Airborne Museum Hartenstein Menu
Video afspelen

Evacuatieverhalen

Ik kom terug

Met het project ‘Ik kom terug’ zijn de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem in september 1944 huis het haard moesten verlaten.

Beluister Podcast

Bekijk expo locatie

Ruud Jansen

Ruud Jansen (1934) maakte tijdens de evacuatie kennis met het fenomeen piano en was verloren. Hij was onderwijzer, maar koos later voor een conservatoriumopleiding in de richting schoolmuziek en koordirectie. “Zo is de evacuatie toch...

Joke Kartman-Teunissen

Dat de vader van Joke Kartman-Teunissen (1932) militair was, bepaalde zijn handelen in 1944-1945. Hij was onderofficier bij de Gele Rijders, officieel de 11de Afdeling Rijdende Artillerie.

Wil Groesz-Held

Wil Groesz-Held (1935) heeft tijdens de oorlog en evacuatie veel meegemaakt, maar heeft er geen trauma aan overgehouden. “Ik heb een zonnig karakter. Het rare is: voor mijn kleinkinderen zijn de oorlog en de evacuatie...

Jan Heezen

Van de oorlog heeft Jan Heezen (1936) tijdens de evacuatie weinig meegekregen. “Eén keer zag ik in de verte stofwolken door bommen op de textielfabriek in Eibergen.

Freek Harms

Over de oorlog die hij als baby meemaakte, weet hij weinig. Zijn moeder heeft er nooit over gesproken, volgens hem ‘omdat ze te veel had meegemaakt in die tijd’. “En ik ben te laat gaan...

Anna Kant-Bras

Voor Anna Kant-Bras (1944) waren de naoorlogse jaren gruwelijk. Op familiebijeenkomsten gingen de gesprekken steeds over wie waar had gezeten tijdens de evacuatie, wie er fout was geweest en wie er was omgekomen.

Corrie Stoel-Karman

‘‘Eigenlijk vond ik het weeshuis erger dan de oorlog en de evacuatie’’ Corrie Stoel-Karman (1932) heeft de Slag om Arnhem en de daarop volgende evacuatie van zich afgezet.

Geurt en Joop Wijers

Geurt (1924) en Joop (1927) Wijers waren niet alleen broers en collega’s op de boerderij van hun ouders in Meinerswijk. Ze brachten ook samen de hongerwinter van ’44-’45 door in het Arnhemse Openluchtmuseum.

evacuatie

 

Hoe verliep de evacuatie in 1944?

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken Britse en Poolse troepen zich terug over de Rijn. De Slag om Arnhem kwam hiermee ten einde.

Operatie Market Garden was mislukt. Voor de burgers in regio was de onzekerheid echter nog niet afgelopen. Ongeveer 150.000 inwoners uit Arnhem en omstreken moesten tijdens of na de strijd evacueren en huis en haard achterlaten.

Voor inwoners van Arnhem die in de buurt van de Rijnbrug woonden was het al vroeg raak. Zij moesten 18 of 19 september hun huizen verlaten omdat het te gevaarlijk werd. Voor veel anderen in de stad volgde er later in de week een officieel evacuatiebevel. Daarna werd ook de evacuatie van onder andere Oosterbeek, Wageningen en Heelsum aangekondigd.

lees meer

Herdenkingsplekken

Op verschillende plekken in de Airborne Region zijn er monumenten om de evacuatie te herdenken. Een overzicht van deze plekken is op deze pagina te vinden. 

Een tijd met angstige momenten, maar ook met – in haar ogen – een avontuur. Herinneringen aan de loods waar ze maanden verbleef, laten haar niet los.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken om stil te staan bij de Slag om Arnhem. Een overzicht hiervan is hier te vinden.

lees meer