Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 02

Restauratie Villa Hartenstein
terug naar de oorspronkelijke staat

Villa Hartenstein staat vanaf 26 juni in de steigers. Het pand is een rijksmonument uit 1890 en vertelt zijn eigen verhaal: in de septemberdagen van 1944 was Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britten tijdens operatie Market Garden.

Buitenplaats
De allure en rijke geschiedenis van Hartenstein als buitenplaats wordt met de restauratie in ere hersteld. Met de authentieke kenmerken van vroeger. Als gevolg van de zware gevechten in 1944 zijn die namelijk deels verwoest. Straks vertellen we hier het verhaal van de Slag om Arnhem én de geschiedenis van buitenplaats Hartenstein.

Onderhoud van essentieel belang
Met de restauratie worden authentieke details teruggebracht, maar wordt ook noodzakelijk onderhoud verricht. Het aanpakken van het schilderwerk en herstellen van (verborgen) houtrot is van essentieel belang. De gevel is op dit moment voorzien van een verflaag op rubber basis. Deze verflaag zorgt ervoor dat de gevel niet kan 'ademen' en kan op lange termijn zeer veel schade aan het casco veroorzaken. Deze verlaag zal in zijn geheel worden verwijderd en het onderliggende stucwerk zal worden hersteld. Hierna zal de gevel worden voorzien van een minerale 'ademende' verflaag. Ook zal het pand op basis van een historisch kleuronderzoek en pigmentanalyse terug worden gebracht in zijn historische kleurstelling van voor de oorlog. Als bekroning op deze werkzaamheden zal villa Hartenstein weer worden voorzien van zijn originele attiek.

De restauratiewerkzaamheden zullen naar verwachting tot en met oktober/november gaan duren.

Nieuwe ZondagenBestel online tickets