Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

restauratie villa hartenstein

allure en rijke geschiedenis

Met de restauratie van Hartenstein wordt de allure en de rijke geschiedenis van de buitenplaats in ere hersteld. Authentieke details van vroeger worden teruggebracht. Als gevolg van de zware gevechten in 1944 zijn die namelijk deels verwoest.

Museum geopend tijdens de restauratie
De restauratie aan de buitenzijde van de villa is in juni 2017 gestart en wordt naar verwachting eerste kwartaal 2018 afgerond. Het museum is gedurende de hele restauratie geopend voor publiek.

Onderhoud van essentieel belang
Een uitgebreid historisch onderzoek is voorafgegaan aan de restauratie. Straks vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem én de geschiedenis van buitenplaats Hartenstein. Met de restauratie worden authentieke details teruggebracht, maar wordt ook noodzakelijk onderhoud verricht. Het aanpakken van het schilderwerk en herstellen van (verborgen) houtrot is van essentieel belang. De gevel was voorzien van een verflaag op rubber basis. Deze verflaag zorgde ervoor dat de gevel niet kan ‘ademen’ en dit kan op lange termijn zeer veel schade aan het casco veroorzaken. Deze verflaag is inmiddels verwijderd en het onderliggende stucwerk wordt hersteld. Hierna zal de gevel worden voorzien van een minerale ‘ademende’ verflaag. Ook zal het pand op basis van een historisch kleuronderzoek en pigmentanalyse terug worden gebracht in zijn historische kleurstelling van voor de oorlog. Als bekroning op deze werkzaamheden zal villa Hartenstein weer worden voorzien van zijn originele attiek. Lees hier het artikel dat Jet Kooderings schreef over de voortgang van de restauratie.