Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

LEZINGSREEKS

Verdiep je in de
Slag om Arnhem

Kom in het Airborne Museum luisteren naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen.

Bestel tickets

 

Programma:

Zaterdag 30 maart, 14.00
“Polen en hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland”
Door Arno Baltussen en Hans Kardol

Op 21 september 1944 landden 1003 parachutisten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade in Driel en omgeving om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. Sinds 1945 zet de Stichting Driel – Polen zich in om de Poolse bijdrage te herdenken en in leven te houden.

Tijdens deze lezing vertellen Arno Baltussen en Hans Kardol (Polen in Beeld) je over de militairen die deel uitmaakten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Daarnaast vertellen zij ook over de Poolse Pantserdivisie en de Poolse luchtmacht die elk ook een bijdrage aan de bevrijding van Nederland hebben geleverd.

Zondag 21 april, 14.00
“Operationele Gezondheidszorg van de Landmacht”
Door kolonel Henry Bloemendal, Commandant Geneeskundig Commando

Het Geneeskundig Commando (GnkCo) is verantwoordelijk voor het gereed stellen van de grondgebonden operationele gezondheidszorgketen en faciliteert de ondersteuning van de eenheden van de Landmacht. Het GnkCo bestaat uit de Militaire Gezondheidszorg CLAS (MGZ CLAS) en het Expertisecentrum (EC). Met als oprichtingsdatum 1 september 2023 is dit het jongste commando van de Koninklijke Landmacht.

Iedere militair heeft recht op adequate medische zorg. Dit is volgens kolonel Bloemendal een verzekeringspremie die er absoluut moet zijn in deze roerige wereld. Het kunnen opvangen en behandelen van grote aantallen gewonden is erg belangrijk. Het Geneeskundig Commando zet zich in voor de gereedheid van de grondgebonden operationele gezondheidszorgketen. Geneeskundige professionals en toegewijde militairen komen samen om te zorgen voor gewonden.

Zondag 19 mei, 14.00
“Opereren onder extreme omstandigheden”
Door majoor Marco Kroon

Majoor Marco Kroon is de bekendste Nederlandse militair. Zijn militaire loopbaan begon in 1989 bij het Korps Mariniers. Daarna werd hij special forces operator bij het Korps Commandotroepen. Hij is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Hij heeft een record aantal militaire uitzendingen op zijn naam staan, naar onder andere Cambodja, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. Momenteel is hij werkzaam bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Een bevlogen lezing over leiderschap, teamwork, veerkracht, kameraadschap, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden. Beleef het spannende, ontroerende, humoristische, indringende en indrukwekkende waargebeurde relaas van de hoogst gedecoreerde Nederlandse militair.

Zondag 16 juni, 14.00
“Zie je het Rode Kruis, zie je hulp”
Door het Rode Kruis

Tijdens de Slag om Arnhem verleende het Rode Kruis medische hulp aan mensen die tijdens de bombardementen of gevechten gewond waren geraakt. Leden van het Rode Kruis waren ook actief in het St. Elisabeths Gasthuis. Samen met Nederlands medisch personeel, Duitse zusters van een verpleegorde en Britse medische troepen zorgden Rode Kruis-vrijwilligers voor alle gewonden, ongeacht hun nationaliteit.

Alle soldaten hebben recht op medische verzorging en bescherming. Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van het Rode Kruis. Sinds de oprichting in 1863 zet Het Rode Kruis zich hiervoor in. Tijdens de lezing vertellen Rode Kruis-voorlichters je alles over de missie en visie van het Rode Kruis. Wat mag wel en wat niet tijdens een gewapend conflict? Met welke keuzes worden strijdende partijen geconfronteerd? Hoe wordt omgegaan met overtredingen van het humanitair oorlogsrecht?

Voor het bijwonen van een lezing heb je een geldig toegangsbewijs nodig. Vrienden van het Airborne Museum en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot het museum.

Vriend worden

Leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) bezoeken en museum gratis en steunen het voortbestaan van het museum.

De Vereniging geeft drie maal per jaar het Airborne Magazine uit. Hierin staan actualiteiten met betrekking tot de Vereniging en het museum, maar ook verdiepende artikelen over de Slag om Arnhem. Daarnaast organiseert de Vereniging voor leden regelmatig evenementen, zoals excursies, themadagen en lezingen. De excursies hebben een vorm van Battlefield Tours naar gebieden die van historische betekenis zijn voor de gebeurtenissen in september 1944.

Lid worden

 

Activiteiten


KinderenLezingRondleidingVoor groepen× Wis filters

Rondleiding

Rondleiding John Frostbrug

Tijdens deze wandeling bezoek je de cruciale locaties rondom de John Frostbrug.

Lees meer

Kinderen

Museuminspecteur

Laat ons weten wat je van ons museum vindt met de Museuminspecteurs app!

Lees meer

Kinderen

Speurtocht park Hartenstein

Trek erop uit met het hele gezin en ontdek de sporen van de oorlog in Park Hartenstein.

Lees meer

Kinderen

Missie Hartenstein

Ga op missie met soldaat Tommy! Ontcijfer puzzels, los raadsels op en leer over de Slag om Arnhem.

Lees meer

Kinderen

Speurtocht Airborne at the Bridge

Volg de Airborne at the Bridge speurtocht. Stap in de voetsporen van Jacob, John en Viktor en ontdek hoe hevig de gevechten waren bij de Rijnbrug in september 1944.

Lees meer

Kinderen

Ooggetuigenverhaal

Hoe was het om als kind de Slag om Arnhem mee te maken? Ontdek het tijdens een ooggetuigenverhaal.

Lees meer

Rondleiding

Rondleiding
Airborne begraafplaats

De Airborne Begraafplaats is een militaire begraafplaats waar meer dan 1750 geallieerde soldaten zijn begraven.

Lees meer

Rondleiding

Perimeterwandeling

Stap in de voetsporen van de geallieerden. Onze gids neemt je mee terug in de tijd.

Lees meer

Lezing

Lezingsreeks in samenwerking met de vrienden

Kom in het Airborne Museum luistern naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen en kom nóg meer te weten over de wereldberoemde Slag om Arnhem.

Lees meer