Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

HERINNERING

Herdenkingsplekken

Op verschillende plekken in de Airborne Region zijn er monumenten om de evacuatie te herdenken. Een overzicht van deze plekken is op deze pagina te vinden. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken om stil te staan bij de Slag om Arnhem. Een overzicht hiervan is hier te vinden. 

Bekijk overzicht

Vlucht – Arnhem

Het kunstwerk “Vlucht” van Ruud-Jan Kokke en de plaquette ingemetseld in de zijgevel van Jansbuitensingel staat stil bij de evacuatie van Arnhem ten tijde van de Slag om Arnhem.

Op bevel van de Duitse bezetter moesten inwoners van Arnhem huis en haard verlaten. De herdenkingsmonumenten staan voor de onzekerheid, chaos en stress die Arnhemmers ondergingen tijdens de evacuatie. Ze geven Arnhemmers en betrokkenen een plaats om stil te staan bij de slachtoffers van de Slag om Arnhem en de evacuatie van de stad.

Jansbuitensingel, ter hoogte van de Apeldoornseweg, Arnhem.

Gedenkteken – Arnhem

Dit gedenkteken herinnert aan de evacuatie van Arnhem in 1944 na afloop van operatie Market Garden.

Het is bij de herdenking in 1984 geschonken door de ex-evacués die van september 1944 tot januari 1945 in het museum verbleven.

Het monument staat op het terrein van het Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, Arnhem.

Gedenkteken – Oosterbeek

Ter herinnering aan de evacuatie van de inwoners van gemeente Renkum 1944.

Het gedenkteken (plaquette) is een initiatief van de Oranjevereniging Oosterbeek, ondersteund door de provincie Gelderland en de gemeente Renkum.

Plaatsing: 2021 Generaal Urquhartlaan 4 Oosterbeek, in de toren aan de westkant.

HERINNERINGEN

HERINNERING

Janny Harmsen

De evacuatie heeft een diepe impact gehad op het leven van deze Arnhemse stadsjongen. Jarenlang zweeg hij, maar nu praat hij over zijn ervaringen

Lees meer

HERINNERING

Tiny Van Binsbergen

Een tijd met angstige momenten, maar ook met – in haar ogen – een avontuur. Herinneringen aan de loods waar ze maanden verbleef, laten haar niet los.

Lees meer

HERINNERING

Ik kom terug pagina

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten.

Lees meer