Airborne Museum Hartenstein Menu

Lees hier ons coronaprotocol

Airborne begraafplaats

Plan je bezoek

de gemeene vendelen 

Een groot aantal bedrijven en particulieren steunt gedurende meerdere jaren de ontwikkeling van het museum. Deze ambassadeurs zijn verenigd in De Gemeene Vendelen.

 

 

 

 

 

doorontwikkelen

Het Airborne museum heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van een Masterplan. Dit plan behelsde de vernieuwing en upgrading van de vaste presentatie en het restaureren van het exterieur en interieur van Villa Hartenstein. Dit plan is gefaseerd uitgevoerd en had zonder de steun van de ambassadeurs van De Gemeene Vendelen niet gerealiseerd kunnen worden. De restauratie aan de buitenzijde is in 2019 afgerond, in maart 2020 is de restauratie aan de binnenzijde en de vernieuwing van de vaste presentatie opgeleverd. Maar daarmee is het niet klaar. Het museum blijft ontwikkelen met nieuwe tijdelijke tentoonstellingen en educatieve programma’s.

Het museum is een belangrijke historische, maar ook toeristische drager van deze regio. Meer dan 100.000 mensen bezoeken jaarlijks het museum. Lokaal draagvlak voor het behoud en ontwikkeling is voor het museum dan ook zeer belangrijk. Het museum zoekt ondersteuning van zowel particulieren als bedrijven die de plannen een positief hart toedragen, dit breed willen uitdragen en het behoud en de ontwikkeling van het museum financieel mede mogelijk willen maken.

De gemeene vendelen

Draagvlak van particulieren en organisaties die de doorontwikkeling van het Airborne Museum een warm hart toe dragen en dit positief uitdragen zijn ongelofelijk belangrijk voor het museum. Inmiddels mag het museum rekenen op de steun van een groot aantal ambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn verenigd in De Gemeene Vendelen. In de 16e en 17e eeuw werd de legereenheid gevormd door verschillende ‘compagnieën’. Verschillende ‘compagnieën’ samen vormden de gevechtseenheden. Elke compagnie afzonderlijk had een eigen vaandel. Daarom werden zij ‘vendel’ of meervoud ‘vendelen’ genoemd. In latere tijden werden deze compagnieën omgevormd tot een bataljon, bestaande uit meerdere pelotons van 20-50 militairen. De vaandels bleven gehandhaafd. Tijdens de Slag om Arnhem had iedere eenheid ook een eigen vaandel. Deze vaandels worden nog steeds gebruikt tijdens de Airborne herdenkingen in september, bijvoorbeeld op de begraafplaats in Oosterbeek. 

Het vaandel geeft onze ambassadeurs een identiteit en smeedt een band. Het draagvlak wordt bekrachtigd met een symbolische bijdrage. Alle symbolische bijdragen samen maken namelijk het verschil! Samen sta je sterker en bereik je meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

word ook ambassadeur

Draagt u het museum een warm hart toe en wilt u meer weten over De Gemeene Vendelen? Laat het ons weten! Mail naar info@airbornemuseum.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Lees hieronder welke organisaties en particulieren u voor gingen.