Airborne Museum Hartenstein Menu

HET hoofdkwartier diorama is hersteld.

Het Hoofdkwartier Diorama, onderdeel van de museumpresentatie sinds 1978, is toekomstbestendig gemaakt. Meer dan 200 collectiestukken zijn gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd. Een spannende en tijdrovende operatie! Het herstelde diorama is vanaf heden weer te zien in het Airborne Museum.

Op 18 september 1944 werd Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britse 1st Airborne Division. De villa werd het zenuwcentrum van de Britse verdediging van een steeds kleiner wordend gebied in en rondom Oosterbeek. In de eerste dagen van de strijd werden vooral de begane grond en eerste verdieping gebruikt maar naarmate de beschietingen toenamen, verhuisden de Britse troepen naar de kelder. Hier werd de commandopost van de divisie ingericht van waaruit generaal-majoor R.E. Urquhart en zijn staf de Britse en Poolse troepen aanstuurden.

In deze kelder vind je het Hoofdkwartier Diorama, dat sinds 1978 onafgebroken onderdeel is geweest van de museumpresentatie. Het diorama toont generaal-majoor Roy Urquhart en zijn staf in de commandopost. In 1978 is het diorama geopend door generaal-majoor Urquhart (1901-1988) zelf.  In de loop van de jaren is dit erfgoed kwetsbaar geworden. Om ook in de toekomst museumbezoekers dit diorama te kunnen blijven tonen was uitgebreid onderhoud nodig. De collectiestukken zijn nu vakkundig gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd.

Noot voor de redactie – niet voor publicatie
Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Yvette Polman, PR & Communicatie Airborne Museum. Zij is bereikbaar via ypolman@airbornemuseum.nl en 085-4857814.

Download beeld

Download beeld

Download beeld