Pers & media

Persbericht museum ontvangt 750.000 euro vfonds

PERSBERICHT 15 januari 2018: Uitnodiging persbijeenkomst 19 januari in Airborne Museum

Airborne Museum wordt volledig vernieuwd en ontvangt daarvoor 750.000 euro van vfonds

Op vrijdag 19 januari organiseert het Airborne Museum in samenwerking met het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) een persbijeenkomst over de herinrichtingsplannen van het Airborne Museum en de ambities voor de herdenking van 75 jaar Market Garden en de bevrijding van Nederland (2019-2020).

Vfonds
Het vfonds ondersteunt initiatieven binnen het thema vrede en vrijheid en is nauw betrokken bij de ambities die er zijn voor het herdenkingsjaar, waaronder de herinrichtingsplannen van het Airborne Museum. Het vfonds doneert als eerste fonds daarvoor € 750.000 in 2018. “Met de investering in het Airborne Museum ondersteunt het vfonds een belangrijke impuls in de Airborne regio. Meer bezoekers en vrienden van het vfonds kunnen kennis maken met de indrukwekkende historie van het pand en de omgeving. Met de uitvoering van het masterplan van dit vernieuwende museum zetten de airborne regio en provincie een belangrijke stap richting het herdenken van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020”, aldus Robert Croll, voorzitter vfonds.

Herinrichting Airborne Museum
De eerstelijns ooggetuigen (veteranen en burgers) ontvallen ons in toenemende snelheid. Daarmee verschuift de primaire doelgroep van de mensen die het hebben meegemaakt, naar mensen die het verhaal willen beleven en in het heden willen ervaren. Ondanks het wegvallen van de eerstelijns ooggetuigen, bestaat er onder (inter)nationaal publiek een toenemende interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Maar dit publiek heeft een andere vraag en een andere behoefte. De herinrichting van het Airborne Museum speelt op deze ontwikkelingen in en stoomt het museum klaar voor de toekomt. De realisatie wordt 1 september 2019 opgeleverd. In de tussentijd blijft het museum geopend voor publiek.

75 jaar
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944, landden duizenden luchtlandingstroepen in bezet Nederland. Doel was de bruggen te veroveren waarover geallieerden naar het Duitse achterland konden. De operatie mislukte echter en duizenden burgers en militairen verloren het leven. Nationale organisaties waaronder het vfonds, platform WOII en de Liberation Route Europe, maar ook regionale partijen zoals provincie en Airborne regio en verschillende culturele instellingen werken nauw samen om in 2019 groots stil te staan bij deze operatie en in 2020 bij de bevrijding van Nederland.

Persbijeenkomst 19 januari
Op vrijdag 19 januari zullen diverse sprekers de plannen voor 2019 uiteenzetten.

9.30 uur Ontvangst koffie/thee
10.00 uur Welkomstwoord Cees van den Vlekkert, bestuursvoorzitter Stichting Airborne Museum
10.05 uur Speech Robert Croll, bestuursvoorzitter vfonds
10.15 uur Speech Bea Schouten, gedeputeerde recreatie & toerisme provincie Gelderland
10.25 uur Speech Fred de Graaf, voorzitter platform WO2
10.40 uur Speech Erik Heinrich, wethouder Cultuur gemeente Renkum, namens Airborne regio (ook wethouder Gerrie Elfrink van de gemeente Arnhem is ook aanwezig)
10.55 uur Presentatie herinrichting Airborne Museum door directeur Sarah Heijse
Aansluitend vragenronde
11.30 uur Einde

Journalisten en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. U kunt zich aanmelden bij Natalie Rosenberg, PR & Communicatie van het Airborne Museum via nrosenberg@airbornemuseum.nl.