Airborne Museum Hartenstein Menu
Video afspelen

Herinneringen

Ik kom terug

Met het project 'Ik kom terug' zijn de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem(1944) huis en haard moesten verlaten.

Annie Bremer

Het moet een bijzonder gezicht geweest zijn, half december 1944. Het gezin Bremer – vader, moeder en zes kinderen – trok met een stoet koeien vanuit de Sint Janskerkstraat in Klarendal naar de Geitenkamp.

Jak Boumans

Jak Boumans (1945) raakte geïntrigeerd door de plaatsnaam op zijn geboorteakte. Die was niet Arnhem, waar zijn broer Wim in 1941 was geboren, maar Wisch (Varsseveld). In Wisch was het laatste opvangadres van het gezin...

Thea Bouhuijs

“Tijdens de evacuatie vluchtte Thea Bouhuijs (1931) als dertienjarig meisje eerst naar Velp en daarna, op klompen, naar Ede. Haar moeder had maar heel weinig ingepakt. “Het was maar voor en paar dagen, hadden ze...

Karel Beesemer

Dat Karel Beesemer ‘gewoon’ 80-plus is geworden, mag een wonder heten. Als joods kind in Amsterdam ontkomt hij in 1941 aan de deportatie naar Westerbork en Auschwitz. Zijn ouders, broers Jaap en Appie niet.

Tiny van Binsbergen

Tiny Van Binsbergen is 7 jaar als de Slag om Arnhem plaatsvindt. Een tijd met angstige momenten, maar ook met – in haar ogen – een avontuur. Herinneringen aan de loods waar ze maanden verbleef,...

John Visser

John Visser (09-08-1932) was pas 12 jaar tijdens de Slag om Arnhem. , De evacuatie heeft een diepe impact gehad op het leven van deze Arnhemse stadsjongen. Jarenlang zweeg hij, maar nu praat hij over...

Janny Harmsen

Geen kind kunnen zijn, luisteren naar papa en mama en noodgedwongen vluchten uit je ouderlijk huis. Het Janny Harmsen (21-05-1936) op 8-jarige leeftijd. Een nare rilling trekt over de rug van Janny als ze haar...

Podcast
Hoe is het om te vluchten in oorlogstijd? Dat hoor je in de podcastserie waarin jongeren de evacuatieherinneringen van evacués van de Slag om Arnhem (1944) doorgeven.  

Twintig van deze persoonlijke herinneringen vormen samen de podcastserie van Linda Geerdink. De evacuatieherinneringen van de evacués van toen worden doorgegeven aan de tieners van nu. Samen met dichter Jesse Laport en illustratoren van Funny Farm vertaalden de tieners de verhalen van de evacués naar het heden. Beleef hun ontmoeting en voel wat oorlog met je doet.

>> Vanaf 12 april 2023 zijn wekelijks vier afleveringen te beluisteren via je favoriet podcast app zie

Buitenexpositie – Ik kom terug
Twintig impactvolle herinneringen aan de Slag om Arnhem en de evacuatie kom je tegen in het groen. Panelen met verhalen zijn als bladzijdes van boeken geplaatst in de openbare ruimte van Arnhem, Ede, Elst, Oosterbeek en in het Nederlands Openluchtmuseum. Tot en oktober 2023 is de expositie te bewonderen.

> Bekijk de locaties van de buitenexpositie

 

evacuatie

 

Hoe verliep de evacuatie in 1944?

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken Britse en Poolse troepen zich terug over de Rijn. De Slag om Arnhem kwam hiermee ten einde.

Operatie Market Garden was mislukt. Voor de burgers in regio was de onzekerheid echter nog niet afgelopen. Ongeveer 150.000 inwoners uit Arnhem en omstreken moesten tijdens of na de strijd evacueren en huis en haard achterlaten.

Voor inwoners van Arnhem die in de buurt van de Rijnbrug woonden was het al vroeg raak. Zij moesten 18 of 19 september hun huizen verlaten omdat het te gevaarlijk werd. Voor veel anderen in de stad volgde er later in de week een officieel evacuatiebevel. Daarna werd ook de evacuatie van onder andere Oosterbeek, Wageningen en Heelsum aangekondigd.

lees meer

Herdenkingsplekken

Op verschillende plekken in de Airborne Region zijn er monumenten om de evacuatie te herdenken. Een overzicht van deze plekken is op deze pagina te vinden. 

Een tijd met angstige momenten, maar ook met – in haar ogen – een avontuur. Herinneringen aan de loods waar ze maanden verbleef, laten haar niet los.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken om stil te staan bij de Slag om Arnhem. Een overzicht hiervan is hier te vinden.

lees meer