Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

nieuwsberichten

Het Vrijheidskwartiertje de Podcast

Wat betekent vrijheid voor jou? Je kunt het ontdekken in de interessante samenwerking tussen Slot Loevestein, Hotel De Wereld en het Airborne Museum.

Met twee tentoonstellingen, inspirerende lezingen en een verbindende podcastserie nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van vrijheid en laten we zien welke rol we allemaal kunnen spelen om vrijheid te behouden.

De drie locaties dragen elk op hun eigen speciale manier bij aan het bewaren en delen van verhalen over vrijheid.

Slot Loevestein: “Monddood”
De voormalige staatsgevangenis staat centraal in deze tentoonstelling. De tentoonstelling geeft bezoekers inzicht in het oneerlijke proces dat Hugo de Groot kreeg, maar vertelt ook het verhaal van politieke gevangenen wereldwijd. De discussie over vrijheid van meningsuiting is nog steeds actueel en urgent. Door bezoekers bewust te maken van de geschiedenis van Loevestein en de strijd van Hugo de Groot en andere andersdenkenden, kunnen we als samenleving beter begrijpen hoe belangrijk het is om deze waarden te beschermen.

Airborne Museum: “Gevlucht om te Vechten”
In deze tentoonstelling vertelt het Airborne Museum  aangrijpende persoonlijke verhalen. Deze verhalen brengen de bijzondere geschiedenis van 21 Joodse mannen tot leven. Ze ontvluchtten Nazi-Duitsland en maakten uiteindelijk deel uit van Operatie Market Garden. Deze verhalen herinneren ons eraan dat vrijheid nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd en dat we er altijd voor moeten blijven vechten.

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld
De Stichting brengt deze locaties en hun verhalen samen in de podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”. Vincent Bijlo en Hein van Beek nemen je mee op een reis door de wereld van vrijheid. Ze voeren gesprekken met mensen die zich inzetten of hebben ingezet voor vrijheid.

Vrijheid lijkt soms heel normaal, maar voor veel mensen in andere delen van de wereld is dat niet zo. Hoe kunnen we dit idee van vrijheid begrijpelijk maken? Vooral nu vrijheden overal ter wereld onder druk staan, zoals het recht om je mening te uiten, persvrijheid, je eigen geloof volgen, stemmen en seksuele vrijheid, soms zelfs hier in Nederland. Hoe kunnen we samen onze vrije samenleving beschermen? Wat kunnen we doen als de vrijheid van één persoon of een groep in gevaar is?

Kom naar onze tentoonstellingen, doe mee aan onze activiteiten en luister naar de interessante podcast.

Op 16 en 17 oktober worden op Slot Loevestein 8 tot 12 podcasts opgenomen. Je bent van harte welkom om de opnames bij te wonen. Meer informatie hierover vind je op de website en social media van Slot Loevestein.

Voor meer informatie over onze tentoonstellingen, activiteiten en podcastserie, bezoek de volgende links:

Slot Loevestein – Tentoonstelling Monddood
Airborne Museum Hartenstein – Tentoonstelling Gevlucht om te Vechten
Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld

Deze samenwerking wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.