Airborne Museum Hartenstein Menu

Pers & media

Persbericht presentatie For valour

PERSBERICHT: Oosterbeek, 4 april 2018

De vijf Victoria Crosses van de Slag om Arnhem voor het eerst in de geschiedenis samengebracht

Op 5 april wordt For Valour officieel geopend in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. In For Valour worden de hoogste Britse militaire onderscheidingen die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst in de geschiedenis gezamenlijk gepresenteerd.

Hommage
For Valour brengt een hommage aan alle Britse militairen voor hun getoonde moed tijdens de Slag om Arnhem, gesymboliseerd door diegenen die werden onderscheiden met het Victoria Cross (VC). Deze vijf VC’s vertellen de aangrijpende verhalen van Luitenant John Hollington Grayburn, Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord, Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield, Majoor Robert Henry Cain en Kapitein Lionel Ernest Queripel. Cain overleefde als enige de Slag om Arnhem. De andere militairen ontvingen het VC postuum.

Betekenis Victoria Cross
Het VC is de hoogste en meest prestigieuze Britse militaire onderscheiding voor betoonde, uitzonderlijke moed in oorlogstijd. Het VC werd geïntroduceerd door Queen Victoria op 29 januari 1856 om heldenmoed in alle rangen van het Britse leger te kunnen erkennen en te kunnen onderscheiden. Het instellen van de medaille was het directe gevolg van de Krimoorlog (1853-1856). De medaille wordt sinds de instelling in 1856 geproduceerd door een kleine juweliersfirma in London: Hancocks & Co. Traditiegetrouw is de grondstof voor de medaille brons dat afkomstig is van een kanon dat werd buitgemaakt tijdens de belegering van Sebastopol tijdens de Krimoorlog. Het VC heeft een ware cultstatus gekregen van haast mythische hoogte.

Aanleiding For Valour
In de eerdere tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’ (2016-2017) van het Airborne Museum was het VC van John Grayburn al te zien. Tijdens het ontwikkelen van deze tentoonstelling ontstond de ambitie om alle vijf Arnhem VC’s in een tijdelijke expositie bijeen te brengen. De VC’s van de Slag om Arnhem zijn thans onderdeel van vier verschillende collecties in Groot-Brittannië: Lord Ashcroft Medal Collection ondergebracht bij het Imperial War Museum, Het Staffordshire Regiment Museum, het Airborne Assault Museum en de collectie van de familie Grayburn. De status van Airborne Museum Hartenstein – het hoofdkwartier van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie tijdens de Slag om Arnhem – als speler binnen de septemberherdenkingen en de pelgrimage van veteranen en familieleden die jaarlijks plaatsvindt, speelde een belangrijke rol om de medailles tijdelijk in Oosterbeek te presenteren.

For Valour is het begin van een nadrukkelijkere internationale samenwerking die zal leiden tot het intensief delen van expertise, historische kennis en collectie.

Officiële opening
Op 5 april wordt For Valour officieel geopend in bijzijn van Michael Naxton, curator Lord Ashcroft Medal Collection, Robert Croll, voorzitter vfonds, afgevaardigden van de Britse Ambassade en familieleden van veteranen. Vanaf 6 april zijn de Arnhem VC’s te bezichtigen door publiek.

For Valour is van 6 april tot 1 oktober 2018 te zien in het Airborne Museum Hartenstein.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: