Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

nieuwsbericht

Nationale museumweek 2021 van start

De Nationale Museumweek 2021 is van start! Het digitaal Gouden Pronkstuk is het hart van de Museumweek, dit seizoen virtueel op het Museumplein te bewonderen. 

Bezoek het Gouden Pronkstuk van het Airborne Museum en andere deelnemende musea hier. Je kan ook jouw eigen pronkstuk delen!

Rode baret van William Easton

Deze rode baret was eigendom van soldaat William Easton die in september 1944 in Arnhem vocht tijdens Operatie Market Garden. Easton hoorde bij het 3e Parachutisten Bataljon en was één van de weinige leden van deze eenheid die de brug over de Rijn in Arnhem wist te bereiken. Als de Britse parachutisten deze brug wisten te veroveren en vast konden houden totdat de grondtroepen hen bereikten, dan lag de weg naar het hart van Nazi-Duitsland open. Het mocht helaas niet zo zijn. Easton vocht aan de oostzijde van de Rijnbrug moest daar meerdere zware Duitse aanvallen afslaan. Tijdens deze gevechten verloor Easton één van zijn beste vrienden en raakte hij uiteindelijk ook zelf gewond. Hij werd gevangengenomen en bracht de rest van de oorlog in een krijgsgevangenkamp door.

De Rode baret van William Easton is wanneer het museum de deuren weer opent te zien op locatie Airborne at the Bridge, als onderdeel van de tentoonstelling De Connectie.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Het thema is Ontdek samen óns echte goud – in musea.