foto’s en kun je deelnemen aan twee bijzondere wandelingen met onze gidsen.

Maak kans op boek Gelderland in 50 foto’s

In deze speciale maand maak je in het Airborne Museum vanaf 5 oktober iedere dag kans op het indringende boek Gelderland in 50 foto’s. In de provincie Gelderland werd eind 2019 een bijzondere zoektocht gestart naar de vijftig meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. De werkgroep Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid deed aan alle inwoners een oproep om fotomateriaal aan te leveren. Dit leverde veel nieuwe, nog niet bekende, foto’s op. Uit alle ingezonden foto’s werd een selectie van 50 gemaakt, verdeeld in 5 thema’s. Het is een indrukwekkend geheel geworden, waarin verdriet, afschuw, armoede, geweld en ellende zichtbaar zijn. Deze foto’s zijn gebundeld in het boek Gelderland, de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s. Dit  indringende boek geven we in de maand oktober twee keer per dag cadeau aan bezoekers!

Gratis audiotour met Ad van Liempt

Het Airborne Museum is in juni volledig vernieuwd geopend. Met een nieuwe audiotour voor volwassenen én kinderen. Schrijver en journalist Ad van Liempt sprak de Nederlandse tour voor volwassenen in. In de kindertour neemt de Britse soldaat Tommy Atkins kinderen mee op Missie Hartenstein.

Perimeterwandelingen

In oktober kun je ook deelnemen aan de perimeterwandeling. Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn te forceren. Het lukte echter niet om de laatste brug bij Arnhem te veroveren. Daartoe trokken de restanten van de eerste Airborne Divisie zich op 20 september 1944 terug in Oosterbeek waar de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie werd ingericht. Onze gids neemt je mee terug in de tijd, langs de verdedigingslinie en door de prachtige bossen bij Oosterbeek en vertelt je onderweg wat de geallieerden tijdens hun missie ondervonden. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en start bij het Airborne Museum.

Data en meer info

Rondleidingen Airborne begraafplaats

Op de Airborne begraafplaats geven onze gidsen in oktober een aantal rondleidingen. Tijdens de rondleiding vertelt de gids de persoonlijke, ingrijpende verhalen van de veelal zeer jonge militairen die sneuvelden tijdens de strijd. Wie waren zij? En wat maakten zij mee tijdens de hevige gevechten? Een bezoek aan de Airborne Begraafplaats maakt de impact van de Slag om Arnhem op indrukwekkende wijze voelbaar.

Data en meer info