Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

Home

fototentoonstelling
Gevlucht
 

 

 

Foto: Berry de Reus

Op 11 april is de fototentoonstelling Gevlucht in bijzijn van burgemeester Marcouch, filmmaker Steve Gijrath en vluchtelingen Abdullah, Nabil, Sina en Wissan geopend in Airborne at the Bridge in Arnhem. Gevlucht trekt een parallel tussen de vluchtelingencrisis van september 1944 en nu. 

Internationale vluchtelingencrisis
De 29 jarige filmmaker Steve Gijrath werkte in 2015 aan de productie van zijn afstudeerfilm Hangman – een korte film over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het maken van deze film werd hij tevens geraakt door een andere oorlog, de oorlog in Syrië. In 2015 kwamen meer dan 1 miljoen vluchtelingen via bootjes naar Europa en de situatie verslechterde met de dag. Daarom besloot Gijrath zijn project in 2015 te pauzeren en naar Griekenland te vertrekken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Uiteindelijk bleef Gijrath twee jaar op het Griekse eiland Leros.
Geïnspireerd door fotografie uit de jaren ’40 besloot hij zijn periode in Griekenland vast te leggen.

Vluchtelingenstroom 1944
Tijdens de Slag om Arnhem moesten inwoners uit Arnhem en omgeving op bevel van de Duitsers evacueren. Ruim 95.000 vluchtelingen raakten op drift en zochten een veilig heenkomen. Arnhem veranderde na de Slag om Arnhem in een spookstad. Pas 8 maanden later kon men terugkeren naar een grotendeels verwoest gebied. De evacuatie werd door Duitse propaganda fotografen en Nederlandse burgers vastgelegd.

Parallel toen en nu
In de fototentoonstelling Gevlucht komen twee verhalen samen en wordt een parallel getrokken tussen de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de huidige vluchtelingencrisis. Waarheen, is de vraag die de vluchtelingen van september 1944 en de vluchtelingen van nu met elkaar verbindt.

Gevlucht is tot en met augustus 2019 te zien in Airborne at the Bridge. Airborne at the Bridge is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto onder: Steve Gijrath

 

 

 

 

KOM NAAR DE
fotoTENTOONSTELLING
gevlucht