Airborne Museum Hartenstein Menu

Nieuws

Artikel

Gaan er weer 1800 kaarsjes branden op kerstavond op de oorlogsgraven in Oosterbeek?

Sinds een aantal jaren worden op kerstavond lichtjes geplaatst op oorlogsgraven door het hele land, dit in navolging van de jaarlijkse traditie op de Canadese begraafplaats in Holten. In 2018 brandde er ook op de Airborne begraafplaats op kerstavond op ieder graf minimaal één kaars. De lichtjes hebben vorig jaar vanaf kerstavond tot halverwege Tweede Kerstdag gebrand.

Een kleine groep enthousiaste vrijwilligers is hard bezig om ook dit jaar bij ieder graf een kaarsje te laten branden. Door Bolsius wordt tegen netto prijs een speciale stormbestendige kaars aangeboden. De gemeente Renkum staat achter het initiatief en ondersteunt de organisatie op diverse manieren en onderstreept daarmee het bijzondere karakter van dit burgerinitiatief.

De organisatie wil graag zoveel mogelijk bezoekers de mogelijkheid bieden om kaarsen te plaatsen en rustig stil te kunnen staan bij het graf van de gesneuvelde soldaat. Dit jaar worden er per persoon twee lichtjes uitgereikt. Nadat die zijn geplaatst kan men desgewenst weer aansluiten voor nieuwe kaarsen. Zo kan iedereen die dat wil, een aantal graven verlichten voor de kerst. De lichtjes zullen door vrijwilligers vanaf 17.00 uur bij de hoofdingang van de begraafplaats uitgereikt worden en tegelijkertijd is iedereen die eigen lichtjes wil plaatsen welkom om dat rond dezelfde tijd te komen doen.

De organisatie roept iedereen op om te komen helpen de 1800 graven te verlichten. Daarnaast is financiële ondersteuning om de kaarsen en benodigdheden te kunnen aanschaffen erg welkom. Ook voor het weer opruimen van alle opgebrande kaarsen op 27 december wordt nog hulp gevraagd.

Donaties kunnen worden overgemaakt naar IBAN: NL58 RABO 0347 978266 ten name van de Stichting COWGO (Candles On War Graves Oosterbeek), onder vermelding van ‘Donatie Lichtjes Oorlogsgraven’.

Adres Airborne begraafplaats: Van Limburg Stirumweg 28 in Oosterbeek.
Kijk voor meer informatie op https://www.facebook.com/LichtjesAirborneOosterbeek/
Voor vragen kun je contact opnemen met de Stichting COWGO via cowg.oosterbeek@hotmail.com.