Pers & media

Persbericht bezoekersrecord in 2018

PERSBERICHT: Oosterbeek 28 december 2018

Opnieuw een bezoekersrecord voor het Airborne Museum

Het Airborne Museum Hartenstein vestigt in 2018 opnieuw een bezoekersrecord. Het museum in Oosterbeek en de dependance Airborne at the Bridge in Arnhem verwachten dit jaar 130.000 bezoekers. In 2017 waren dat er 120.000.

Het Netwerk wegens succes verlengd
Het grote succes is mede te danken aan twee bijzondere tentoonstellingen die dit jaar geopend werden in het Airborne Museum. De tentoonstelling Het Netwerk vertelt drie verzetsverhalen alsof de bezoeker er zelf bij is en laat voor het eerst zien dat rond de Slag om Arnhem een goed georganiseerd verzetsnetwerk actief was. Wegens succes wordt de tentoonstelling tot en met 31 oktober 2019 verlengd.

De presentatie For Valour was van 6 april tot en met 1 oktober te zien in het museum. In For Valour werden de vijf Victoria Crosses, de hoogste Britse militaire onderscheiding, die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk gepresenteerd. De Victoria Crosses werden door prestigieuze musea uit Engeland, waaronder de Lord Ashcroft Medal Collection ondergebracht bij het Imperial War Museum, tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Airborne Museum.

Airborne at the Bridge
De in 2017 geopende dependance Airborne at the Bridge trok dit jaar veel meer bezoekers dan het jaar daarvoor. Airborne at the Bridge vertelt het verhaal over de hevige gevechten bij de Rijnbrug in 1944. Met tijdelijke tentoonstellingen worden daar steeds weer nieuwe verhalen aan toegevoegd. De fototentoonstelling Eindeloos betwist is nog tot 1 maart 2019 te zien in Airborne at the Bridge. Eindeloos betwist vertelt het complexe en bijzondere levensverhaal van Matouš Lorenzini die uit het Duitse leger deserteerde en zich aansloot bij het Nederlandse verzet.

Nominatie voor EMYA 2019
Als kers op de taart kreeg het museum onlangs te horen van het European Museum Forum (EMF) dat het is genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019 (EMYA). Het EMF is een van meest toonaangevende organisaties in Europa die de ontwikkeling van toegankelijkheid en kwaliteit van Europese musea stimuleert. Het beheert tevens de meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent.

Toekomstplannen museum
Het museum hoopt in de toekomst nog meer bezoekers te verwelkomen. Mede dankzij de vernieuwingsplannen die het museum heeft ontwikkeld. In het voorjaar 2019 zal de restauratie van villa Hartenstein worden opgeleverd; waarbij het accent zal komen te liggen op de idylle van Oosterbeek aan het einde van de 19e eeuw. Begin 2020 zal ook de museale herinrichting klaar zijn.