Airborne Museum Hartenstein Menu

Op 1 juni gaat het museum weer open.

Lees hier ons coronaprotocol

vacature ondernemende directeur-bestuurder

Airborne Museum at Hartenstein is hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e-eeuwse Villa Hartenstein, het voormalig hoofdkwartier van de Britten tijdens de slag. De organisatie exploiteert twee locaties: het museum Hartenstein in Oosterbeek en de museale dependance Airborne at the Bridge in Arnhem. 

 De missie van Airborne Museum at Hartenstein is samengevat:
Airborne Museum Hartenstein vertelt, als kennisinstituut en als enig museum van Nederland, het historische en sociaal culturele verhaal rondom de Slag om Arnhem voor (internationaal) publiek.

Het museum programmeert 363 dagen per jaar een activiteitenprogramma voor een breed en divers publiek. Het museum is tevens een belangrijk herinneringscentrum en ontmoetingsplek voor veteranen en 1e- dan wel 2e-lijns betrokkenen. Vele organisaties steunen op het museum voor inhoud en expertise. De organisatie toont op haar twee locaties in een vaste en via tijdelijke exposities een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. 

De organisatie bestaat uit een Raad van Toezicht van 5 personen, een staf van 7 personen en een vrijwilligersgroep van ongeveer 120 personen. Het museum heeft in 2019 155.000 bezoekers ontvangen. Een indicatie van de jaaromzet is € 1,2 miljoen. 

HERINRICHTING 

Het museum is recent compleet vernieuwd en het rijksmonument Hartenstein is geheel gerestaureerd. De geplande heropening op 14 maart 2020 is door de Coronacrisis uitgesteld.

Naast grootschalige restauraties van het interieur en exterieur van de villa, zijn een nieuwe vaste presentatie, een totale opwaardering van de ‘look & feel’ en een vernieuwde Airborne Experience gerealiseerd. Ook is er een nieuwe, grote tijdelijke kindertentoonstelling gerealiseerd over het beroemde boek Waterschapsheuvel.  

COLLECTIE 

De collectie bestaande uit 21.000 objecten en archiefstukken, is eigendom van de Stichting Beheer Collectie Airborne Museum. De Stichting Airborne Museum voert het beheer en behoud van de collectie uit. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide bibliotheek van zo’n 3000 titels.

AIRBORNE MUSEUM ZOEKT EEN ONDERNEMENDE DIRECTEUR.

PLAATS IN DE ORGANISATIE / VERANTWOORDELIJKHEDEN

Deze directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht en geeft leiding aan een team van 7 medewerkers in dienst en 120 vrijwillige medewerkers. De directeur-bestuurder legt tevens verantwoording af aan het bestuur van de Stichting Beheer Collectie Airborne Museum en beheert in opdracht van dit bestuur de collectie.

DE OPDRACHT

Het museum heropent binnenkort zijn deuren na een grootschalige vernieuwing en heeft zich tussen 2015 en 2020 opnieuw gepositioneerd. De focus zal vanaf de heropening liggen op het vorm en inhoud geven aan een nieuw meerjarig beleid voor zowel de organisatie als de collectie. Ook zal er een nieuwe meerjarige tentoonstellings- en onderzoeksagenda moeten worden ontwikkeld. Er is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het verbreden en verdiepen van externe relaties en het bevorderen van samenwerking in de Airborne regio.

