Airborne Museum Hartenstein Menu

Plan je bezoek

restauratie villa hartenstein

allure en rijke geschiedenis

Met de restauratie van Hartenstein wordt de allure en de rijke geschiedenis van de buitenplaats in ere hersteld. Authentieke details van vroeger worden teruggebracht. Als gevolg van de zware gevechten in 1944 zijn die namelijk deels verwoest.

Museum geopend tijdens de restauratie
De restauratie aan de buitenzijde (de muren) is inmiddels afgerond. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het dak van de villa. Het museum is gedurende de hele restauratie geopend voor publiek.

Onderhoud van essentieel belang
Een uitgebreid historisch onderzoek is voorafgegaan aan de restauratie. Straks vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem én de geschiedenis van buitenplaats Hartenstein. Met de restauratie worden authentieke details teruggebracht, maar wordt ook noodzakelijk onderhoud verricht. Het aanpakken van het schilderwerk en herstellen van (verborgen) houtrot was van essentieel belang. De gevel was voorzien van een verflaag op rubber basis. Deze verflaag zorgde ervoor dat de gevel niet kan ‘ademen’ en dit zou op lange termijn zeer veel schade aan het casco veroorzaken. Deze verflaag is inmiddels verwijderd en het onderliggende stucwerk is hersteld. Vervolgens is de gevel voorzien van een minerale ‘ademende’ verflaag. Ook is het pand op basis van een historisch kleuronderzoek en pigmentanalyse teruggebracht in zijn historische kleurstelling van voor de oorlog. Als bekroning op deze werkzaamheden zal villa Hartenstein weer worden voorzien van zijn originele attiek.