Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

restauratie villa hartenstein

Op 14 mei 2019 is de recent gerestaureerde villa Hartenstein officieel geopend in bijzijn van Josan Meijers, gedeputeerde provincie Gelderland. Na een restauratie van bijna twee jaar is de oude grandeur van de buitenplaats uit 1860 in ere hersteld. “Het is een prachtig project en erg belangrijk. Des te meer omdat we aan de vooravond staan van een periode waarin we herdenken dat het 75 jaar geleden is dat zoveel mensen zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid”, aldus Josan Meijers.

Uitgebreid historisch onderzoek

In juni 2017 startte de restauratie waar een uitgebreid historisch onderzoek aan vooraf ging. Zo werd op basis van een kleuronderzoek en pigmentanalyse de kleurstelling bepaald van voor de oorlog. Noodzakelijk groot onderhoud werd verricht om de villa voor de toekomst te preserveren. Het aanpakken van het schilderwerk en herstellen van (verborgen) houtrot was van essentieel belang. De gevel was voorzien van een verflaag op rubber basis. Deze verflaag zorgde ervoor dat de gevel niet kon ‘ademen’ en dat zou op lange termijn zeer veel schade aan het casco veroorzaken. Daarom is de oude verflaag verwijderd en het onderliggende stucwerk hersteld. Vervolgens is de gevel voorzien van een minerale ‘ademende’ verflaag. Op basis van het historisch kleuronderzoek werd het pand teruggebracht in zijn historische kleurstelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Attiek kroon op de restauratie

Als kroon op de restauratie is de attiek, een verhoging boven de kroonlijst van de gevel, op de daklijst geplaatst. De attiek op het rijksmonument Villa Hartenstein was tussen ca. 1944 en 1960 verdwenen. Na ongeveer 60 jaar prijkt deze nu weer op de daklijst. Dit was een grote wens van directeur-bestuurder Sarah Heijse, want het attiek maakt de ambitie om Hartenstein te tonen in zijn hoogtijdagen compleet.

restauratie muurschilderingen

Op de bel-etage heeft restaurateur Karin Vink de juiste kleuren van de bijzondere muurschilderingen van de bekende Arnhemse schilder Jurriën Hendriks uit de negentiende eeuw blootgelegd. Daarbij kwamen details tevoorschijn die onder oude verflagen verdwenen waren. Hendriks maakte naam als decoratieschilder, als schilder van portretten en landschappen en als schilder van vele kerkinterieurs zoals het interieur van de Eusebiuskerk in Arnhem. De muurschilderingen zijn met de restauratie teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartenstein vertelt het verhaal

De grote zaal op de bel-etage ademt ook weer de sfeer van de buitenplaats uit de negentiende eeuw. Met de restauratie wil het museum Villa Hartenstein zelf aan toekomstige generaties het verhaal laten vertellen over hoe Oosterbeek eruit zag voor de Slag om Arnhem. Dat is het verhaal van de wreed verstoorde idylle, van de Britten die hier oprukten in de hoop op een snelle verovering van de Rijnbrug bij Arnhem verderop. Het is het verhaal over dagen van vergeefse strijd, van het lijden van de bevolking, van de algehele verwoesting.

Donateurs

De restauratie had zonder de betrokkenheid en financiële steun van diverse partijen niet gerealiseerd kunnen worden. Veel dank gaat uit naar:
provincie Gelderland, Dioraphte, TBI Fundatie, gemeente Renkum, PBCF, Stichting Fonds Martens van Sevenhoven, Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds, Stichting De Roos Gesink, Stichting Gansoord, Stichting Rozenhof en vele particuliere donaties.