Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

Persberichten

Te zien vanaf 9 april

Tentoonstelling
‘de perimeter’

De perimeter is nu een idyllische wandelroute rondom Oosterbeek, maar tijdens de Slag om Arnhem was het een zwaarbevochten verdedigingslinie. Op 20 september 1944 werd de strijd in Arnhem gestaakt. De Britse 1st Airborne Division, ondersteund door Poolse luchtlandingstroepen, trok zich in Oosterbeek terug en vormde de perimeter. Zij zouden de perimeter dagenlang met man en macht verdedigen.

Villa Hartenstein werd het zenuwcentrum van de Britse verdediging in een steeds kleiner wordend gebied in en rondom Oosterbeek. In de kelder werd de commandopost van de divisie ingericht van waaruit generaal-majoor Urquhart en zijn staf de Britse en Poolse troepen aanstuurden.

De soldaten zaten al snel ingesloten en er waren grote tekorten aan eten, medische voorraden en munitie. De bevolking van Oosterbeek had geen tijd om te vluchten en kwam midden in de strijd terecht. Burgers schuilden in hun kelders en hielpen de troepen waar ze konden.

Aan de hand van bijzondere objecten, dagboeken en brieven van mensen die de gevechten van dichtbij meemaakten, wordt de geschiedenis van deze felle strijd verteld. Ontdek de verhalen van Britse soldaten, Duitse officieren, Nederlandse burgers en kinderen uit Oosterbeek. Om de beleving compleet te maken is er ook een audiotour ontwikkeld voor zowel volwassenen als kinderen. De tijdelijke tentoonstelling ‘de Perimeter’ is vanaf 9 april te zien in het Airborne Museum.

Airborne Museum

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.

Noot voor de redactie – niet voor publicatie

Voor vragen of het maken van een afspraak kan je contact opnemen met Yvette Polman, PR & Communicatie Airborne Museum. Zij is bereikbaar via ypolman@airbornemuseum.nl en 085 – 485 78 14.