Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

Persberichten

107.500 mensen bezoeken het Airborne Museum

In 2022 mocht het Airborne Museum maar liefst 107.500 bezoekers ontvangen. Een prachtig resultaat na twee uitdagende coronajaren.

 

Van de 107.500 bezoekers ontving Airborne Museum at Hartenstein, gevestigd in Oosterbeek, er 77.500. Airborne at the Bridge, de gratis te bezoeken museale dependance in Arnhem, ontving er 30.000.

Het museum is nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis. In 2019 werd 75-jaar vrijheid gevierd en vestigde het Airborne Museum voor het derde jaar op rij een bezoekersrecord met een totaal van 155.000 bezoekers. In 2018 waren dit er 131.000. Directeur Ronnie Weijers: “Na de heropening in januari merkte we nog voorzichtigheid onder bezoekers. Met name onder internationale touroperators en oudere bezoekers, twee belangrijke doelgroepen. In het voorjaar trok het weer flink aan. In de mei- en zomervakantie was het bijna weer als vanouds. Gelukkig weten ook gezinnen met kinderen ons weer te vinden.” Een ander hoogtepunt was de Airborne september maand. “Het was ontzettend bijzonder om voor het eerst, zonder coronamaatregelen, de verschillende herdenkingen mee te mogen maken als directeur van het Airborne Museum. Het wordt dan extra duidelijk hoe belangrijk het in leven houden van het verhaal van de Slag om Arnhem is voor onze regio, en voor met name de volgende generaties.”

In 2022 opende de tentoonstelling ‘De Perimeter’, met veelal niet eerder vertelde verhalen uit de zwaarbevochten verdedigingslinie in Oosterbeek. Hiervoor werkte het museum samen met diverse ooggetuigen en nabestaanden. Deze persoonlijke ervaringen en verhalen spelen de hoofdrol in de tentoonsteling. ‘De Perimeter’ is te bezoeken tot en met 7 mei.

Airborne at the Bridge opende twee wisseltentoonstellingen. In ‘De Prikbrief: de laatste boodschap van Douwe Meijer’ maakte de bezoeker kennis met Douwe Meijer, een verzetsman uit Arnhem. Sinds 9 september is de tentoonstelling ‘A Bridge Too Far: van storyboard naar het witte doek’ te zien.

Naast de tentoonstellingen is ook het buitenprogramma wederom goed ontvangen, in het bijzonder de perimeterwandeling. Tijdens deze aangrijpende wandelingen vertellen onze gidsen over de gebeurtenissen langs de verdedigingslinie in Oosterbeek. Daarnaast programmeerde het Airborne Museum acht lezingen in samenwerking met de Vereniging van Vrienden en kwam er hoog bezoek uit London. Hal Sosabowski, achterkleinzoon van generaal Stanisław Sosabowski, bezocht het land om drie lezingen te geven over zijn overgrootvader.  

Het Airborne Museum kijkt met veel enthousiasme en energie naar het nieuwe jaar. “We hebben er zin in en starten het jaar vol vertrouwen.” Aldus Ronnie Weijers.

Airborne Museum at Hartenstein
De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem. Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Airborne at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum at Hartenstein in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken.

Noot voor de redactie – niet voor publicatie 
Voor vragen of het maken van een afspraak kan je contact opnemen met Yvette Polman, Marketing & Communicatie Airborne Museum. Zij is bereikbaar via ypolman@airbornemuseum.nl en 085 – 485 78 14.

Airborne Museum at Hartenstein
Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Airborne Museum at the Bridge
Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem

 

Beeldmateriaal is hier te downloaden.