FUNCTIE-INHOUD

De directeur-bestuurder is verantwoordelijk voor:

 • het opstellen en uitvoeren van het meerjarig beleid voor Stichting Airborne Museum
 • het beheer van de collectie ‘Slag om Arnhem’ en het aantrekkelijk toegankelijk maken daarvan voor verschillende doelgroepen, zowel door een presentatie in het museum als andere daarvoor geëigende kanalen. Uitgangspunt voor de educatieve programma’s is ‘Lifelong learning’ 
 • de fondsenwerving
 • marketing en communicatie
 • het financieel beleid en beheer en rapporteert daarover per kwartaal aan de Raad van Toezicht
 • de dagelijkse gang van zaken in het museum en voor de aansturing van de staf, de vrijwilligers en de stagiaires
 • een organisatie die zowel aan de wettelijke eisen als aan de norm van het Nederlands Museumregister voldoet 
 • het personeels- en vrijwilligersbeleid
 • het onderhouden van het relatienetwerk dat noodzakelijk is voor de continuïteit en goede gang van zaken in het museum, alsook in het kader van de herdenkingen van de Slag om Arnhem
 • de woordvoering van het museum en treedt naar buiten toe op als contactpersoon voor pers en stakeholders.

COMPETENTIES   

 • Hbo/wo opleiding; de ideale kandidaat kent een combinatie van (kunst)historische interesse en zakelijk handelen
 • minimaal 5 jaar ervaring als leidinggevende binnen een museum, dan wel een andere relevante organisatie 
 • affiniteit met de Tweede Wereldoorlog en interesse in de Slag om Arnhem         
 • aantoonbare ervaring met het opstellen van meerjarige beleidsplannen, begrotingen en financiële prognoses
 • bewezen ervaring en kennis van cultureel ondernemen en een ‘track record’ met fondsenwerving
 • creatief en denkt mee in nieuw te ontwikkelen tentoonstellingsconcepten en een meerjarige onderzoeksagenda
 • uitstekende organisatorische vaardigheden, flexibel, ervaren netwerker, ziet kansen
 • resultaatgericht met oog voor processen en groot omgevingsbewustzijn: kan uitstekend omgaan met vrijwilligers
 • ervaring met het werken met vrijwilligers 
 • uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in woord en geschrift in Nederlands en Engels; Duits is een pre  
 • in deze functie ben je verantwoordelijk voor een kostbare en unieke collectie. Om die reden dient bij het aanvaarden van de functie een Verklaring omtrent het gedrag overlegd te worden.

ARBEIDSVOORWAARDEN

Het betreft een functie voor 36 uur per week (32 uur is bespreekbaar), in eerste instantie op een jaarcontract met uitzicht op een vast contract. Het museum volgt geen CAO, maar kent uitstekende arbeidsvoorwaarden. Het salaris zal liggen tussen € 5000 en € 5700 op basis van een full time aanstelling. Naast een reiskostenvergoeding, 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantiegeld en een pensioenregeling bij Zwitserleven, ontvang je een mobiele telefoon en een laptop.

LOCATIES

Airborne Museum at Hartenstein is gevestigd aan de Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.
Airborne at the Bridge is gevestigd aan de Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem.

EXTRA INFORMATIE

Voor vragen over de bedrijfsvoering verwijzen wij graag naar het jaarverslag 2018 van het Airborne Museum at Hartenstein en het beleidsplan 2019-2021. Het jaarverslag 2019 is bijna goedgekeurd. Tevens is informatie in te winnen bij Marina Wijn 06-27040233.

PROCEDURE EN SLUITINGSDATUM

De sluitingsdatum is 14 juni 2020. Graag ontvangen wij uw brief en cv met foto digitaal via office@marinawijn.nl. De eerste ronde gesprekken staat gepland op maandag 6 juli 2020.  De tweede ronde zal plaatsvinden op woensdag 8 juli 2020.

Aanvang in overleg, maar bij voorkeur start de directeur-bestuurder 1 augustus 2020.

UW REACTIE IS ZEER WELKOM

Deze vacature wordt behandeld door het cultureel searchbureau Marina Wijn Consultants, Weesperzijde 25, 1091 EC Amsterdam, telefoon 06-27040233 of 020-625 06 36, e-mail office@marinawijn.nl.

Mocht uzelf belangstelling hebben voor deze functie of mocht u ons willen attenderen op een mogelijke kandidaat, dan graag uw reactie naar Marina Wijn.

Wilt u meer informatie over Marina Wijn Consultants zie de website: www.marinawijn.nl.