Airborne Museum Hartenstein Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll

IK KOM TERUG

Ik kom terug

Met het project IK KOM TERUG worden de herinneringen verzameld van burgers die na de Slag om Arnhem (1944) huis en haard moesten verlaten.

Deze impact van het oorlogsverleden wordt verzameld, vastgelegd en gedeeld in de Airborne Region. Op deze manier maken we de herinneringen invoelbaar en worden ze doorgegeven aan de huidige en volgende generaties. John, Janny en Tiny doneerden hun verhaal al en hopen hiermee ook andere evacués te bereiken om hun verhaal nu ook te gaan delen. “Want als wij er niet meer zijn, weet niemand hoe erg het was”

Geef de herinnering door

Tot en met 15 oktober 2022 kunnen alle evacuees, nabestaanden, familie en gastgezinnen hun herinnering aan de evacuatie na de Slag om Arnhem doneren. Alle herinneringen worden vastgelegd in het archief van het Airborne Museum en vanaf het najaar van 2022 gedocumenteerd op een website. Twintig verhalen worden in het najaar van 2022 geselecteerd en verder uitgediept. Van deze verhalen wordt een podcast-serie en een expositie gemaakt. De expositie is te zien vanaf het voorjaar van 2023 t/m oktober in de Airborne Region; Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe.

 

Formulier

Er wordt in het onderstaande formulier gevraagd naar contactgegevens, enkele feitelijkheden over het meemaken van de Slag om Arnhem en een hele korte samenvatting van de herinnering. Ook kunt u vermelden of er voorwerpen zijn die iets met de herinnering te maken met de herinnering.

Na het insturen van het formulier wordt er telefonisch contact opgenomen door een interviewer van de projectorganisatie.

Wij nemen binnen drie weken contact met u op voor een afspraak voor een kort interview zodat wij uw verhaal respectvol en correct kunnen optekenen en kunnen opnemen in het project en het archief van het Airborne Museum.

Geef uw herinnering door

HERINNERINGEN


 

John Visser

John Visser (09-08-1932) was pas 12 jaar tijdens de Slag om Arnhem.

De evacuatie heeft een diepe impact gehad op het leven van deze Arnhemse stadsjongen. Jarenlang zweeg hij, maar nu praat hij over zijn ervaringen. “Als ik nu naar televisie kijk en ik zie daar een jongetje van 12 jaar uit Oekraïne lopen, dan denk ik ‘Jongen wat moet jij nog een boel meemaken’”. Duidelijk aangedaan vertelt hij over de rode draad door zijn leven, de evacuatie. We gaan terug naar 17 september 1944 naar de West-Peterstraat 54, Klarendal, in Arnhem.

Op 17 september 1944 hoorde John gebulder van boven. Hij rende naar buiten. In de verte zag ik, dat de lucht bezaaid was met vliegtuigen. Ik zette de ladder tegen het schuurtje en klom op het platte dak. Zo gaaf, wat een kabaal en wat waren ze groot!” Waar Arnhem denkt bevrijd te worden, verandert de normaal rustige stad binnen enkele uren in een oorlogsgebied.

lees meer

Tiny van Binsbergen

Tiny van Binsbergen is 7 jaar als de Slag om Arnhem plaatsvindt.

Een tijd met angstige momenten, maar ook met – in haar ogen – een avontuur. Herinneringen aan de loods waar ze maanden verbleef, laten haar niet los.

17 september 1944 vierden Tiny (12-08-1937) en haar familie feest bij opa en oma.“De tafel was al gedekt, terwijl er ontelbaar veel vliegtuigen over Arnhem vlogen. We bliezen het stof dat de vliegtuigen hadden veroorzaakt van de borden af, voordat de soep uitgeserveerd kon worden”. De Duitsers wonnen in korte tijd steeds meer terrein en Arnhem was niet veilig meer.

lees meer

Janny Harmsen

Geen kind kunnen zijn, luisteren naar papa en mama en noodgedwongen vluchten uit je ouderlijk huis. Het overkomt Janny Harmsen (21-05-1936) op 8-jarige leeftijd.

Oosterbeek en omgeving is door de Slag om Arnhem gevaarlijk gebied en de inwoners moesten evacueren. Een nare rilling trekt over de rug van Janny als ze haar herinneringen aan de Slag om Arnhem vertelt.

Janny stond op de Benedendorpseweg in Oosterbeek toen de lucht gevuld was met parachutisten. Het was 17 september toen in Wolfheze de Engelsen landden die een weg probeerden vrij te maken naar Arnhem. “Het was gigantisch. Ik weet nog dat ik een mandarijntje kreeg van een Engelse soldaten, maar het gevoel van vrijheid was al snel afgelopen want moest met mijn familie snel terug naar huis, de schuilkelder in.

lees meer