Airborne Museum Hartenstein Menu

Nieuws

Artikel

Verbouwingsperiode Airborne Museum Hartenstein officieel van start in bijzijn van burgemeester Agnes Schaap

Burgemeester van de gemeente Renkum Agnes Schaap was maandagochtend 28 oktober in het museum om één van de topstukken van het museum, de jachthoorn van de Britse luitenant-kolonel John Frost, in te pakken voor de grootschalige verbouwing. Burgemeester Schaap: “Vandaag start de laatste fase van het masterplan om het museum klaar te stomen voor de toekomst en dat begint bij het veilig opbergen van de unieke collectie. Ik kijk uit naar het eindresultaat.”

Vrijwilligers
De komende drie dagen wordt de collectie uit de vitrines gehaald en extern opgeslagen. Bij deze operatie is een groep vrijwilligers heel actief betrokken. Sarah Heijse, directeur-bestuurder: “Dat zoveel vrijwilligers helpen bij deze grote operatie geeft aan hoe betrokken iedereen is. Vrijwilligers hebben zelfs vrij genomen om deel te kunnen nemen aan de werkzaamheden. Vrijwilligers Gido Hordijk en Bart Bijl: “In 2009 hebben we in drie weken tijd de vitrines op alle verdiepingen ingericht. Nu zijn we drie dagen bezig om alle collectiestukken veilig in te pakken voor de aankomende verbouwing.”

Verbouwingswerkzaamheden
Op donderdag gaan de verbouwingswerkzaamheden beginnen. De vaste presentatie op de eerste verdieping wordt compleet vernieuwd. De huidige vitrines en panelen worden allemaal verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe inrichting. Hetzelfde geldt voor de tijdelijke tentoonstelling Het Netwerk die plaats maakt voor de kindertentoonstellling Waterschapsheuvel.
De Airborne Experience krijgt een indringender karakter. De ondergrondse ruimte wordt opgeknapt en uitgebreid. Er komen drie nieuwe scenes bij die de bezoekers nog meer betrekken in de operatie van september 1944.

Nieuw bezoekersrecord
Veel mensen kwamen in de laatste weken voor de sluiting naar het museum om de tentoonstelling Het Netwerk nog te kunnen zien. Dat zorgde ervoor dat het museum in de maand oktober ook heel goed bezocht werd, evenals de voorgaande maanden. Dit heeft geresulteerd in een nieuw bezoekersrecord. In 10 maanden tijd kwamen maar liefst 105.058 mensen naar het Airborne Museum. Dat zijn er ruim 8.000 meer dan het vorige herdenkingsjaar in 2014. Toen bezochten 96.965 mensen het Airborne Museum in Oosterbeek in een heel jaar.

Heropening
In maart 2020, ruim voor de herdenking van 75 jaar vrijheid, wordt het Airborne Museum heropent. Kijk hier voor meer informatie.