Airborne Museum Hartenstein Menu

De novelle tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van de rode baret en de betekenis ervan voor de leden van de Luchtmobiele Brigade.

Symbool
Nadat de baret in 1942 werd ingevoerd, groeide de kleur uit tot internationaal symbool voor luchtlandingstroepen. In 1940 vroeg Winston Churchill om 5000 parachutisten voor het Britse leger, nadat hij had gezien welke successen de Duitse luchtlandingstroepen dat jaar hadden geboekt tijdens hun West-Europese veldtocht. In 1941 werd daarom de 1st Parachute Brigade opgericht.

Door diverse acties van de luchtlandingstroepen steeg de status van de rode baret. Daarnaast groeide de rode baret door de Slag om Arnhem uit tot een symbool van vastberadenheid.

11 Luchtmobiele Brigade
Door de val van de muur en de implosie van de Sovjet-Unie, stond voor het Nederlandse leger niet langer de oorlogsdreiging uit het oosten centraal. Een massaal gemechaniseerd leger was daarom niet meer noodzakelijk. Daarentegen bestond behoefte aan een snel inzetbare eenheid. Daartoe werd per 1 mei 1992 11 Luchtmobiele Brigade opgericht.

De nieuwe brigade werd veelvuldig ingezet tijdens missies in internationaal verband. De Luchtmobiele Brigade is zeer snel inzetbaar en kan over grote afstand zelfstandig opereren. Daarom wordt in het kader van  de recente terreurdreigingen regelmatig een beroep gedaan op de brigade. De opleiding die iemand met rode baret heeft doorlopen is zwaar. Kenmerkende eigenschappen van een rode baret drager zijn volgens de brigade: gehardheid, veelzijdigheid, trots, moed, toewijding en veerkracht.

In de tentoonstelling vertellen militairen en veteranen van 11 Luchtmobiele Brigade over hun persoonlijke ervaringen tijdens missies en opleiding en de betekenis van de rode baret.

De tentoonstelling ‘De Rode Baret’ is van 1 september 2017 tot en met 18 maart 2018 te zien in de kleine zaal van het Airborne Museum.

 

11 Luchtmobiele Brigade 25 jaar bestaat in 2017…

 

Volgende tentoonstelling 

 

KOM NAAR DE
novelle TENTOONSTELLING
de rode baret

Bestel tickets