Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

LEZINGSREEKS

Verdiep je in de
Slag om Arnhem

Kom in het Airborne Museum luisteren naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen.

Het Airborne Museum en de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum slaan de handen weer ineen! 23 september gaat er een nieuwe lezingenreeks van start.

Deze reeks biedt zowel verdieping als verkenning van verschillende historische én actuele onderwerpen. De Slag om Arnhem staat hierin centraal. We beloven je een boeiende en leerzame ervaring.

Reserveer tickets

23 september om 14.00, Ad van Liempt

Ad van Liempt is een gerenommeerd journalist, schrijver en televisiemaker. Hij staat bekend om zijn werk op het gebied van geschiedenis en documentaires, met een focus op de Tweede Wereldoorlog.

Samen met fotograaf Rolf Baas zocht Ad van Liempt vijftig plekken op waar tijdens de bezettingstijd aangrijpende dingen gebeurd zijn. Deze plekken legden ze vast in woord en beeld in het boek ‘Hier is het gebeurd. 50 plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan’.

Tijdens zijn lezing neemt Van Liempt je mee in een aantal bijzondere verhalen over plekken die de bezettingstijd markeren, in al hun onvoorstelbare gruwelijkheid.

8 oktober om 14.00 , orthopedisch chirurg Matthijs Somford

Matthijs Somford is orthopedisch chirurg en kenner op het gebied van medische zorg tijdens de Slag om Arnhem.

Elke slag gaat gepaard met slachtoffers. Om goede zorg te kunnen verlenen troffen de Britten uitgebreide voorbereidingen. Voorraden werden aangelegd en chirurgische teams werden getraind. Er werden Field Ambulances opgericht. Deze mobiele medische eenheden konden direct na de luchtlandingen ter plekke aan de slag. Gedurende de slag werden er ook Field Hospitals ingericht in onder andere Hotel De Tafelberg en het St. Elisabeths Gasthuis.

Tijdens zijn lezing zal Somford inzoomen op de organisatie en uitvoering van de medische zorg. Dit doet hij met behulp van persoonlijke verhalen en historische voorwerpen.

5 november om 14.00, Hoofdkrijgsmachtrabbijn kolonel Menachem Sebbag

Menachem Sebbag is geboren in Engeland en opgeleid tot rabbijn in Israël en Amsterdam. Sinds 2006 is hij hoofdkrijgsmachtsrabbijn bij defensie.

Als krijgsmachtrabbijn is Sebbag aangesteld voor het verzorgen van joodse militairen. Als geestelijk begeleider komt Sebbag bij veteranenverenigingen en spreekt hij met militairen en veteranen met verschillende overtuigingen. Het werk bij defensie is anders dan regulier pastoraal werk. Militairen en veteranen komen met andere ervaringen, vraagstukken en problematiek.

Tijdens zijn lezing vertelt Sebbag over zijn werk als rabbijn bij defensie. Met welke vraagstukken komen militairen en veteranen bij hem? En hoe ziet de geschiedenis van Joodse geestelijke verzorging bij defensie eruit?

3 december om 14.00, KNA archeoloog Martijn Reinders

Martijn Reinders is als KNA Archeoloog gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en heeft de afgelopen tien jaar diverse onderzoeken uitgevoerd op verschillende Luftwaffe-locaties in en rondom Arnhem.

Al sinds 1944 zijn tastbare herinneringen verzameld, opgegraven en gekoesterd. In eerste instantie gebeurde dit door particulieren, met bijvoorbeeld een metaaldetector. Tegenwoordig komen explosievenbedrijven naast munitie ook andere bijzondere bodemvondsten tegen. Reinders heeft voor zijn masterstudie archeologie aan de Universiteit Leiden voor het eerst verschillende sporen en verhalen van de Slag om Arnhem samengebracht.

Tijdens zijn lezing neem Reinders je mee in de bijzondere verhalen die deze tastbare herinneringen vertellen.

Vriend worden

Leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) bezoeken en museum gratis en steunen het voortbestaan van het museum.

De Vereniging geeft drie maal per jaar het Airborne Magazine uit. Hierin staan actualiteiten met betrekking tot de Vereniging en het museum, maar ook verdiepende artikelen over de Slag om Arnhem. Daarnaast organiseert de Vereniging voor leden regelmatig evenementen, zoals excursies, themadagen en lezingen. De excursies hebben een vorm van Battlefield Tours naar gebieden die van historische betekenis zijn voor de gebeurtenissen in september 1944.

Lid worden

Voor het bijwonen van een lezing heb je een geldig toegangsbewijs nodig. Vrienden van het Airborne Museum en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot het museum.

Activiteiten


KinderenLezingRondleidingronleidingVoor groepen× Wis filters

Rondleiding

Themadag voor jong en oud

Acht activiteiten voor bezoekers vanaf 9 jaar, allemaal in het teken van de tentoonstelling ‘Gevlucht om te Vechten’

Lees meer

Rondleiding

Rondleiding John Frostbrug

Tijdens deze wandeling bezoek je de cruciale locaties rondom de John Frostbrug.

Lees meer

Kinderen

Museuminspecteur

Laat ons weten wat je van ons museum vindt met de Museuminspecteurs app!

Lees meer

Kinderen

Speurtocht park Hartenstein

Trek erop uit met het hele gezin en ontdek de sporen van de oorlog in Park Hartenstein.

Lees meer

Kinderen

Missie Hartenstein

Ga op missie met soldaat Tommy! Ontcijfer puzzels, los raadsels op en leer over de Slag om Arnhem.

Lees meer

Kinderen

Speurtocht Airborne at the Bridge

Volg de Airborne at the Bridge speurtocht. Stap in de voetsporen van Jacob, John en Viktor en ontdek hoe hevig de gevechten waren bij de Rijnbrug in september 1944.

Lees meer

Kinderen

Ooggetuigenverhaal

Hoe was het om als kind de Slag om Arnhem mee te maken? Ontdek het tijdens een ooggetuigenverhaal.

Lees meer

Rondleiding

Rondleiding
Airborne begraafplaats

De Airborne Begraafplaats is een militaire begraafplaats waar meer dan 1750 geallieerde soldaten zijn begraven.

Lees meer

Rondleiding

Perimeterwandeling

Stap in de voetsporen van de geallieerden. Onze gids neemt je mee terug in de tijd.

Lees meer

Lezing

Lezingsreeks in samenwerking met de vrienden

Kom in het Airborne Museum luistern naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen en kom nóg meer te weten over de wereldberoemde Slag om Arnhem.

Lees meer