Airborne Museum Hartenstein Menu

Nieuws

Artikel

Foto: Gelders Archief 1523-147-0196

wandeling ‘white ribbon mile’

White Ribbon Mile is een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtocht van Engelse, Nederlandse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem.

Het traject is opengesteld van 9 tot 27 september en gemarkeerd met een wit lint. White Ribbon Mile is een initiatief van de Stichting Dorpsplatform Oosterbeek, Stichting Airborne Region en Gemeente Renkum.

De slag om Arnhem van september 1944 wordt in de gemeente Renkum en omliggende gemeenten jaarlijks herdacht en herinnerd. De gevechten op en rond de brug, de gevechten rond belangrijke gebouwen als Hartenstein, Schoonoord, de Tafelberg en natuurlijk de Oude Kerk in Oosterbeek staan bij iedereen in het geheugen gegrift. Ook de terugtocht over de Rijn naar Driel mag rekenen op veel belangstelling. Minder bekend en minder in de belangstelling staat de zware en snelle terugtrekking van de militairen uit het bruggenhoofd in Oosterbeek naar de Rijn. En onder welke omstandigheden dit gebeurde.

In het holst van de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september 1944 moesten ruim 2300 militairen evacueren naar de overzijde van de Rijn bij Driel. Dwars door bossen en de uiterwaarden moesten zij, uitgeput door de gevechten, honger en een tekort aan slaap, in de stromende regen en pikdonkere nacht, onder moordend artillerievuur, hun weg banen naar de oever van Rijn. Ze verlieten een dorp dat zwaar beschadigd was, ze verlieten hun gewonde vrienden, en ze verloren een illusie omdat de Slag om Arnhem, en het bezetten van de brug, niet gelukt was. Witte linten langs de route afkomstig van parachutes gaven de weg aan om bij de rivier te komen. Die linten werden daardoor een levenslijn voor de militairen. Als je het lint of je voorganger kwijt raakte kon dat betekenen dat je verdwaalde of nog erger. Een lint als levenslijn voor gewone jonge mannen, militairen. Bijna alle 2300 van de overgebleven, voornamelijk Britse, militairen zijn naar de Rijn in de buurt van de Oude Kerk getrokken om de oversteek te maken. Helaas hebben velen deze tocht niet overleefd.

Op de plek waar de mannen aan boord van de kleine, door de genie-militairen bemanden boten gingen, is in 2003 een klein monument opgericht. Dit monument is helaas vanaf de Oude kerk en het Kerkpad normaal gesproken niet bereikbaar. De terugtrekking en deze historische plek zijn van grote en actuele betekenis. Feitelijk markeert deze plek het einde van de operatie Market Garden. Het is niet alleen een gedenkplaats voor de vele jonge soldaten die in september 1944 moesten vluchten.

Meer informatie
De White Ribbon Mile folder met meer informatie over de wandeling is gratis af te halen in het Airborne Museum en is online te vinden op de website van de organisatie.