Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 06

Maand van de Geschiedenis
Grenzen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rondom het thema Grenzen. We ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. De Tweede Wereldoorlog heeft alles te maken met grenzen. Letterlijk en figuurlijk. Ontdek er alles over tijdens de vele activiteiten die in de maand oktober worden georganiseerd in het Airborne Museum


Agenda Maand van de Geschiedenis

datum

tijdstip

activiteit

dagelijks doorlopend, verkrijgbaar bij de balie

Speel het spel 'Wie is het?' in de nieuwe tentoonstelling EGO
In de nieuwe tentoonstelling ‘EGO’ leer je veel personen kennen. Aan de hand van het spel ‘Wie is het?’ kies je een van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling. Dit spel kun je met z’n tweeën of met een groepje spelen. Door elkaar vragen te spelen probeer je zo snel mogelijk te achterhalen wie de persoon of groep tegenover je is. Je kunt het spel op twee manieren spelen; door te kijken naar het uiterlijk van de persoon of door te vragen wat hij of zij heeft meegemaakt in de oorlog.
Gratis bij entreeticket

15 oktober 14.00 - 15.15 uur

Hoe wenselijk en menselijk zijn grenzen?
Aan de hand van de fysieke en mentale grenzen vertelt Willem van Katwijk op een interactieve manier over de aanloop naar en de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Daarbij legt hij ook de link naar het nu.

Veteraan Willem van Katwijk was monitor bij de vredesmissie van EUMM (European Union Monitoring Mission) in Kosovo 2002 en Kroatië/Albanië 2004. Hij geeft namens het Veteranen Instituut / 'Veteraan in de Klas' gastlessen op scholen. 

De lezing is voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar en is gratis te bezoeken met een entreeticket.

15, 19, 22, 26, 29 oktober 11.00 tot 16.00 uur

Knutselworkshops
In de herfstvakantie worden diverse workshops georganiseerd. 

19 en 26 oktober: Workshop paracord armband maken
Tijdens deze workshop ga je een stoere paracord armband maken. Deze armbanden zijn gemaakt van zogenaamd paracord. Dit supersterke touw wordt gebruikt bij outdoor en parachutespringen. Je kunt kiezen uit verschillende modellen en kleuren.
Kosten voor deze workshop € 7,50 + entreeticket

15 en 29 oktober: Workshop jachthoorntjes maken
In 1944 had luitenant-kolonel John Frost tijdens Operatie Market Garden (17 september) de opdracht om met het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de Rijn bij Arnhem te veroveren. Onmiddellijk na de landing op de Renkumse heide, gebruikte Frost de jachthoorn om het signaal 'verzamelen' te blazen. Tijdens deze workshop ga je een jachthoorn maken en versieren.
Kosten voor deze workshop € 1,- + entreeticket

22 oktober: Workshop zweefvliegtuigje maken
Op zondag 17 september 1944 was de lucht gevuld met vliegtuigen, zweefvliegtuigen en parachutes. De velden rond Heelsum en Renkum dienden als de landingsplaats voor honderden geallieerde parachutisten en zweefvliegtuigen. Tijdens deze workshop ga je je eigen zweefvliegtuigje maken.
Kosten voor deze workshop € 1,- + entreeticket

9, 16, 23 oktober

13.30 - 14.30 uur

Hoe was  het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Kom luisteren naar indrukwekkende verhalen.
Steeds minder mensen kunnen hun ervaring met de Tweede Wereldoorlog persoonlijk navertellen. In het Airborne Museum vertellen mensen die de Slag om Arnhem aan den lijve hebben ondervonden hun verhaal. Vanuit het perspectief van het kind dat ze in de jaren 40 waren, worden de gebeurtenissen gedurende de bezetting, tijdens de evacuatie en na de bevrijding verteld.
Bijwonen is gratis bij aankoop entreeticket

1, 8, 29 oktober

13.30 tot 15.00 uur

Ontdek het Airborne Museum met gids
Laat je door één van onze gidsen mee terug voeren in de tijd en luister naar bijzondere verhalen. Op 1, 8 en 29 oktober start om 13.30 uur een rondleiding met gids door het museum. De gids van het Airborne Museum vertelt over de militaire operatie, maar juist ook over de persoonlijke verhalen van Britse, Poolse en Duitse soldaten en burgers. De tour gaat ook langs de nieuwe tentoonstelling ‘EGO. Vergeet mij niet’, waar aan de hand van unieke objecten indringende verhalen worden verteld.
Kosten rondleiding € 3 p.p. + entreeticket

dagelijks doorlopend, verkrijgbaar bij de balie

Tom & Katja familieroute
Ga met elkaar op onderzoek uit en ontdek alles over de Slag om Arnhem
Gratis bij entreeticket

Bestel online tickets