Airborne Museum Hartenstein Menu

Lees hier ons coronaprotocol

Plan je bezoek

visie & missie

waar staan we voor

Het Airborne Museum vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het museum is een eenduidig en kwalitatief totaalconcept, ontwikkeld vanuit een multiperspectief. Een belangrijk doel is het verhaal van de Slag om Arnhem persoonlijk en invoelbaar te ontwikkelen.

Airborne Museum Hartenstein is een herinneringscentrum. Een plek waar nationale en internationale bezoekers met elkaar kunnen herdenken en stilstaan bij de Slag om Arnhem en de rol van deze slag binnen de Tweede Wereldoorlog. Individuen, groepen en organisaties worden actief betrokken bij zijn activiteiten. Belangrijke doelen zijn publieke en financiële binding, kennisborging (onderzoek) en beleidsontwikkeling ten aanzien van de materiële en immateriële collectie.

Het museum werkt volgens de ‘Code Cultural Governance’ en de museumnorm in zijn bedrijfsvoering en museale werkzaamheden en streeft naar een gezonde mix in uitvoering van publieke kerntaken en cultureel ondernemerschap.

Missie
Als kenniscentrum vertelt het Airborne Museum als enige museum het historische en sociaal-culturele verhaal rondom de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich op nationaal en internationaal publiek. Het Airborne Museum is gericht op kwalitatieve ontspanning en is een belangrijke plek van herinnering. Dit in een tijd van toenemende interesse voor persoonlijke geschiedbeleving en authenticiteit.

Beleidsplan
Lees hier het beleidsplan 2019-2021 van het Airborne Museum.

 

 

Het multiperspectief van het Airborne Museum 
Welke keuzes maken burgers en militairen onder de druk van oorlog en bezetting? Het Airborne Museum wil nu en in de toekomst tonen wat mensen tijdens de Slag om Arnhem heeft bewogen. Welke waarden vonden ze belangrijk? Het museum wil voor verschillende generaties met allerlei afkomsten vanuit een multiperspectief de Slag om Arnhem actueel en relevant maken. Alleen op deze manier kunnen bezoekers en betrokkenen zich tot de mensen en gebeurtenissen uit het verleden verhouden. Belangrijke thema’s zijn het kennis nemen van verhalen, het verwerven van democratische vaardigheden, het deelnemen aan herdenkingen en het participeren in educatieve projecten rondom historische plekken.

Jaarverslagen

Lees meer over de activiteiten en resultaten in ons jaarverslag.

Jaarverslagen Airborne Museum

geschiedenis

Het Airborne Museum werd kort na de Slag om Arnhem opgericht en was destijds gevestigd in een van de bijgebouwen van Kasteel Doorwerth. In 1978 werd het Airborne Museum gevestigd in Villa Hartenstein. 

Lees meer over de geschiedenis