Airborne Museum Hartenstein Menu

Lees hier ons coronaprotocol

De Connectie: Onze collectie, hun verhalen

In het Airborne Museum zijn honderden objecten, voorwerpen en verhalen te bewonderen. Toch is dit slechts een fractie van de totale collectie – het topje van de ijsberg. De collectie telt duizenden bijzondere stukken, ieder met een eigen geschiedenis, die in depots wachten tot het moment dat ze in een tentoonstelling mogen pronken.

In de selectie voor ‘De Connectie’ heeft niet het Airborne Museum, maar een aantal gastconservatoren die het museum een warm hart toedragen, de keuze gemaakt. Met welke stukken uit de collectie voelen zij deze connectie met de geschiedenis van de Slag om Arnhem het sterkst? Dit toont ‘De Connectie: onze collectie, hun verhaal’.

De gastconservatoren
Ad van Liempt,  journalist en programmamaker
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem
Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie
Geert Jonker, kapitein bij de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht
Ilse Janssen, soldaat bij 11 Luchtmobiele Brigade
Jelle Vos, basisschoolleerling op de Mariënbornschool
Julot Hulsebos, kinderburgemeester van de gemeente Renkum
Ron Smits, brigadegeneraal en commandant van 11 Luchtmobiele Brigade
Ronnie Weijers, directeur-bestuurder van het Airborne Museum

De objecten en verhalen gekozen door burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en brigadegeneraal en commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Ron Smits zijn te zien in Airborne at the Bridge

Het museum heeft een uitgebreide meertalige audiotour, met de verdiepende en persoonlijke verhalen van onze gastconservatoren. Bij ontvangst ontvang je een podcatcher waarmee je de verhalen kunt beluisteren. 

ontdek meer

In de tentoonstelling ‘De Connectie’ zijn bijzondere stukken uit ons depot te zien. Benieuwd welke objecten het net niet gehaald hebben? 

In deze serie lees je alles over de objecten die net niet geselecteerd zijn voor de tentoonstelling, maar waarvan het verhaal niet onverteld kan blijven.

 

 

 

 

 

kerkwijzer uit driel

Op 21 september 1944 landde de Poolse 1st Independent Parachute Brigade bij Driel. In de oorspronkelijke plannen van Operatie Market Garden zou de brigade ten zuiden van de brug over de Neder-Rijn in Arnhem worden gedropt. Deze dropping werd echter meerdere keren uitgesteld vanwege slecht weer. Toen de Polen eindelijk konden vertrekken, was de brug in Arnhem weer in Duitse handen en waren de overgebleven eenheden van de Britse 1st Airborne Division naar Oosterbeek teruggetrokken.

De Poolse brigade werd bij Driel gedropt om vanuit daar de Britten bij Oosterbeek te versterken. De veerpond die hiervoor gebruikt moest worden was echter buiten werking en er waren nauwelijks boten voorhanden. Meerdere nachten probeerden de Polen onder zwaar Duits vuur de rivier over te steken. Ondertussen werd Driel door Duitse troepen aangevallen en werd het dorp met artillerie beschoten. Op 24 september werd de Maria Geboorte Kerk in Driel getroffen. Enkele uren eerder was de toren nog gebruikt als uitkijkpunt door een aantal geallieerde officieren waaronder generaal Stanisław Sosabowski.

De schade aan de kerk was zo groot dat zij na de oorlog vervangen moest worden door een geheel nieuwe kerk. De kleine wijzer van de kerkklok werd uit het puin van de oorspronkelijk kerk geborgen en in de jaren ’80 aan het Airborne Museum geschonken.