Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 10

Nieuwe Zondagen
Een gezellige middag in villa Hartenstein

Op 6 november was de eerste ‘Nieuwe Zondag’ uit een reeks van negen in villa Hartenstein (Airborne Museum). Tijdens ‘Nieuwe Zondagen’ staat een gezellige ontmoeting in combinatie met een lezing of workshop voor senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem centraal. Nieuwe Zondagen heeft tot doel om nieuwe en duurzame contacten voor senioren te realiseren.

Herkenbare ontmoetingsplek
In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen er voor elkaar. Je liet niemand aan zijn lot over. Het Airborne Museum haakt graag in op die onderlinge betrokkenheid van destijds, want ook nu hebben mensen elkaar erg hard nodig.

Voor wie
Senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem die graag in contact komen met anderen en het leuk vinden om een interactieve lezing of workshop te volgen zijn van harte welkom bij de ‘Nieuwe Zondagen’. Voor mensen die enige schroom ervaren om te komen omdat zij niemand kennen: er zijn gastvrouwen en –heren aanwezig om iedereen persoonlijk welkom te heten en gedurende het programma te begeleiden.

Negen activiteiten
Nieuwe Zondagen’ biedt vanaf november negen keer een fijne ontmoetingsplek voor ouderen in de historische zaal van het museum. Elke eerste zondag van de maand wordt er een interactief programma aangeboden.

  • 13:00 - 14:00 uur gelegenheid om museum te bezoeken onder leiding van een gids
  • 14:00 - 14:30 uur iedereen neemt gezellig plaats aan een tafeltje en drinkt koffie of thee met iets lekkers
  • 14:30 - 15:30 uur lezing of workshop
  • 15:30 - 16:30 uur napraten met hapje en drankje

Op 6 november vertelde Robert Voskuil over de herdenkingscultuur die na de Slag om Arnhem onstond. En dat leverde ook mooie, persoonlijke verhalen op.

4 december 2016
Gezellige Sinterklaasmiddag, door Anneke Sondaal
Met verhalen, gedichten, warme chocolademelk en enige opheldering rond de symboliek van deze goedheiligman en zijn knecht verteld door Anneke Sondaal. Sondaal heeft een passie voor boeken, verhalen, levensverhalen en de rode draad in ieders leven. Meer informatie over vindt u op www.boekenpad.nl

8 januari 2017
Ruimte Denken, door Jan van IJzendoorn
Kunstenaar Jan van IJzendoorn richtte de stichting Ruimte Denken op. Het 'vrijdenken' helpt ons tot nieuwe inzichten te komen en niet in hokjes te denken. In zijn lezing laat hij u zien hoe de verbeelding je boven het alledaagse doet uitstijgen.

5 februari 2017
Lezing door auteur Herman Koch
Bestseller auteur en televisiemaker Herman Koch vertelt over zijn tweede boek 'Eindelijk oorlog', dat is gebaseerd op verhalen van zijn ouders en grootouders die de Slag om Arnhem meemaakten. De hoofdpersoon in 'Eindelijk oorlog' raakt geobsedeerd door de geschiedenis van zijn onlangs overleden tante Mies uit Arnhem, zijn laatst overgebleven familielid. Hij wordt gedwongen terug te gaan naar zijn jeugd en naar die traumatische gebeurtenis die zijn leven heeft bepaald.

5 maart 2017
Muziek en taal, door Peter van Praagh
Peter van Praagh is altviolist in Het Gelders Orkest en programmeur kamermuziek in o.a. Musis te Arnhem en de Oude Kerk in Oosterbeek. Naast orkestspel is ook kamermuziek zijn grote liefde en hij richtte in 1985 het Meander Kwartet op. Op 5 maart geeft Peter een interactieve lezing over muziek als taal.

2 april 2017
Grenzen tussen goed en fout, door journalist Ad van Liempt
Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn lezing legt hij aan de hand van verschillende verhalen dilemma's voor van goed en fout in de oorlog. En dat levert veel verwarring op. Van Liempt toont daarmee aan dat wij nog niet klaar zijn met de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

7 mei 2017
De Gouden Eeuw van Oosterbeek, door auteur Willem de Bruin
Willem de Bruin vertelt hoe Oosterbeek van een onbeduidend dorp van boeren en dagloners in Nederlands eerste kunstenaarskolonie veranderde en hoe het vervolgens uitgroeide tot een populair trefpunt van 'randstedelijke' elite. De Bruin schreef het boek 'Je moet hier geweest zijn, de geschiedenis van Nederlands barbizon'.

4 juni 2017
De Gelderse natuur
In Gelderland wonen we in een prachtig gebied. Tijdens deze lezing over de Gelderse natuur passeren bijzondere Gelderse natuurgebieden de revue.

2 juli 2017
Tekenen van verbondenheid, door Petra Hartman
De verbinding die er altijd is maar die we misschien niet meer zo goed voelen... tijdens deze workshop van Petra Hartman gaat u een gezamenlijk kunstwerk maken. Een kunstwerk waar ieder zijn unieke deel aan schildert, in de gebruikelijke vrolijke uitbundigheid die zo herkenbaar is aan het werk van Hartman. Zij wil een glimlach op uw gezicht toveren…en een blijvend warm gevoel in uw hart.

Vervoer
Voor dit project kan een beroep worden gedaan op ‘Hulpdienst Voor Elkaar’. Dit is een stichting, werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen onder andere vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Informatie over deze service is te vinden op: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

Aanmelden en tijden

  • Data: elke eerste zondagmiddag van de maand (in januari de tweede zondag), vanaf 6 november tot en met 2 juli
  • Aanmelden: sterk aanbevolen i.v.m. beperkt aantal plaatsen, aanmelden kan via aanmelding@airbornemuseum.nl of via (06) 12604769 (Genevieve Wils) o.v.v. naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres
  • Tijd: 13:00 – 14:00 uur rondleiding o.l.v. een gids door het Airborne Museum (voor de eerste drie zondagen en op aanmelding) 14:00 - 14:30 uur koffie/thee met wat lekkers, 14:30 - 15:30 uur lezing of workshop, 15:30 - 16:00 uur napraten met hapje en drankje
  • Prijs: € 3,00 Rondleiding, € 6,00 Programma (inclusief koffie of thee met koek en een drankje)
  • Locatie: Airborne Museum, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
  • Telefoon: (026) 3337710

Meer weten?
Voor meer informatie over Nieuwe Zondagen kunt u contact opnemen met Geneviève Wils via (06) 12604769.

Nieuwe Zondagen worden mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en

 

 

Nieuwe ZondagenBestel online tickets