Airborne Museum Hartenstein Menu

Onderwijs

Voor docenten

vOORBEREIDING

Bezig met het voorbereiden van een les, lessenreeks of uitstapje over de Tweede Wereldoorlog, Operatie Market Garden of de Slag om Arnhem en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij helpen je graag op weg!

In één oogopslag de kerninformatie hebben om je les voor te bereiden? Bekijk dan onze factsheets. Hiermee heb je snel de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje:

De Tweede Wereldoorlog (PDF)
Operatie Market Garden(PDF)
De Slag om Arnhem(PDF)

Kijk ook deze korte film (10 minuten) over de Slag om Arnhem en gebruik hem in de les!

 

 

 

 

 

 

 

 

Digitale Scheurkalender

Het Airborne Museum heeft samen met het Openluchtmuseum en het Kröller-Müller Museum een digitale scheurkalender gemaakt over de Slag om Arnhem. Deze digitale lesbrief kun je meteen als les inzetten!

Er komen verschillende thema’s aan bod zoals de strijd, het verzet, dagboeken, evacueren en herdenken. Elk van de thema’s bevat historische foto’s of voorwerpen en vragen of opdrachten om klassikaal te behandelen.

Klik hier voor de digitale scheurkalender.
Het wachtwoord is: slagomarnhem

Werkvormen

Lessen over de Tweede Wereldoorlog voor PO, VO, MBO

In samenwerking met de 13 andere grote oorlogsmusea en herinneringscentra is er in 2019 een werkvormenwaaier uitgebracht.
In deze waaier staan veel voorbeelden voor lessen over de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je ideeën opdoen voor lessen die te maken hebben met gesprekstechnieken, werken met (digitale) bronnen, verhalen of foto’s, tentoonstellingen, herdenken, creatieve verwerking of gastlessen.

Deze werkvormenwaaier is hier te downloaden, maar je kunt daar ook een gedrukte versie bestellen. Een gedrukte versie kan ook opgehaald worden bij het Airborne Museum, bestel hem via educatie@airbornemuseum.nl (op=op)

 

 

 

 

 

 

 

 

PABO-studenten

Ben je bezig met je eerste lessenreeks over de Tweede Wereldoorlog? Mag je een schoolreis of museumbezoek voorbereiden voor de Hogeschool of je stage?
Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Onze afdeling educatie wil je graag helpen!
Stuur een email met je vraag naar educatie@airbornemuseum.nl.

Plekken met een verhaal: Digitale les voor MBO

Burgerschap koppelen aan de Tweede Wereldoorlog? Dat kan bij het Airborne Museum!

We hebben zelfstandige programma’s voor in het museum en er is een kennismakingsles beschikbaar op Plekken met een Verhaal.
Kijk een korte film (10 min) over ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog die het thema voor een brede doelgroep kan introduceren en kies één van de herinneringscentra in Nederland voor een interactieve les met filmpjes en vragen.

Voorbereidend bezoek

Benieuwd of een bezoek aan het Airborne Museum ook voor jouw klas een mooie toevoeging is?
Voor docenten die een voorbereidend bezoek willen doen stellen we twee vrijkaarten beschikbaar.

Stuur een mail naar educatie@airbornemuseum.nl om te informeren over de mogelijkheden.

Educatie nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws van onze educatieve programma’s, evenementen en ontwikkelingen?
Meld je hier aan voor de educatieve nieuwsbrief van het Airborne Museum.