Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

visie & missie

waar staan we voor

Het Airborne Museum vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem van september
1944. Daarbij kiest het museum voor het bedienen van een breed publiek en is het levend houden van het verhaal voor volgende generaties een belangrijke doelstelling. Niet alleen de historische feiten, maar ook de persoonlijke verhalen van betrokkenen, militairen én burgers, spelen een hoofdrol.

Het museum is een constante en professionele factor in het netwerk dat zich bezig houdt met herdenken en doorgeven van de herinneringen en een belangrijk kenniscentrum waar het gaat om deze episode uit Operatie Market Garden. Het museum beschouwt zich als de belangrijkste hoeder van de kennis over en de meerstemmige herinnering aan de Slag om Arnhem. Het museum werkt volgens geldende museale richtlijnen en codes. Volgens diezelfde professionele standaarden draagt het museum zorg voor een unieke en specifieke collectie.

Het museum werkt volgens de ‘Code Cultural Governance’ en de museumnorm in zijn bedrijfsvoering en museale werkzaamheden en streeft naar een gezonde mix in uitvoering van publieke kerntaken en cultureel ondernemerschap.

Beleidsplan
Lees hier het beleidsplan 2022-2025 van het Airborne Museum.

 

 

Het multiperspectief van het Airborne Museum 
Welke keuzes maken burgers en militairen onder de druk van oorlog en bezetting? Het Airborne Museum wil nu en in de toekomst tonen wat mensen tijdens de Slag om Arnhem heeft bewogen. Welke waarden vonden ze belangrijk? Het museum wil voor verschillende generaties met allerlei afkomsten vanuit een multiperspectief de Slag om Arnhem actueel en relevant maken. Alleen op deze manier kunnen bezoekers en betrokkenen zich tot de mensen en gebeurtenissen uit het verleden verhouden. Belangrijke thema’s zijn het kennis nemen van verhalen, het verwerven van democratische vaardigheden, het deelnemen aan herdenkingen en het participeren in educatieve projecten rondom historische plekken.

Jaarverslagen

Lees meer over de activiteiten en resultaten in ons jaarverslag.

Jaarverslagen Airborne Museum

geschiedenis

Het Airborne Museum werd kort na de Slag om Arnhem opgericht en was destijds gevestigd in een van de bijgebouwen van Kasteel Doorwerth. In 1978 werd het Airborne Museum gevestigd in Villa Hartenstein. 

Lees meer over de geschiedenis