Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

Persbericht

Oosterbeek, 6 mei 2020

Vertrek Directeur Sarah Heijse

Directeur-bestuurder Sarah Heijse van het Airborne Museum at Hartenstein zal per 1 september a.s. haar functie neerleggen. Sarah Heijse werd op 1 mei 2015 benoemd als directeur (en later als directeur-bestuurder) van het Airborne Museum en kreeg de opdracht om een toekomstvisie te ontwikkelen voor het museum. De organisatie had te maken met een overvraging van zijn capaciteit door de toenemende aantallen bezoekers en het gebrek aan faciliteiten en programmering.

In de afgelopen vijf jaar heeft het museum een complete verandering ondergaan met een grootschalige restauratie van het rijksmonument Hartenstein, een algehele museale vernieuwing van de vaste presentatie en de programmering van meerdere succesvolle tijdelijke tentoonstellingen, waaronder de expositie van de vijf zeldzame Arnhem Victoria Crosses, een tentoonstelling over het verzet, een tentoonstelling over de jeugd van Audrey Hepburn in Arnhem en een kindertentoonstelling over het beroemde boek Waterschapsheuvel van Richard Adams. Onder leiding van Sarah Heijse realiseerde de organisatie in 2017 tevens de nieuwe museale dependance Airborne at the Bridge en boekte het museum in drie opeenvolgende jaren bezoekersrecords. In 2019 ontving het museum 155.000 bezoekers.

Per 1 september zal Sarah Heijse in dienst treden als directeur-bestuurder van Cultuur Oost in Arnhem, de uitvoeringsorganisatie van de provincie Gelderland op het gebied van Kunst en Cultuur. Tot er een nieuwe directeur-bestuurder is aangesteld zal de stichting haar taken vanaf 1 september blijven uitvoeren onder het gezag van de Raad van Toezicht.

Sarah Heijse over haar vertrek: “In de afgelopen vijf jaar heeft het museum zijn bestaansrecht stevig benadrukt en heb ik samen met het fantastische team van medewerkers en vrijwilligers aan de basis mogen staan van een tweede vernieuwingsslag. Hartenstein in Oosterbeek en de John Frost Brug in Arnhem zijn mythische plekken, die een grote impact hebben op de identiteit van de Airborne Regio. Het was een voorrecht om hier aan te hebben mogen bijdragen en ik ben ontzettend dankbaar dat ik samen met het team van medewerkers en vrijwilligers veel heb weten te realiseren. Er is op dit moment een solide basis gelegd voor de toekomst. Ik draag mijn taken daarom in alle vertrouwen over aan mijn toekomstige opvolger.”

Fred de Graaf als voorzitter van de Raad van Toezicht over het vertrek van Sarah Heijse: “De Raad van Toezicht feliciteert Sarah, maar ook Cultuur Oost, met haar benoeming tot directeur-bestuurder van deze organisatie. Tegelijkertijd betreurt de Raad haar vertrek, omdat het vooral de verdienste van Sarah is geweest om het Airborne Museum te brengen op het niveau waar de organisatie zich thans bevindt. Uiteraard respecteren wij haar besluit. De Raad zal er nu alles aan doen om de vacature, die door haar vertrek ontstaat, zo snel mogelijk ingevuld te krijgen. Wij wensen Sarah in haar nieuwe functie evenveel inspiratie en voldoening toe, als zij bij het Airborne Museum heeft getoond en ervaren.”