Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

Tentoonstellingen

villa hartenstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hoofdkwartier Britten

Generaal-majoor Roy E. Urquhart voor villa Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was de villa het hoofdkwartier van de geallieerden.

 

De geschiedenis van Villa Hartenstein

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein. Een villa met een lange voorgeschiedenis. Het begon in 1728 als herberg en was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy E. Urquhart.

Voor het eerst werd gesproken over Villa Hartenstein als herberg ‘Het Rode Hert’ in 1728. In 1779 kocht advocaat J. van der Sluys de herberg en de naaste omgeving. Hij liet ‘Het Rode Hert’ afbreken en bouwde een herenhuis met bijgebouwen op de plek waar nu restaurant Hartenstein staat.

De naam Hartenstein
J. van der Sluys noemde het gebouwde herenhuis Hartenstein, waarschijnlijk ter herinnering aan het herberg ‘Het Rode Hert’. Hartenstein kende na de verkoop door van der Sluys in 1792 verschillende eigenaren. Omstreeks 1865 is de villa gebouwd zoals u die nu ziet. De toenmalige eigenaar, de Amsterdamse makelaar Th. Sanders, liet toen alle gebouwen afbreken en er vervolgens een nieuwe villa met o.a. een koetshuis bouwen. In de villa is sinds 1978 het Airborne Museum is gevestigd en in het voormalig koetshuis restaurant ‘Klein Hartenstein’. Na Sanders ging het landgoed over in handen van de welgestelde Arnhemse houthandelaar G.J. Verburgt, die omstreeks 1905 de villa uitbreidde met serres aan de zuid- en oostkant. Ook de aanleg van de tuinen in die tijd geeft weer dat Hartenstein in het begin van deze eeuw een tijd van bloei meemaakte.

‘Harten’ zou naar hert verwijzen (‘hart’ volgens het plaatselijke dialect) en het woord ‘stein’ betekent steen of stenen pad.

Na de dood van het echtpaar Verburgt werden de villa en omgeving eigendom van de Verburgt-Molhuysenstichting, die het geheel verhuurde aan de verpleeginrichting ‘Het Hemeldal’.

In 1942 werd de Gemeente Renkum eigenaar en kreeg het pand de bestemming als hotel.

Hartenstein hoofdkwartier 1944
Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 stond Hotel Hartenstein centraal als het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy E. Urquhart.

Oprichting museum
Het Airborne Museum is in 1949 opgericht en was destijds gevestigd in een van de bijgebouwen van Kasteel Doorwerth. In 1978 werd het Airborne Museum in het voormalige Britse hoofdkwartier gehuisvest. Op 11 mei van dat jaar werd het museum heropend door de voormalige bevelhebber generaal-majoor Roy E. Urquhart.

Restauratie hartenstein
Villa Hartenstein staat sinds juni 2017 in de steigers. Het pand is een rijksmonument uit 1865 en kent een rijke geschiedenis.De allure en rijke geschiedenis van Hartenstein als buitenplaats wordt met de restauratie in ere hersteld. Met de authentieke kenmerken van vroeger. Als gevolg van de zware gevechten in 1944 zijn die namelijk deels verwoest. Straks vertellen we hier het verhaal van de Slag om Arnhem én de geschiedenis van buitenplaats Hartenstein. Lees hier meer over de restauratie.

 

 

Hartenstein is het enige hoofdhuis van een buitenplaats in dit gebied dat nog publiekelijk toegankelijk is.

Het merendeel van de buitenplaatsen is verwoest als gevolg van de Slag om Arnhem; een klein deel is nog in particuliere handen. Villa Hartenstein symboliseert hiermee de transitie van Oosterbeek als gevolg van het oorlogsgeweld in de periode 1940-1945.

 

 

 

 

 

Bezoek villa hartenstein

Bestel tickets

 

 

 

 

Anderen bekeken ook